Šelest na srdci u detí - kedy sa objavuje a ako ho liečiť?

Šelest na srdci u detí - kedy sa objavuje a ako ho liečiť?
  • 28.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Srdcové šelesty sú mimoriadne alebo abnormálne zvuky vytvárané turbulentnou krvou prúdiacou cez srdce. Šelesty sú odstupňované na stupnici od 1 do 6 podľa toho, aké sú hlasné. Jeden znamená veľmi slabý šelest, pričom číslo šesť znamená šelest, ktorý je veľmi hlasný.

Ľudský srdcový tep je zvyčajne stály: „dub-dub, dub-dub". U niektorých ľudí však krv pri prietoku cez srdce vydáva zvláštny hluk. Tento zvuk sa nazýva šelest. Lekári počujú srdcový šelest ako „hukot" medzi údermi srdca. To je len zvuk navyše, ktorý vydáva krv, keď preteká srdcom.

V závislosti od veku človeka srdce bije každú minútu približne 60 až 120-krát. Každý tlkot srdca sú v skutočnosti dva samostatné zvuky. Srdce ide „dub" s uzavretím ventilov, ktoré riadia prietok krvi z horných komôr do dolných komôr. Potom, keď sa chlopne, ktoré riadia krv vychádzajúcu zo srdca, zatvoria, srdce tento zvuk zopakuje.

Šelest na srdci

Typy šelestov srdca zahŕňajú:

  • Systolický šelest – srdcový šelest, ku ktorému dochádza pri kontrakcii srdca.
  • Diastolický šelest – srdcový šelest, ku ktorému dochádza, keď sa srdce uvoľňuje.
  • Nepretržitý šelest – srdcový šelest, ktorý sa vyskytuje po celú dobu tlkotu srdca.

Odporúčame: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 3. MESIAC života dieťaťa

Šelest na srdci u detí

Rodičia sa môžu obávať, ak sa im povie, že ich dieťa má srdcový šelest. Ale srdcové šelesty sú veľmi časté a mnohé deti ich v určitom okamihu majú. Väčšina šelestov nie je dôvodom na obavy a vôbec neovplyvní zdravie dieťaťa.

Lekári počúvajú srdiečko umiestnením stetoskopu na rôzne oblasti hrudníka. Pomáha, ak sú deti ticho, keď lekár počúva, pretože niektoré srdcové šelesty sú veľmi jemné. Nie je nezvyčajné, že si lekár šelest všimne pri bežnej prehliadke, aj keď predtým nebol počuť. Ak sa zistí šelest, pediater môže chcieť, aby dieťa skontroloval detský kardiológ.

Srdcové šelesty môžu byť bežné aj u normálnych zdravých detí. Tieto sa nazývajú „nevinné" šelesty. V niektorých prípadoch sa ale dieťa môže narodiť so srdcovou chybou, ktorá spôsobuje šelest. Tie patria medzi patologické.

Medzi ďalšie príčiny šelestov sa zaraďujú:

  • Infekcia
  • Horúčka
  • Nízky počet červených krviniek (anémia)
  • Hyperaktívna štítna žľaza (hypertyreóza)
  • Ochorenie srdcových chlopní

Nevinné srdcové šelesty

Najbežnejší typ srdcového šelestu sa nazýva funkčný alebo nevinný. Nevinný srdcový šelest je zvuk krvi, ktorá prechádza zdravým srdcom normálnym spôsobom. Rovnako ako môžete počuť pohyb vzduchu cez vzduchový kanál alebo vodu prúdiacu potrubím, lekári môžu počuť pohyb krvi cez srdce, aj keď nie sú žiadne problémy so srdcom.

Nevinný srdcový šelest môže prichádzať a odchádzať počas celého detstva. Deti s týmito šelestami nemusia meniť stravu, obmedzovať svoje aktivity a ani mať žiadnu špeciálnu liečbu. Tí, ktorí sú dosť starí na to, aby pochopili, že majú srdcový šelest, by mali byť uistení, že sa nijako nelíšia od ostatných detí. Väčšina nevinných šelestov zmizne sama, keď dieťa vyrastie.

Vrodené srdcové chyby

Niektoré šelesty môžu naznačovať problém so srdcom. V týchto prípadoch lekári odporúčajú konzultáciu s detským kardiológom. Kardiológ môže vykonať ďalšie vyšetrenia, ako napríklad:

  • RTG hrudníka – obraz srdca a okolitých orgánov,
  • EKG – záznam elektrickej aktivity srdca,
  • echokardiogram – skúška, ktorá využíva zvukové vlny (ultrazvuk) na skúmanie štruktúry a funkcie srdca. Toto je najdôležitejší test na zistenie srdcových šelestov.

Približne 1 zo 100 detí sa narodí so štrukturálnym srdcovým problémom alebo vrodenou srdcovou chybou. Tieto deti môžu vykazovať známky „defektu" srdiečka už v prvých dňoch života alebo až neskôr v detstve.

Aké sú príznaky srdcového šelestu u dieťaťa?

Deti s nevinným šelestom nemajú žiadne iné príznaky okrem abnormálnych srdcových zvukov.

Dieťa s patologickým srdcovým šelestom môže mať jeden alebo viacero z nasledujúcich príznakov, ktoré sa líšia v závislosti od problému:

  • zlé kŕmenie, jedenie alebo slabý prírastok hmotnosti,
  • dýchavičnosť alebo zrýchlené dýchanie,
  • potenie,
  • bolesť v hrudi,
  • závraty alebo mdloby,
  • modrastá pokožka, najmä pier a končekov prstov,
  • kašeľ,
  • opuch (edém) dolných končatín, členkov, chodidiel, brucha.

Neprehliadnite: Morov reflex u bábätka: Vzniká už v maternici a sám zaniká. Ale čo ak nezmizne?

Ako sa liečia srdcové šelesty u dieťaťa?

Liečba bude závisieť od príznakov, veku a celkového zdravotného stavu dieťaťa. Závisí to aj od závažnosti stavu. Mnohé srdcové šelesty sú normálne (napr. extra zvuky u detí so silným, zdravým srdcom) a nevyžadujú si liečbu. Niektoré z týchto srdcových šelestov môžu časom zmiznúť samé.

Ak je šelest spôsobený vrodenou srdcovou chybou, liečba môže zahŕňať lieky, chirurgický zákrok a iné postupy. Ak je šelest z iného stavu, srdcový šelest sa zvyčajne zníži alebo zmizne, keď sa ochorenie lieči.

Aké sú možné komplikácie srdcového šelestu u dieťaťa?

Srdcový šelest nemá žiadne komplikácie. Dieťa však môže mať komplikácie súvisiace so stavom, ktorý spôsobuje srdcový šelest. U dieťaťa s vrodenou srdcovou chybou možno pozorovať pomalý rast a vývoj, zlyhanie srdca alebo iné vážne problémy.

Časté srdcové chyby

Niekoľko druhov srdcových problémov môže spôsobiť srdcové šelesty, vrátane:

  • Defekty septa – ktoré zahŕňajú steny (alebo septum) medzi hornými alebo dolnými komorami srdca. Otvor v prepážke môže nechať krv prúdiť cez ňu do iných komôr srdca. Tento dodatočný prietok krvi môže spôsobiť šelest. Môže tiež spôsobiť, že srdce bude príliš tvrdo pracovať alebo sa zväčší. 
  • Abnormality chlopní – spôsobené srdcovými chlopňami, ktoré sú úzke, príliš malé, príliš hrubé alebo inak abnormálne. Tieto chlopne neumožňujú hladký prietok krvi. Niekedy môžu umožniť spätný tok krvi v srdci. Každý problém spôsobí šelest. Obštrukcia výtokového traktu môže byť spôsobená extra tkanivom alebo srdcovým svalom, ktorý blokuje hladký tok krvi cez srdce.
  • Poruchy srdcového svalu (kardiomyopatia) – ktoré môžu spôsobiť abnormálne zhrubnutie alebo oslabenie srdcového svalu, čo poškodzuje jeho schopnosť normálne pumpovať krv do tela.

Váš lekár a detský kardiológ môžu zistiť, či je šelest nevinný (čo znamená, že vaše dieťa je úplne zdravé), alebo či ide o špecifický problém so srdcom. Ak sa vyskytne problém, detský kardiológ bude vedieť, ako ho najlepšie riešiť.

Odporúčame aj: Starostlivosť o pupočný pahýľ: Na čo si treba dávať pozor?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní