Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?

Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?
  • 24.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Po narodení bábätka sa pre čerstvých rodičov začína 24-hodinová starostlivosť. Mnohé z mamičiek si už v rámci príprav na príchod dieťatka pripravia jednorazové či látkové plienky aj do zásoby.

Používanie najmä jednorazových plienok pri prebaľovaní bábätka je rýchle a jednoduché, aj keď sa v posledných rokoch vynára otázka ekológie. Použitie jednorazových plienok totiž vytvára veľké množstvo odpadu, ktorý sa rozkladá veľmi dlho a zaťažuje tak životné prostredie.

Bez ohľadu na túto skutočnosť sú ale medzi nami maminky, ktoré sa rozhodli jednorazové plienky nepoužívať vôbec!

Bezplienková komunikačná metóda (Natural Infant Hygiene, Elimination Communication) v tejto chvíli možno znie ako nová praktika súčasnosti, ale opak je pravdou. Bezplienková komunikačná metóda je komunikácia s bábätkom, ktorá je v mnohých častiach sveta veľmi využívaná už dlhé roky.

Je to zaužívaná prax alebo nová alternatívna metóda?

Bezplienková komunikačná metóda, v skratke BKM, je hygiena dojčiat založená na prirodzenosti. Ide o intenzívnu komunikáciu medzi bábätkom a rodičom, zväčša maminkou, kedy rodič aktívne sleduje potreby svojho dieťatka. Cieľom je zareagovať v správny moment.

Dieťatko býva buď úplne bez plienočky alebo s plienkou. Ak „to“ naňho prichádza, rodič by to mal odsledovať – bábätko na tieto potreby zvykne zareagovať plačom, grimasami, nepokojom a podobne. Počas takejto komunikácie medzi bábätkom a rodičom sa ich vzájomný vzťah ešte viac zintenzívňuje a prehlbuje.

Bezplienková komunikačná metóda je bežná napríklad v Ázii či Južnej Amerike, u nás je ešte stále vnímaná ako alternatívna. Rozhodujú sa pre ňu zväčša rodičia, ktorí so svojim malým pokladom prehlbujú takzvanú kontaktnú vzťahovú výchovu.

Odporúčame: Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?

bkm

Zdroj: Shutterstock®

Pozitíva BKM – bezplienkovej komunikačnej metódy

  • Prehlbovanie vzťahu medzi matkou a dieťaťom.
  • BKM pôsobí aj ako prevencia proti kolikám a bolestiam bruška.
  • Deti zvyknú byť pod vplyvom BKM kľudnejšie.
  • Ochrana pred zapareninami.
  • Jednoduchší prechod na nočník, keďže dieťatko nebolo naučené na vyprázdňovanie do plienočky.
  • Rodičia nemajú výdavky na kúpu jednorazových plienok.
  • Ochránite životné prostredie.

Ako vlastne BKM funguje?

Ak sa rozhodnete bezplienkovú komunikačnú metódu vyskúšať, najvhodnejšie je začať čím skôr. Ak totiž na potreby dieťaťa nebudete reagovať už od začiatku, neskôr vám to pôjde iba veľmi ťažko. Je preto v poriadku, keď sa rozhodnete začať napríklad aj hneď v prvom mesiaci života bábätka. Buďte pripravení na prvotné neúspechy – všetko má totiž svoj čas, dôležité je nenechať sa odradiť!

Ak z času na čas dáte svojmu dieťatku plienku, nemajte výčitky. Pravdepodobne totiž nie je úplne možné reagovať na potreby bábätka vždy a všade. V tomto prípade sa však odporúča použiť skôr látkové plienky bez absorpčnej vložky.

Zaujme vás: Novorodenecká žltačka: Čo by ste mali určite vedieť?

7 dňová bezplienková metóda

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Najdôležitejšou úlohou rodiča je v zmysle bezplienkovej komunikačnej metódy odsledovať potreby bábätka. Keď zistíte, kedy prišiel ten správny čas, podržte vaše dieťatko „v klbku“ nad nočníkom, vedierkom či záchodom.

Dobrou radou je, že by ste si mali stanoviť svoj vlastný sprievodný zvuk, keď dieťatko držíte v klbku pri vylučovaní. Vaše dieťa i vy si na tento zvuk zvyknete a pre dieťatko bude symbolizovať, čo sa má práve udiať.

Nenechajte sa odradiť neúspechom. Ak budete v pohode a kľude vy, bude sa tak cítiť aj vaše bábätko. A cieľom všetkého je predsa nielen želaný výsledok, ale aj cesta za úspechom bez stresu a nepohody.

Odporúčame aj: Syndróm náhleho úmrtia novorodencov: Čo ho spôsobuje a ako mu predchádzať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní