Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 16. MESIAC života dieťaťa

Vaše 16-mesačné dieťatko je v tomto veku plné rozporov. Neznáša slovo „nie“, ale ono samo môže začať často hovoriť „nie“. Rozdáva bozky tak často, ako vás zároveň možno aj ťahá za vlasy. A aj keď vaše batoľa miluje rutiny, búri sa proti kúpeľu, autosedačke, kočíku a podobne.

To všetko je súčasťou rastúceho pocitu sebavedomia a nezávislosti vášho batoľaťa – chce totiž objavovať svet okolo seba, no uvedomuje si, že svet môže byť tiež veľký a niekedy aj strašidelný. Očakávajte, že vaše dieťa bude v nadchádzajúcich mesiacoch kolísať medzi sebavedomím a váhavosťou. Preto váš malý poklad podporujte, ochraňujte a povzbudzujte.

16. mesiac života bábätka

Batoľatá potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne, vrátane denného spánku. V tomto veku si mnohé zdriemnu ešte dvakrát denne, z ktorých každý spánok trvá približne jednu až dve hodiny.

Väčšina batoliat jedáva tri jedlá a dve až tri občerstvenia denne, a to zhruba každé dve až tri hodiny. A čo sa týka nových hier, pripravte sa na hádzanie loptičky! V tomto období je skvelé pozorovať, ako vaše malé dieťatko rozširuje okruch svojich činností a záujmov.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Dôkladne skontrolujte zabezpečenie bezpečnostnej ochrany v rôznych častiach vášho domu či bytu – vaše batoľa môže dokázať oveľa viac vecí ako pred mesiacom.

Aby vás zmiatli viac ako kedykoľvek predtým, niektoré batoľatá majú strach z cudzích ľudí a psov, zatiaľ čo iné detičky sú prakticky nebojácne, čo by mohlo viesť k nebezpečenstvu.

  • Nebuďte prekvapení, ak vás vaše batoľa začne silne uprednostňovať pred všetkými ostatnými. Lichotivé, áno, ale nie zábavné pre tých, ktorí sú vašim dieťatkom odstrčení na druhú koľaj. 
  • Prerezávanie zúbkov u batoliat môže byť v tomto období náročnejšie, takže buďte pripravení a majte doma napríklad hryzátka, cumlíky či voľnopredajné lieky na tlmenie bolesti alebo horúčky.

Neprehliadnite: Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

motorický vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

16. mesiac života bábätka - čistenie zúbkov

Teraz, keď je čistenie zúbkov vášho dieťatka bežnou súčasťou rutiny, je dôležité uistiť sa, že používate zubnú pastu, ktorá obsahuje fluorid – minerál, ktorý pomáha bojovať proti zubnému kazu.

Vaša ratolesť potrebuje len malé množstvo zubnej pasty, a to o veľkosti zrnka ryže. Je to bezpečné, pretože v tomto veku ju zvyčajne nedokáže vypľuť, ale zväčša ju prehĺtajú.

16. mesiac života bábätka - časté hryzenie

Hryzenie nepredstavuje agresívne správanie dieťatka. V skutočnosti je známe, že batoľatá hryzú z mnohých nevinných dôvodov, ako napríklad:

  • nuda,
  • bolesť pri prerezávaní zúbkov alebo
  • obyčajná zvedavosť.

To však neznamená, že by ste mali podporovať toto správanie – najmä, ak vaše dieťa niekoho pohrýzlo na ihrisku a podobne. Dajte jasne najavo, že hryzenie nie je nikdy v poriadku. To znamená žiadne chichotanie, keď vás „uhryzne z lásky“ do vášho líca alebo si dokonca samo hravo zahryzne do prstov na nohách.

16. mesiac života bábätka - dekódovanie bolesti

Keďže malým batoľatám chýba slovná zásoba potrebná na opísanie symptómov, možno budete musieť dávať pozor na určité znaky, ktoré vám môžu poskytnúť vodítko k tomu, čo vaše dieťa cíti.

  • Bolesť hlavy – vaše batoľa si môže chytiť alebo trieť hlavu alebo sa môže správať netypicky podráždene. Ak dôjde k vážnemu poraneniu hlavy, ako je otras mozgu, môže tiež zvracať.
  • Bolesť brucha – dieťatko sa môže zohnúť a chytiť sa za brucho, alebo chodiť opatrne, aby si nenamáhalo žalúdok.
  • Bolesť v krku – bolesti hrdla je ťažké rozpoznať, ale hľadajte známky toho, že váš malý poklad má problémy s prehĺtaním – napríklad váhavosť alebo nepohodlie.
  • Bolesť v hrudi – to môže byť tiež ťažké identifikovať. Vaše dieťa si môže držať alebo trieť hrudník alebo môže plytko a rýchlo dýchať. V iných prípadoch môže byť jediným príznakom netypická podráždenosť.

Odporúčame aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

vývoj dieťaťa po mesiacoch

Zdroj: Depositphotos

Meranie teploty vášho batoľaťa

Najrýchlejší spôsob, ako zistiť, či má vaše batoľa horúčku, je položiť mu chrbát ruky na čelo.

Ale jediný spôsob, ako získať spoľahlivé údaje, a teda určiť, či treba kontaktovať lekára – je meranie jej teploty kvalitným teplomerom.

  • Rektálne hodnoty poskytujú najpresnejšie výsledky (skúste máličko namazať hrot teplomera krémom, ktorý pre dieťatko používate), ale ak narazíte na odpor, môžete skúsiť odčítať z čela.
  • Najlepšie urobíte, ak vykonáte niekoľko meraní, pretože teplomery na čele môžu byť nekonzistentné.

Vaše batoľa a cucanie palca

Rovnako ako plyšové zvieratko alebo deka, cmúľanie palca poskytuje deťom potrebný komfort, najmä keď sú unavené alebo rozrušené – a na rozdiel od milovaných mojkáčikov majú palec vždy po ruke.

V tomto veku cmúľanie palca neovplyvní rast zúbkov a ani vývoj úst, takže je asi najlepšie nerobiť si z toho ťažkú hlavu. Aj keď určite môžete skúsiť zamestnať ručičky svojho dieťatka tým, že mu dáte hračky, ktoré ho zaujmú. Väčšina detí sa zbaví zvyku cmúľať palec až vo veku 3 rokov.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej foto - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE