Tehotenstvo po týždňoch – 27. týždeň tehotenstva

Počas 27. týždňa tehotenstva sa druhý trimester pomaly blíži ku koncu. Druhý trimester tehotenstva je charakteristický postupným zväčšovaním sa bruška a rastom plodu, ktorému sa ešte zdokonaľujú vnútorné orgány. V tomto období ustupujú tehotenské príznaky z prvého trimestra, no postupne sa začínajú objavovať ťažkosti spôsobené väčšou maternicou a celkovým váhovým prírastkom. 

Následne je v treťom trimestri bežné ešte väčšie priberanie na váhe, či už je reč o nastávajúcej matke alebo bábätku. Dnes ale ešte zostaneme v druhom trimestri a pozrieme sa na 27. týždeň tehotenstva. K akým míľnikom dochádza vo vývoji plodu, aký je veľký a aké vyšetrenia ženu čakajú? 

Vývoj plodu v 27. týždni tehotenstva

V priebehu 27. týždňa tehotenstva, čo je asi 25 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu približne 36 až 37 cm. Veľkosťou ho možno prirovnať k čínskej kapuste. Váha sa môže pohybovať okolo 800 až 1000 g. Aktuálne začína rýchlo naberať na váhe, a to pokojne okolo 200 g týždenne.

To znamená, že kožné záhyby sa začínajú vypĺňať tukom a pokožka už nie je tak priehľadná. Plod približne v tomto čase začína otvárať očné viečka. Začína žmurkať a rozpoznávať svetlo a tmu. Má dobre vyvinuté chuťové poháriky, rôzne zmysly sa ešte zdokonaľujú.

Pľúca sú v 27. týždni už zrelšie, no stále nie sú schopné samostatnej funkcie. V prípade predčasného pôrodu nie je bábätko schopné samo dýchať ani regulovať svoju telesnú teplotu, no pri dostatočnej medicínskej starostlivosti sú už šance na prežitie omnoho vyššie v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami. 

Ďalšie znaky plodu v 27. týždni tehotenstva:

  • jeho pohyby sú koordinovanejšie, často si cmúľa palec,

  • nervová sústava sa zdokonaľuje, každou minútou pribúdajú neuróny,
  • na mozgu sa objavujú prvé typické brázdy, ktoré umožňujú rozvoj funkcie myslenia a zmyslového vnímania,
  • má vlastný rytmus odpočinku a bdenia,
  • sluch sa naďalej vyvíja,
  • máva štikútku (vzniká ako dôsledok dýchania plodu v plodovej vode),
  • na prstoch má jasne viditeľné nechty,
  • tep je priemerne 140 úderov za minútu,
  • dýchacími pohybmi strávi asi 10 až 20 % času z celého dňa. 

Odporúčame: ​Spôsoby, ako pomôcť mamičke s novorodeniatkom v období šestonedelia

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 27. týždni

Váhový prírastok sa na konci 2. trimestra môže približovať k 10 kilogramom, môže však byť o niečo menší (okolo 6 kg) aj väčší (okolo 12 kg). Priberanie na váhe v tehotenstve je u každej ženy individuálne. Samozrejme, v prípade viacplodovej gravidity sa počíta s ešte väčším váhovým prírastkom.

Napínanie pokožky na brušku a prsiach sa môže spájať s pocitmi suchosti a následným svrbením, preto je vhodné na ošetrenie kože zvoliť telové prípravky s hydratačnými a upokojujúcimi zložkami. Ak v tomto období žene na brucho položí partner alebo niekto iný na brušku ucho, mal byť už zreteľne počuť tlkot srdiečka plodu. Srdce bábätka by už malo byť dostatočne silno. 

Žena by mala v tomto období každodenne pociťovať pohyby plodu v maternici, v ktorej ešte má nejaké miesto na pretáčanie a rozťahovanie. V prípade zníženia frekvencie pohybov plodu je vhodné konzultovať problém s lekárom. Žena tiež začína častejšie pociťovať tvrdnutie bruška – cvičné kontrakcie. Nie sú to však pravé kontrakcie, ktoré by signalizovali pôrod.

Kvôli nárastu hmotnosti sa môžu dostavovať rôzne problémy, vrátane bolesti chrbta. Žena sa môže cítiť neohrabane, pretože jej pohybové schopnosti sú čoraz obmedzenejšie. 

Ako mať zvýšenú chuť do jedla a priberanie pod kontrolou?

Kým mnohé ženy bojujú v prvom trimestri s nechutenstvom, ktoré v prípade častého zvracania môže viesť až k zníženiu hmotnosti, nejedna žena počas druhého trimestra bojuje naopak so zvýšenou chuťou do jedla, ktorá zase môže viesť k nadmernému priberaniu na váhe.

Zvyšovanie telesnej hmotnosti je v tehotenstve úplne normálne a nevyhnutné, no nadmerný nárast váhy sa môže následne spájať so zdravotnými komplikáciami. Zvyšuje sa riziko tehotenskej cukrovky, vysokého tlaku a preeklampsie, ako aj komplikácií pri pôrode. Je preto dôležité dávať si pozor na zdravé primerané priberanie a vyhnúť sa prejedaniu a nadmernému priberaniu.

Často počúvame, že tehotná žena má jesť za dvoch. Áno, žena v čase tehotenstva prijíma jedlo za dvoch, to ale neznamená, že by to malo byť dvakrát viac ako jedávala pred tehotenstvom. Plod v skutočnosti potrebuje len malé navýšenie kalorického príjmu. 

Tu sú tipy, ako mať zvýšenú chuť do jedla a priberanie pod kontrolou:

  • denne si doprajte viac menších porcií jedla – raňajky, obed a večeru a okrem toho aj 2 až 3 olovranty, 

  • zamerajte sa na výživné potraviny, ktoré poskytujú dobré zasýtenie – potraviny bohaté na bielkoviny alebo vlákninu (chudé mäso, vajíčka, strukoviny, celozrnné potraviny),
  • zvýšte príjem zeleniny v jedálničku, mala by byť ideálne zahrnutá vo väčšine porcií počas dňa,
  • snažte sa v jedálničku eliminovať prázdne kalórie, ako sú limonády, sladené ovocné čase, cukrovinky,
  • znížte príjem nezdravých tukov, najmä tých v smažených pokrmoch a spracovaných mäsových výrobkoch, 
  • v prípade chuti na sladké uprednostnite ovocie alebo kvalitnú čokoládu s vysokým podielom kakaa,
  • denne nezabúdajte vypiť dostatočné množstve tekutín,
  • v primeranej miere udržujte telo v pohybe.

Odporúčame: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 18. MESIAC života dieťaťa

návaly hladu

Zdroj: Depositphotos

Vyšetrenia v 27. týždni tehotenstva

  • tehotenská poradňa – v tomto čase navštevuje žena jednu poradňu do mesiaca, spravidla pripadá na 24. týždeň, no ak ju neabsolvovala v predchádzajúcich týždňoch, môže práve v 27. týždni, na poradni sa kontroluje krvný tlak, hmotnosť, moč, krvný obraz a v rámci krvných odberov aj protilátky antiD u Rh negatívnych žien, v prípade absolvovania poradne v 24. týždni má žena spravidla naplánovanú poradňu až na 28. týždeň,
  • oGTT (glukózový tolerančný test) – týmto testom sa zisťuje výskyt tehotenskej cukrovky u ženy, a to pomocou vypitia roztoku glukózy a následného merania hladiny cukru v krvi, toto vyšetrenie sa robí medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva,
  • 3D/4D ultrazvuk – v 27. týždni tehotenstva môže žena ešte stále podstúpiť doplnkové ultrazvukové vyšetrenie, respektíve 3D/4D ultrazvuk, pre zobrazenie tváričky plodu, toto vyšetrenie nie je hradené poisťovňou a obvykle sa prevádza maximálne do 30. týždňa tehotenstva. 

Tipy pre 27. týždeň tehotenstva:

  • snažte sa nájsť balans medzi oddychom a pohybom, je dôležité udržiavať telo v pohybe, čím sa napríklad zmiernia problémy s bolesťami chrbta, no zároveň je potrebné dať telu čas na oddych,
  • zvýšte prísun vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre obranyschopnosť, nachádza sa v ovocí, brokolici aj paprike,
  • začnite postupne riešiť miesto pôrodu, poraďte sa s ošetrujúcim gynekológom, pôrodnou asistentkou alebo s mamičkami, ktoré majú s pôrodom v konkrétnom zariadení skúsenosť,
  • ak ste tak ešte neurobili, dohodnite si so zamestnávateľom nástup na materskú dovolenku, obvykle je to 6 až 8 týždňov pre pôrodom,
  • pri problémoch so zaspávaním môže pomôcť tehotenský vankúš, vďaka ktorému si nájdete pohodlnejšiu polohu, tiež medovkový čaj alebo relaxácia, napríklad v podobe meditácie,
  • krátko pred spánkom tekutiny radšej obmedzte, inak vás plný močový mechúr prebudí počas noci aj viackrát, počas dňa ale na tekutiny nezabúdajte,
  • ak máte pocit, že potrebujete viac informácií a rád, ako sa pripraviť na pôrod a všetko okolo neho, neváhajte sa poobzerať po rôznych tehotenských kurzoch vo vašom meste. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE