Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?
  • 24.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Narodenie dieťatka je sprevádzané nielen nekonečnou radosťou, ale aj starosťou o malé klbko šťastia novopečených rodičov. Po príchode domov z pôrodnice čakajú na oboch rodičov nové skúsenosti sprevádzané 24 hodinovou starostlivosťou o ich bábätko.

Prebaľovanie, kŕmenie, uspávanie, prvé dni stále dookola. ALE, ako správne rozoznať a poradiť si, ak vaše dieťatko plače aj vtedy, keď by malo byť spokojné a šťastné?

V tomto prípade môže ísť o takzvanú „witching hour" – teda čarovnú hodinku, ktorá je sprevádzaná neutíchajúcim plačom bábätka. Prichádza zvyčajne večer, keď je dieťatko napapané, prebalené, ale ono aj tak stále plače. Čo sa vtedy deje?

Neutíchajúci plač bábätka alebo „witching hour"

Witching hour u bábätiek prichádza zvyčajne večer od 3. – 4. týždňa ich života a končí zvyčajne do 3. mesiaca ich veku. Toto časové rozmedzie nie je pravidlom u každého bábätka, ide o veľmi individuálnu záležitosť, ktorá je pri každom dieťatku iná.

Ak vaše dieťatko „prepadne" táto čarovná hodinka, vtedy bábätko zväčša neupokojí vôbec nič. Nepomáha kŕmenie, prebaľovanie, kolísanie, cumlík, a podobne. Zvyčajne tento neutíchajúci plač bábätka trvá naozaj hodinu, no môže to byť kratšie či dlhšie. Takéto plačlivé záchvaty bábätka sú nepríjemné pre všetkých členov rodiny, ale navyše bohužiaľ aj kazia spánkový režim vášho malého pokladu.

Ako porozumieť reči plaču bábätka?

Plač dieťatka súvisí aj s jeho vekovými charakteristikami.

Samotné dekódovanie a pochopenie detského plaču teda poukazuje na základné potreby nielen v dojčenskom veku, pretože dieťa sa aj neskôr snaží upriamiť pozornosť svojich rodičov na svoje zložitejšie pocity.

  • Plač bábätka je jeho najdôležitejším komunikačným prostriedkom. Keď dieťatko začne plakať, netreba hneď prepadnúť panike, oveľa dôležitejšie je porozumieť tomuto prejavu svojho bábätka.
  • Je to bežný a normálny prejav, a navyše aj zdravý, pretože utužuje pľúca novorodenca.

Tip pre vás: Dieťa v znamení BARANA: Objavte jeho jedinečnú osobnosť!

Ako si poradiť s „witching hour"?

Pokiaľ vaše bábätko trápi plač, na ktorý podľa vášho názoru nemá dôvod, pravdepodobne ste sa aj vy zaradili do skupiny tých, ktorí sa chtiac-nechtiac musia vysporiadať s týmto neutíchajúcim plačom svojho bábätka. V tej danej chvíli je naozaj veľmi ťažké dieťa upokojiť a počúvať pritom s tým spojené všetky plačlivé prejavy.

Skúste preto vyskúšať tieto metódy, ktoré by mohli vášmu bábätku i vám aspoň trošku pomôcť. Zistite, či:

  • má vaše bábätko správny spánkový režim – a nie je preunavené alebo, naopak, až príliš čulé a spánku sa silou mocou iba bráni. Takzvaná preúnava totiž môže byť dôvodom večernej nervozity a neutíchajúceho plaču. V tomto prípade dbajte na spánkový režim, pretože ak spánkový dlh bábätka počas dňa iba narastá, dieťatko bude večer až príliš unavené a vyčerpané. A to môže viesť k príčine witching hour. Skvalitniť spánok svojmu dieťatku môžete napríklad aj zavinovaním bábätka, zatemnením okien v detskej izbičke či spánkovou prípravou napríklad v podobe večerného kúpeľa.
  • vaše bábätko nemalo počas dňa až príliš veľa podnetov a vplyvov – rôzne svetlá, šumy, hluky či príliš veľa aktivít totiž môže vaše dieťatko tzv. prestimulovať. Váš malý poklad sa do týchto podnetov síce nezapája, ale sleduje ich a vníma všetko, čo sa okolo neho deje. A to môže byť taktiež príčinou následných večerných plačlivých nepokojov pri jeho zaspávaní.
  • vaše bábätko netrápi kolika – či už po dojčení alebo umelom mlieku. Doprajte svojmu klbku šťastia večernú masáž (nielen) bruška s olejom, ktorý obsahuje uvoľňujúce látky pomáhajúce pri tráviacich ťažkostiach.
  • si vaše bábätko po kŕmení odgrglo – čo je veľmi dôležité, aby zo seba dieťatko dostalo nahromadený vzduch.
  • vaše bábätko ešte nechce papať – pretože je známe, že najmä večer majú bábätká zvýšený apetít a najmä vtedy, ak sú detičky dojčené, potrebujú cítiť svoju maminku a popritom sa napapať.
  • vás vaše bábätko nepotrebuje mať pri sebe čo najdlhšie – čo sa stáva hlavne vtedy, ak už doma máte aj staršie detičky, ktorým večer potrebujete venovať minimálne rovnaké množstvo pozornosti. Príprava večere, domáce práce, povinnosti so starším dieťaťom – to všetko sú okolnosti, kvôli ktorým nemôžete mať bábätko stále na rukách. Vyskúšajte preto nosič či šatku, alebo si jednoducho rozdeľte domáce povinnosti so svojim partnerom.

Neprehliadnite: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Recept na čarovnú hodinku, bohužiaľ, neexistuje

Ak vaše dieťatko trápi neutíchajúci plač a zistili ste, že ide o „witching hour", musíte vydržať. Tieto nepríjemné plačlivé chvíľky prejdú samé a bábätká z toho, takpovediac, vyrastú. Univerzálny recept neexistuje, avšak vedzte, že v tom nie ste sami.

Tento problém trápi veľmi veľa rodičov. Buďte svojmu bábätku oporou a snažte sa vyhnúť tomu, že necháte svoje dieťatko vyplakať v domnení, že ho to prejde. Buďte mu nablízku, noste ho na rukách, tancujte sa ním, prihovárajte s k nemu, dojčite ho o to viac – to všetko preto, aby cítilo vašu prítomnosť, váš pokoj a nekonečnú lásku.

Odporúčame aj: Je balenie naširoko nutnosťou? Ak áno, aký to má význam?

Prečo bábätká plačú a kedy je obdobie najsilnejšieho plaču?

Plač, hoci je ťažké ho počúvať, je normálnym spôsobom, ako deti komunikujú, keď sú hladné, keď cítia nepohodlie, úzkosť alebo potrebu vašej pozornosti. Väčšina novorodencov dosahuje vrchol plaču približne v 6. týždni. Potom sa ich plač začne znižovať. Do 3 mesiacov veku zvyčajne plačú len asi hodinu denne.

Keď bábätko plače, rodičia si zvyknú klásť rôzne otázky, ako napríklad:

  • Prečo bábätko plače?
  • Mám nechať dieťa plakať?
  • Je za plačom večerná podráždenosť, detská kolika, problém s jedením, trápenie prdíkmi či prerezávanie zúbkov?
  • Alebo nás čaká výmena plienky?

Nech už je dôvod akýkoľvek, pozorujte svoje dieťatko, pretože aj typy plaču môžu byť rôzne. Dôležité sú aj spánkové návyky a rôzne podnety cez deň, ktoré váš malý poklad zažíva.

Bábätko bez sĺz - ako dieťatku pomôcť?

Bábätko plače najmä z týchto fyziologických príčin:

  • ak je hladné,
  • ak ho niečo ho bolí,
  • ak má mokrú plienku, 
  • ak mu je príliš teplo alebo zima.

Zdravé bábätko neplače bez prerušenia dlhšie ako 5 minút. Ako dieťatko rastie, tak jeho plač signalizuje aj iné prejavy, ako napríklad strach, frustráciu, ospalosť, potrebu pozornosti alebo prílišnú stimuláciu.

Naozaj prebaľovanie súvisí s plačom a je dobré niekedy nereagovať na detský plač?

Takmer každé dieťa nenávidí prebaľovanie a často existujú rôzne dôvody, prečo je vaše dieťa občas rozrušené. Chlad – Mnohé deti, najmä novorodenci, nemajú radi chlad, ktorý je sprevádzaný výmenou plienok.

  • Pokiaľ zaregistrujete akýkoľvek druh plaču u svojho bábätka, dôležitá je okamžitá reakcia.
  • Neignorujte vaše dieťatko, pretože práve plačom si vyžaduje vašu starostlivosť a interakciu.

Plač bábätka by teda mal byť vždy nielen sledovaný, ale aj zodpovedaný. Vaše dieťatko totiž musí vedieť, že ste mu nablízku a venujete mu svoju pozornosť. Týmto si budujete vzájomnú dôveru, hovoríte s ním reakciou na jeho reč a dávajte mu najavo, že ho chránite, ako len viete.

Táto schopnosť reagovať správne a včas je kľúčom k bezpečnému pripútaniu dieťaťa, čo nepochybne ovplyvňuje aj jeho následné budovanie sociálnych vzťahov v celom jeho ďalšom živote.

Aktualizované na 24.11.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní