Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 7. MESIAC života dieťaťa

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 7. MESIAC života dieťaťa
  • 20.04.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vo veku 7 mesiacov sa niektoré deti môžu pohybovať plazením, gúľaním alebo prevaľovaním. Vaše dieťa bude nadšené, keď vstúpite do izby, avšak nebude sa mu páčiť, keď nebude pri vás. A to je často dôvod, prečo vás k sebe volá uprostred noci.

Vaše 7-mesačné dieťa bude veľa bľabotať a začne napodobňovať zvuk reči a jazyka. Bábätko teraz rýchlo rastie. Môže už samo sedieť a aj jesť tuhú stravu, hoci materské mlieko alebo umelá výživa bude stále jeho hlavným zdrojom výživy.

Detičky v tomto veku už viac rozumejú svetu okolo seba. Je preto veľmi vzrušujúce sledovať ich rast a každý ich posun vpred.

7. mesiac života bábätka

Neprepadajte panike, ak vášmu bábätku v tomto veku ešte nerastú zúbky. Je celkom normálne, že zub nevidíte, až kým dieťa nedosiahne 12 mesiacov. Keď začnú rásť zuby, očakávajte oveľa viac slintania.

Potom môžete dať svojmu dieťaťu krúžok na prerezávanie zúbkov na žuvanie, aby ste zmiernili jeho nepohodlie.

Vaše dieťa už pravdepodobne bude jesť pevnú a tuhú stravu.

  • Môže žuť, držať fľašu alebo vkladať jedlo do úst.
  • Vyskúšajte rôzne druhy prvých príkrmov, ale uistite sa, že sa vyhýbate koziemu mlieku, medu, soli, cukru, maslu alebo ovocným šťavám.
  • Nedávajte dieťaťu nič tvrdé, čím by sa mohlo udusiť, ako sú orechy, semienka, surová mrkva, zelerové tyčinky alebo kúsky jablka.

Odporúčame: Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Hrať sa so 7-mesačným dieťaťom je zábava.

  • Strávte veľa času spoločným čítaním a rozprávaním o obrázkoch, aby ste pomohli rozvíjať jeho predstavivosť.
  • Porozprávajte sa s ním vždy, keď ste spolu, opíšte mu svet okolo neho a povedzte mu, čo robíte okolo domu.
  • Vaše dieťa bude milovať trávenie času vonku – ale nezabudnite ho držať v bezpečí pred slnkom.

Bábätká v tomto veku majú rady veci, ktoré sú predvídateľné, takže budú milovať opakujúce sa hry a svoju vlastnú rutinu. Možno už majú aj obľúbenú plyšovú hračku a možno si ju budú chcieť vziať kamkoľvek idú.

7. mesiac života bábätka - fyzický vývoj

Jemná motorika vášho dieťatka sa zlepší – bude môcť zbierať veci jednou rukou, podávať si predmet z jednej ruky do druhej a možno bude vedieť už aj spojiť ruky. Bude zbierať veci prstami a ťahať k nim predmety, potom si ich dôkladne prezerať, búchať do seba alebo si ich dávať do úst.

Vo veku 7 mesiacov môže veľa detí sedieť bez opory, ale mali by ste sa uistiť, že sú obklopené vankúšmi, aby v prípade pádu mohli mať mäkké pristátie. Vaše dieťatko sa bude môcť otočiť, aby na niečo dosiahlo, a možno sa bude vedieť aj samo posadiť z ľahu na bruchu.

Niektoré deti vo veku 7 mesiacov sa môžu pohybovať plazením, gúľaním alebo prevaľovaním. Ak ste tak ešte neurobili, teraz je čas uistiť sa, že vaše domáce prostredie je bezpečné a schody sú zabezpečené mriežkou.

7. mesiac života bábätka - kognitívny vývoj

Pamäť vášho malého pokladu sa tiež výrazne zlepší. To znamená, že bude niečo hľadať, keď je to zakryté alebo keď to spadne na podlahu. Bude milovať leporelá alebo pop-up knihy s príbehmi, ktoré si už začnú viac všímať.

7. mesiac života bábätka - sociálny vývoj

Rastúce povedomie dieťatka znamená, že viac rozumie tomu, čo od neho chcete. Keď vstúpite do miestnosti, bude nadšené a nebude sa mu páčiť byť bez vás. A to je často dôvod, prečo vás volá uprostred noci.

Je to začiatok separačnej úzkosti, ktorá časom zmizne aj sama.

7. mesiac života bábätka - emocionálny vývoj

Vaše dieťatko môže tiež začať testovať vašu autoritu v tomto veku a odmietnuť urobiť to, čo požadujete. Neznamená to, že sú detičky zlé – testovanie hraníc je bežnou súčasťou ich vývoja.

7. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Vaše dieťa už teraz bude veľa bľabotať a začne napodobňovať zvuk jazyka. Môže hovoriť „mama“ alebo „dada“, hoci v skutočnosti nebude presne vedieť, čo tieto slová znamenajú.

Bude môcť používať zvuky na upútanie vašej pozornosti a na komunikáciu s vami bude používať výrazy tváre, ako je zamračenie alebo úškrn.

Neprehliadnite: Váha a výška dieťaťa - aké sú (ideálne) tabuľkové miery?

7. mesiac života bábätka - prejavy vývojových problémov

Po 7 mesiacoch veku vášho dieťatka sa poraďte s pediatrom v prípadoch, ak:

  • sa nesnaží vydávať zvuky,
  • nereaguje na známe hlasy, zvuky alebo tváre, 
  • nevie sa prevrátiť pri hre na zemi, 
  • nehrá sa s nohami,
  • nevymieňa si predmety medzi rukami.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní