Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 18. MESIAC života dieťaťa

Vaše batoľa má 18 mesiacov! Deti v tomto veku sú plné pozornosti, takže nebuďte šokovaní, ak vaše batoľa zvýši hlasitosť zakaždým, keď začnete rozhovor s inými dospelákmi. Tiež si chcú uplatniť svoju nezávislosť - aj keď sa to nemusí zdať, keď sa vám prilepia na nohu pri odchode z domu. Vaše malé nezávislé dieťa sa s väčšou pravdepodobnosťou vyjadrí slovami ako "moje!" a "teraz!" a odmietnutím byť pripútaný akýmkoľvek spôsobom.

Aj vďaka tejto novonadobudnutej nezávislosti môžete čeliť novým výzvam a dobrodružstvám so svojím 18-mesačným malým pokladom. A preto sme tu pre vás, aby sme vám pomohli zorientovať sa v týchto vzrušujúcich (a áno, niekedy aj skúšaných) časoch. Čítajte ďalej a zistite, na ktoré 18-mesačné míľniky by ste si mali dávať pozor, keď vaše dieťa stále rastie a vyvíja sa.

18. mesiac života bábätka

Vaše rastúce 18-mesačné dieťa je pravdepodobne plné energie a využíva ju na prácu a na množstvo fyzických aktivít. Väčšina 18-mesačných detí potrebuje asi 11 až 12 hodín nočného spánku plus zdriemnutie asi 1,5 až 3 hodiny, celkovo teda asi 13 až 14 hodín spánku denne.

Pamätajte, že batoľatá stále rozvíjajú svoje kognitívne a sociálno-emocionálne schopnosti, a stále im chýbajú dostatočné verbálne schopnosti na to, aby sa jasne vyjadrili.

  • Pozitívne správanie by malo byť odmenené.
  • Negatívne správanie by nemalo byť odmenené.
  • Uznajte ich pocity, ale stanovte si hranice a držte sa ich.
  • Dbajte na to, aby mali dostatok jedla, odpočinku, cvičenia a individuálnej pozornosti.

Predovšetkým buďte trpezliví a nájdite spôsoby, ako vaše detičky naučiť, aké správanie je vhodné a aké nie je.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Vaše 18-mesačné dieťa, ktoré hľadá nezávislosť, môže niekedy vykazovať náročné a aj zvláštne správanie.

Záchvaty hnevu - aj keď sa jazyk vášho dieťaťa vyvíja míľovými krokmi, stále nedokáže komunikovať všetko, čo chce povedať, a to môže viesť k ch hnevu. Stresové situácie majte pod kontrolou, aby bolo vaše dieťatko dobre oddýchnuté a najedené.

Úzkosť z odlúčenia - nazývaná aj separačná úzkosť - v tomto prípade taktika "odkrádania sa" bez rozlúčenia sa v skutočnosti nefunguje. Aby si vaše dieťa nemyslelo, že môžete kedykoľvek zmiznúť, vždy potvrďte svoj odchod a zdôraznite, že sa vrátite. Pripravte im aktivitu, keď budete odchádzať, a rozlúčte sa veselo, ale v krátkosti a zrozumiteľne.

Neprehliadnite: Predĺžený rodičovský príspevok - kto a za akých podmienok má na neho nárok?

vývoj dieťaťa po mesiacoch

Zdroj: Depositphotos

18. mesiac života bábätka - chôdza

Väčšina 18-mesačných detí nielen chodí, ale už aj behá. A čoskoro môžu začať aj skákať. Ale aj tak vás pravdepodobne požiadajú, aby ste ich niesli, keď ste v dave ľudí alebo si robíte dlhší výlet.

18. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Väčšina 18-mesačných detí vie povedať 10 až 25 slov. Čoskoro môže vaše dieťa začať hovoriť dvojslovné frázy. Ukázanie na položku, ktorú chcú, sa čoskoro zmení na žiadosť o vec podľa mena. A to platí aj pre pomenovanie ľudí.

18. mesiac života bábätka - prerezávanie zúbkov

Horné trojky batoľaťa majú tendenciu prerezať sa medzi 16 až 22 mesiacmi, takže sa pripravte na ďalšie kolo prerezávania zúbkov. Preto majte doma vždy pripravené voľnopredajné lieky na potlačenie bolesti či gél na ďasienka, ktorý bude tlmiť podráždené miesta.

18. mesiac života bábätka - tréning na nočník

Niektoré batoľatá v tomto veku môžu vykazovať známky pripravenosti začať cvičiť na nočník. Ak vám vaše dieťa povie, že musí ísť, chce si vymeniť špinavú alebo mokrú plienku, má záujem o nočník, môže si stiahnuť nohavice a/alebo zostane suché aspoň dve hodiny za sebou, môžu byť pripravené vyskúšať tréning na nočník.

Ale neponáhľajte sa - je oveľa bežnejšie, že deti sú pripravené zbaviť sa plienok vo veku od 2 do 3 rokov. Jednoducho to nebude fungovať, ak začnete skôr, ako vaše dieťa bude dostatočne zrelé.

Odporúčame aj: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

motorický vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

18. mesiac života bábätka - strava

Pokiaľ ide o jedenie a pitie, tento vek je o prechode - vaše dieťa už pravdepodobne neje veľa „detskej stravy“ a namiesto materského mlieka alebo umelého mlieka pije plnotučné mlieko. Väčšina 18-mesačných detí dokáže piť z bežného pohára a približne polovica môže piť zo slamkového pohára.

  • POZOR - v tomto veku by však už nemali používať fľaše.
  • Jedno - až dvojročné deti by mali jesť podobne ako vy - tri jedlá denne plus dve maškrty.
  • Ak odstavujete 18-mesačné dieťa od dojčenia, nezabudnite na to ísť pomaly. Vynechajte jedno denné dojčenie aspoň na tri až sedem dní pred vysadením ďalšieho. Ak pôjdete príliš rýchlo, môžete riskovať upchatie mliekovodov a infekciu. Navyše je to prechod, ktorý by mohol mať emocionálny vplyv na vaše dieťa, takže vy obaja môže potrebovať trochu extra pohodlia počas odstavovania.

Pokračujte v ponúkaní rôznych jedál svojmu dieťaťu pri každom jedle a počas občerstvenia cez deň. Väčšina batoliat by mala denne zjesť asi ¾ až 1 šálku ovocia a zeleniny, ¼ šálky obilnín a tri polievkové lyžice bielkovín.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE