Tehotenstvo po týždňoch – 15. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 15. týždeň tehotenstva

Ženy v očakávaní sa vo väčšine prípadov nevedia dočkať druhého trimestra. Prečo? Dôvodov je skutočne mnoho. Tým najdôležitejším dôvodom dozaista je, že koniec prvého trimestra znamená aj koniec najrizikovejšieho obdobia tehotenstva. Aj počas zvyšku gravidity môže dôjsť k zdravotným komplikáciám, no riziko samovoľného potratu po prechode do druhého trimestra naozaj rapídne klesá. 

Dôvodom nadšenia z druhého trimestra býva často aj fakt, že ide o, takpovediac, najľahšie obdobie gravidity. Viaceré nepríjemné tehotenské symptómy postupne ustupujú a žena naberá energiu, chuť do jedla i lepšiu náladu. Hmotnostný prírastok je zatiaľ minimálny, preto ženu zvlášť neobmedzuje. Poďte sa spolu s nami pozrieť na 15. týždeň tehotenstva ženy. 

Vývoj plodu v 15. týždni tehotenstva

V priebehu 15. týždňa tehotenstva, čo je asi 13 týždňov od splynutia spermie a vajíčka, má ľudský plod dĺžku od temena hlavy po zadoček okolo 12 cm (cca 10 až 14 cm). Veľkosťou ho možno prirovnať k stredne veľkému jablku či hruške. Váži priemerne 60 až 80 g, teda zhruba raz toľko, ako v predchádzajúcom týždni. Dolné končatiny plodu sú dlhšie ako horné a telo je vzpriamenejšie (už nie je v tvare písmena C).

Očká citlivé na svetlo sú stále zatvorené. Uši sú na správnom mieste. Ušnice majú správny tvar, postupne sa zväčšujú. Sluchové centrum v mozgu plodu ešte nie je úplne vyvinuté, avšak, bábätko už postupne začína počuť rôzne zvuky (i keď si ich plne neuvedomuje), ako napríklad zvuky vznikajúce v tele ženy (pracujúci žalúdok, tep), ale aj hlas mamičky. Koža je ešte stále veľmi tenká a presvitajú cez ňu cievy, pokrytá je drobnými chĺpkami (lanugo). 

Ďalšie znaky plodu v 15. týždni tehotenstva: 

  • orgány pokračujú v raste,

  • začína sa tvoriť pigment sfarbujúci vlásky,
  • začínajú postupne pracovať lymfatické uzliny a detská žľaza týmus ako súčasť imunitného systému,
  • črtajú sa prvé chĺpky obočia,
  • plod má viac svalovej hmoty,
  • kosti sú stále pevnejšie,
  • jeho pohyby sú značne nekoordinované, 
  • precvičuje si mimické svaly – usmieva sa, mračí, robí grimasy,
  • sanie a prehĺtanie používa na praktizovanie dýchania.

Odporúčame: ​Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Priberanie v 15. týždni tehotenstva

Okolo 15. týždňa tehotenstva už len máloktorá tehotná žena zostáva bez hmotnostného prírastku. Maternica enormne rastie a v tele ženy prúdi asi o 20 % viac krvi s cieľom poskytnúť plodu dostatok kyslíka a živín. V tomto období už väčšina žien pozoruje problém so zapnutím nohavíc a obtiahnutými šatami, svetrami či sukňami. Bruško sa vydúva, aj keď u prvorodičiek stále nemusí byť ešte úplne viditeľné, vo voľnejšom oblečení už vôbec nie. 

U prvorodičiek býva viditeľné menej spravidla z dôvodu pevnejších väzov a svalov brucha. U druhorodičiek sú tieto štruktúry obvykle uvoľnenejšie, preto sa bruško zväčšuje ľahšie. Váhový prírastok od začiatku tehotenstva môže byť pokojne 2 až 6 kg a nasledujúce týždne pôjde váha hore asi o pol kilogramu za týždeň.

Avšak, priberanie v tehotenstve je veľmi individuálnou záležitosťou. Záleží to napríklad aj od stavby tela ženy, ako aj od spôsobu stravovania a miery fyzickej aktivity. Prejedanie sa a nadmerné priberanie v tehotenstve sú považované za rizikové. 

Ďalšie sprievodné príznaky tehotenstva v 15. týždni

Typické sprievodné príznaky tehotenstva, ktoré obvykle upozornia ženu na to, že je pravdepodobne v druhom stave, sú okolo 15. týždňa gravidity obvykle minulosťou. Nevoľnosti, slabosť, nadmerná únava, časté močenie alebo zmeny nálad nie sú prítomné takmer vôbec alebo minimálne nie sú tak výrazné. Objaviť sa však môžu iné nepríjemné zdravotné problémy, či už spôsobené zväčšujúcou sa maternicou, hormonálnymi zmenami alebo inými príčinami. Niektoré ženy môžu pozorovať:

  • napnutie pokožky na bruchu,
  • svrbenie pokožky,
  • citlivé a krvácajúce ďasná,
  • vznik strií,
  • problémy s pravidelným vyprázdňovaním,
  • nadúvanie a plynatosť,
  • pálenie záhy,
  • upchatý nos (tehotenská nádcha)
  • bolesti chrbta, bolesti v podbrušku,
  • zvýšenú pigmentáciu (napr. na tvári),
  • zvýšený vaginálny výtok (mal by byť číry a bez zápachu),
  • nízky tlak a s ním spojené závraty,
  • kŕče v nohách. 

Bežne sa však pridávajú aj prejavy, ktoré ženám starosti nerobia, práve naopak. Jedným z takýchto prejavov je napríklad zvýšená chuť na sex. Príjemným sprievodným príznakom tehotenstva je u niektorých žien aj krajšia pokožka a hustejšie vlasy (vďaka lepšiemu prekrveniu). Ženy mávajú v tomto období zvyčajne skôr optimistickú náladu a sú plné energie. 

Vyšetrenia u lekára v 15. týždni tehotenstva

15. týždeň tehotenstva sa obvykle nespája so žiadnym špecifickým vyšetrením. Žena môže mať naplánovanú bežnú tehotenskú prehliadku u gynekológa, na ktorú má nárok raz za mesiac, a to až do 34. týždňa tehotenstva. Tieto prehliadky lekárom sú veľmi dôležité, pretože je vďaka nim žena pod dohľadom lekára a môžu byť odhalené prípadné zdravotné problémy. U žien na rizikovom tehotenstve sa odporúča častejšia návšteva lekára. 

Počas tehotenskej poradne lekár urobí žene bežné vaginálne vyšetrenie, skontroluje hmotnostný prírastok a vitalitu plodu, môže odobrať krv a moč. V 15. týždni by žena mala mať už za sebou prvotrimestriálny prenatálny skríning, ktorý sa robí spravidla medi 10. až 14. týždňom. Pozostáva z krvných testov a ultrazvukového vyšetrenia.

Je dôležitý napríklad i z hľadiska odhalenia prípadných vývojových vád plodu. Ak ste toto vyšetrenie ešte nepodstúpili, v 15. týždni je skutočne najvyšší čas. Ak ste tak ešte neurobili, tak si naplánujte aj preventívnu prehliadku u zubára, na ktorú máte nárok v čase gravidity až dvakrát. 

Odporúčame: Šelest na srdci u detí - kedy sa objavuje a ako ho liečiť?

Uvažujete o 3D a 4D ultrazvuku?

Okrem tehotenskej poradne, prenatálneho skríningu či prehliadky u zubára môže žena v 15. týždni tehotenstva podstúpiť aj 3D a 4D ultrazvuk (pomocou abdominálnej alebo vaginálnej sondy). Prevádza sa obvykle už od 12. týždňa tehotenstva a pre zobrazenie celého plodu sa odporúča podstúpiť ho najneskôr do 16. týždňa tehotenstva. Potom je už bábätko obvykle veľké.

Avšak, 3D a 4D ultrazvuk sa robí aj vo vyššom štádiu tehotenstva, bežne po 24. týždni (do cca 30. týždňa), kedy je možné detailnejšie zobraziť jednotlivé časti bábätka, vrátane tváričky. Pri 3D ultrazvuku je séria 2D obrázkov rekonštruovaná do 3D, čím sa vytvorí reálny plastický obraz plodu. Pri 4D ultrazvuku sa pridáva čas, pričom výsledkom rýchleho snímania 3D obrázkov je video v reálnom čase. 

Pri týchto vyšetreniach môžu byť odhalené rôzne povrchové anomálie plodu, napríklad rázštep pery. Ide však o nadštandardné vyšetrenie, ktoré nie je spravidla hradené zdravotnou poisťovňou. Ak uvažujete o 3D/4D ultrazvuku, informujte sa o možnostiach prevedenia u gynekológa. 

Túžite už poznať pohlavie dieťatka?

V 15. týždni tehotenstva by už malo byť pohlavie bábätka dobre rozpoznateľné na ultrazvuku, teda je vidieť penis alebo klitoris plodu. Avšak, ani stanovenie pohlavia lekárom nikdy nie je 100 %, navyše záleží aj od polohy dieťaťa v maternici či kvality ultrazvuku. Nie vždy je možné pohlavie rozpoznať. Pohlavie je obvykle dobre rozpoznateľné na spomínanom 3D/4D ultrazvuku, ktorý poskytne detailnejší pohľad na plod v maternici.  

Ďalšou možnosťou, ako je možné pomerne úspešne stanoviť pohlavie nenarodeného bábätka, je analýza DNA plodu z krvi tehotnej ženy, čo je vyšetrenie za príplatok. Ak žena v tomto období podstupuje amniocentézu (odber plodovej vody), tak i pri tomto vyšetrení je možné zistiť, či ide o chlapčeka alebo dievčatko.

Nakoniec sú možnosťou aj voľnopredajné testy z lekárne, ktoré určujú pohlavie bábätka z moču. Avšak, presnosť týchto testov je omnoho nižšia, ako pri predchádzajúcich možnostiach.  

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní