Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 21. MESIAC života dieťaťa

V tomto veku vaše malé poklady začínajú prejavovať preferencie pre určité typy hračiek, hier a kamarátov. Niektorí sa riadia tradičnejším rodovým scenárom - dievčatá môžu byť priťahované k bábikám, chlapcom sa môžu páčiť autá. Iné dievčatá sa radšej hrabú v hline, zatiaľ čo chlapci chcú organizovať čajové večierky. Nech už sú záujmy vášho dieťaťa akékoľvek - či už sú to dinosaury alebo kreslenie - vždy ich povzbudzujte.

Batoľatá tento mesiac jednoducho prejavujú svoju individualitu! A vy by ste ich v tom mali podporovať. Záujmy vášho dieťatka teraz nemusia nevyhnutne odrážať to, čo sa im bude páčiť a čo budú preferovať v budúcnosti. Vaše batoľa prejde mnohými fázami života, a práve toto obdobie je jedno z tých najdôležitejších.

21. mesiac života bábätka

Batoľatá potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne, vrátane popoludňajšieho spánku, ktorý trvá približne jeden a pol až dve a pol hodiny. 

V tomto veku potrebujú batoľatá 7 miligramov železa denne. Hémové železo, ktoré sa nachádza v hovädzom mäse, kuracom mäse, vajciach a losose, sa ľahšie vstrebáva ako nehémové železo, ktoré sa nachádza v tmavej listovej zelenine a humuse. 

Približne v tomto čase začínajú niektoré batoľatá zrýchľovať tempo a prechádzajú z chôdze na beh, takže buďte v strehu!

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Rutiny sú čoraz dôležitejšou súčasťou dňa batoliat, pretože pre nich predstavujú pokoj v ich veľmi rušných malých životoch. Rutiny môžu pomôcť plynulým prechodom, najmä pokiaľ ide o rutiny pred spaním pre batoľatá, ako aj jednotlivé plány počas dňa.

  • Aby ste predišli záchvatom hnevu, držte sa pravidelného rozvrhu vždy, keď je to možné - jedlo a denný spánok si každý deň naplánujte približne v rovnakom čase.
  • Majte poruke občerstvenie pre svoj malý poklad, keď ste spolu vonku.
  • Povzbudzujte svoje dieťa, aby sa hralo a objavovalo svet.

A čo je najdôležitejšie, snažte sa zostať pokojní za každých okolností. Vaše rozčúlenie len prileje olej do ohňa, čo neprospeje ani vám, ani vášmu dieťatku.

Neprehliadnite: 9 návykov šťastných detí, ktoré z nich spravia šťastných dospelých

rastový špurt

Zdroj: Depositphotos

21. mesiac života bábätka - aktívne snívanie

Vaše dieťa sa môže v noci zobudiť kvôli svojim snom alebo nočným morám a môže mať problém rozlíšiť medzi svojimi snami a realitou.

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste svojmu batoľaťu pomohli získať pokojný nočný spánok, ako napríklad:

  • čítanie rozprávok - snažte sa, aby boli príbehy veselé a upokojujúce a vyhýbajte sa akýmkoľvek strašidelným témam alebo témam s postavami, ktoré by mohli inšpirovať k intenzívnym snom,
  • mojkáčik na spanie - nechajte vaše deti spinkať s pohodlným predmetom, ako je plyšová hračka alebo prikrývka. Tieto predmety môžu pomôcť vášmu batoľaťu cítiť sa upokojene a môžu mu pomôcť cítiť sa bezpečnejšie, keď zaspáva alebo sa v noci zobudí,
  • upokojenie počas noci - ak sa vaše batoľa zobudí zo zlého sna, poskytnite mu uistenie, že je všetko v poriadku a že ste blízko, takže je v bezpečí. Nezabudnite, že nočné návštevy by mali byť krátke a „nudné“ (napríklad ich nezdvíhajte ani nezapínajte svetlá), aby ste ich povzbudili, aby opäť zaspali.

Ak sa u vášho dieťaťa vyskytnú problémy so spánkom, poraďte sa s pediatrom.

21. mesiac života bábätka - podpora kreativity

Nechajte svoje batoľa táboriť v dome a postavte im pevnosť napríklad aj v detskej izbe. Alebo im dajte nejaké umelecké a remeselné potreby, aby sa mohli zabaviť na svojich vlastných umeleckých dielach. A najlepšie je, ak sa hráte a zúčastňujete sa aktivít spolu so svojím batoľaťom.

21. mesiac života bábätka - umývanie zúbkov

Urobte z umývania zúbkov vášho batoľaťa zábavu. Čistenie zubov dvakrát denne je nevyhnutnou súčasťou každodennej rutiny vášho batoľaťa, ale kým túto úlohu nezvládne samo, môže to byť pre vás výzva.

Prečo si teda neskúsiť urobiť z umývania zubov zábavu?

  • Skúste sa s dieťaťom hrať na učenie pri čistení zubov alebo ho nechajte, aby si precvičilo svoje zručnosti v čistení na svojom obľúbenom plyšákovi alebo bábike so starou zubnou kefkou (bez vody alebo zubnej pasty).

21. mesiac života bábätka - vybitie energie

Pomôžte svojmu drobcovi vybiť energiu. Väčšina batoliat má toľko energie, že nevedia, čo s ňou robiť. Povzbuďte svoje dieťa k aktivite a pomôžte mu spaľovať energiu hrou, ideálne aspoň 30 minútami aktivity vedenej dospelými a aspoň jednou hodinou voľnej hry každý deň. Zvyknúť si ich byť aktívnymi už od útleho veku bude aj naďalej prinášať výhody, keď vyrastú.

21. mesiac života bábätka - pomáhanie v kuchyni

Nechajte svoje batoľa pomáhať v kuchyni. Mnohé deti radi pomáhajú v kuchyni, takže možno budete chcieť zapojiť svojho drobca do niekoľkých jednoduchých a bezpečných úloh.

  • Možno si vyberiete jednoduchý recept, spoločné nakupovanie či delegovanie jednoduchých úloh - ako je umývanie ovocia a zeleniny, odmeranie prísad ako múka alebo cukor alebo miešanie.
  • Dbajte na to, aby ste na svojho drobca v kuchyni vždy dohliadali.

Odporúčame aj: Ako viesť dieťa k samostatnosti? S týmto všetkým by mali deti pomáhať!

vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

21. mesiac života bábätka - jedálniček

Zdravá a dobre vyvážená strava je dôležitá na podporu rastu a vývoja vášho 21-mesačného dieťaťa. Ponúkajte mu tri jedlá a dve maškrty denne. Strava vášho dieťatka by mala pozostávať z rôznych celozrnných výrobkov, bielkovín, mliečnych výrobkov, zeleniny, ovocia a zdravých tukov. 

  • Vyskúšajte rôzne spôsoby varenia a podávania zeleniny.
  • Experimentujte s omáčkami - predstavte nové príchute ponúknutím niekoľkých dipov alebo omáčok na kraji taniera.
  • Zapojte svoje batoľa do prípravy jedál - a vezmite svojho drobca do obchodu s potravinami a nechajte ho vybrať nejaké veci. Môžete ich napríklad vziať do uličky s ovocím a zeleninou a nechať ich, aby si vybrali novú zeleninu alebo ovocie na vyskúšanie.
  • Jedzte spolu ako rodina - a choďte im príkladom. Ak uvidia, že si pochutnávate na jedle, budú ochotnejší vyskúšať nové jedlo.
  • Experimentujte so starými obľúbeným jedlami - ak sa váš drobec bráni skúšaniu rôznych jedál, buďte kreatívni a pripravte niektoré z jeho obľúbených jedál s novou pridanou ingredienciou. Pridajte napríklad novú zeleninu ako polevu na pizzu alebo na kopček zmrzliny naukladajte nové ovocie.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE