Je balenie naširoko nutnosťou? Ak áno, aký to má význam?

Je balenie naširoko nutnosťou? Ak áno, aký to má význam?
  • 30.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

Až donedávna bolo po narodení bábätka veľkou dilemou, či dieťatko baliť alebo nebaliť tzv. „naširoko". Táto praktika nadviazala na metodické opatrenie ministerstva zdravotníctva z roku 1973, ktoré prikazovalo všetkým zdravotníckym zariadeniam používať preventívne balenie naširoko u všetkých novorodencov.

K tomu slúžili takzvané Poštolkove nohavičky, pričom sa na tento spôsob balenia bábätiek museli vtedy preškoliť ako lekári, tak aj zdravotné sestry. Doba však pokročila a veci sa menia.

Odborné usmernenia ministerstva zdravotníctva z roku 2008 už široké balenie novorodencov neodporúča a Poštolkove nohavičky by sa mali využívať iba v ojedinelých prípadoch.

Čo sú Poštkolkove nohavičky?

Poštolkove nohavičky slúžili bábätkám takmer päťdesiat rokov, pričom ich úlohou bolo zabezpečovať správny vývoj bedrových kĺbov detí. Dnes už pre novorodeniatka a bábätká povinné nie sú, s čím ale niektorí lekári nesúhlasia. Používali ich celé generácie, pričom držali bavlnené plienky pri balení naširoko.

Poštolkove nohavičky, ktoré fixujú bábätkám nožičky v širšej polohe, sú pomenované po bratislavskom ortopédovi Ivanovi Poštolkovi, a v roku 1966 mu ich patentoval vtedajší Úrad patentov a vynálezov v Prahe.

Odporúčame: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Abdukačné ortopedické nohavičky

Ak je bábätkám odporučené balenie naširoko, takzvané poštolky už v dnešnej dobe nahrádzajú abdukačné ortopedické nohavičky. Sú špeciálne vyvinuté tak, aby držali detičkám bedrá v správnom postavení, a to vďaka všitej vrstvenej plienkovine zodpovedajúce dvom poskladanými tetra bavlneným plienkam.

Abdukačné ortopedické nohavičky sú priedušné, pohodlné a veľmi jednoduché ako na používanie, tak aj na ich údržbu.

Tieto nohavičky nie sú ale savou vrstvou. Ideálne je, ak sa nosia v kombinácii s jednorazovými plienkami, a to najlepšie na oblečení (na body, dupačkách či pančuchách).

Vonkajšiu vrstvu tvorí čistá bavlna s mnohými rôznymi modernými dizajnami a zapínanie je na prednej strane na suchý zips, čo je mimoriadne praktické.

Balenie naširoko na základe diagnostiky

Dnešná metóda skríningu, diagnostiky, ako aj liečby vývojovej dysplázie bedrového kĺbu u detí natoľko pokročila, že prevenciu v podobe používania Poštolkových nohavíc už lekári prehodnotili. Prípadná vývojová porucha sa prvotným skríningom zachytí skôr, a tak sa môže liečiť, aby sa predišlo prípadným ďalším komplikáciám.

Prvotný skríning bedrových kĺbov novorodenca sa dnes vykonáva už po narodení neonatológom alebo pediatrom, a to vyšetrením bedrových kĺbov. Je to súčasť posúdenia celkového zdravotného stavu novorodenca, keď sa zisťuje aj rozsah roztiahnutia nožičiek.

Ak má lekár po prvotnom skríningu akékoľvek pochybnosti, je privolaný ortopéd a bábätku sa dá urobiť sonografické vyšetrenie. Toto vyšetrenie je možné vykonať aj druhý deň po narodení bábätka.

Do štyroch týždňov veku dieťaťa musí ísť každé dieťatko na sonografiu bedrových kĺbov, ktorú vykonáva ortopéd.

Neprehliadnite: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Kedy lekár odporúča balenie naširoko?

Dieťatku, ktoré nemá v kĺbikoch žiadne limity či asymetrie, stačí používanie jednorazových plienok bez akýchkoľvek problémov.

Ak by sa ale na sonografickom vyšetrení našiel iný ako normálny nález alebo nález, ktorý podľa skúseností lekárov nesmeruje k spontánnemu vyliečeniu, vtedy nasleduje odporúčanie na balenie naširoko, ktoré je považované za konzervatívnu liečbu. Pri normálnom kĺbe po sonografickom vyšetrení stačí jednorazová plienka.

V súčasnosti je praxou, že opakované vyšetrenie bedrových kĺbikov u bábätiek prebieha približne v štyroch mesiacoch života dieťatka. Od narodenia sa zvyčajne vykonávajú 2 sonografické skríningové vyšetrenia bedrových kĺbov.

Ak však ide o postihnutie kĺbu, ktoré je potrebné liečiť, kontroluje sa priebeh liečby sonografickým vyšetrením až do ukončenia terapie. To už však nejde o skríning, ale o vyšetrenia počas liečby.

Odporúčame aj: Zmeny pre rodičov novorodenca. Viete, ktoré povinnosti vám odpadnú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní