Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný?

Deti, ktoré spia so svojimi rodičmi, sú sebavedomejšie, keď vyrastú. Je to skutočne pravda? Spanie vedľa vášho dieťaťa prináša viacero výhod, no ako pri všetkom, aj dlhodobý spoločný spánok so svojimi deťmi má svoje pozitíva a negatíva.

Keď sa deti narodia, zväčša spia s rodičmi v jednej miestnosti (aspoň do 6 mesiacov) s cieľom zabezpečiť ich bezpečie a poskytnúť im potrebnú starostlivosť, keď sa v noci prebudia. S rastom detí však dochádza k zmenám vo vzorcoch spánku a nie vždy je spánok ideálny. Preto sa mnohí rodičia rozhodujú pre menšie zlo - spoločný spánok v jednej posteli. Na druhej strane, niektorí rodičia tento spôsob spánku odmietajú z obavy, že by mohol deťom ublížiť. Kde teda spočíva pravda?

Výskumy z rôznych krajín sa však zaujímali o analýzu tohto problému a dospeli k záveru, že toto tvrdenie nie je celkom pravdivé. Pravdou je, že spánok vedľa vašich detí môže mať v skutočnosti viacero výhod. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré z nich.

Ako správne a bezpečne spať?

Bezpečnosť je najväčší pozitívny faktor u detí, ktoré spia s rodičmi. Mnohí rodičia tvrdia, že svojim deťom nedovolia spať s nimi, pretože sa obávajú, že sa nenaučia byť nezávislé. Avšak, je to naozaj pravda?

Niektoré výskumy totiž vysvetľujú, že najväčšie bezpečie pociťujú deti, ktoré spia so svojimi rodičmi. Počas pobytu v posteli sa cítia byť chránení, a preto sa môžu zbaviť strachu a úzkosti.

Ako vplýva spoločný spánok na emócie?

Ak deti dlhodobo spia so svojimi rodičmi, sú naplnené pokojom a vidia život pozitívnejším spôsobom. Z tohto dôvodu si neodopierajú príležitosti čeliť novým výzvam a otestovať svoje schopnosti. Deti, ktorým je táto možnosť odopretá, majú tendenciu mať väčší strach. Keďže sa v niektorých kľúčových obdobiach cítia byť sami, je pre nich ťažšie ovládať svoje emócie.

Má spoločné spanie vplyv na sebalásku?

Tento zvyk, teda spoločné spanie detí a rodičov, podľa výskumníkov zvyšuje sebaúctu. Deti sa cítia byť milované a vážia si samé seba také, aké v skutočnosti sú. V dôsledku toho je pre nich ľahšie nadviazať vzťah s ostatnými, pretože si prestanú myslieť, že budú súdení. Tiež preto, že veria, že môžu komunikovať s pokojom a úprimnosťou.

Neprehliadnite: Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

Spánok bábätiek

Zdroj: Depositphotos

Spoločné spanie a rodinné puto

Rodinné puto sa upevňuje aj vtedy, keď deti spia s rodičmi. Štúdie totiž ukázali, že spoločné spanie umožňuje deťom mať lepší a efektívny vzťah so svojimi rodičmi. Vo chvíľach pred zaspaním je veľa bozkov, veľa smiechu a kontaktu koža na kožu.

Podľa tejto situácie majú deti pocit, že sú pokryté všetky ich emocionálne potreby. Okrem toho sa na svojich rodičov môžu vždy spoľahnúť bez ohľadu na okolnosti.

Spoločné rodinné leňošenie

Pre rodičov, ktorí majú náročný pracovný režim, je chvíľkové leňošenie s deťmi výbornou možnosťou. Tento spoločný čas je kľúčom k tomu, aby sa členovia rodiny navzájom spojili a pripomenuli si, akí sú si navzájom v živote dôležití.

Okrem toho je dôležité, aby deti otvorili svoje srdcia a povedali svoje najvnútornejšie myšlienky. Vtedy sa cítia byť vypočuté a obklopené tou najlepšou starostlivosťou.

Odporúčame aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

ako správne spať

Zdroj: Depositphotos

Čo treba zvážiť pri spoločnom spánku v jednej posteli?

Napriek všetkým spomenutým výhodám mnohí odborníci tvrdia, že spanie s rodičmi v jednej posteli sa odporúča až po veku 6 mesiacov. Dospelí totiž môžu spôsobiť obštrukciu dýchacích ciest dieťaťa. Vzhľadom na to navrhujú, aby deti spali v samostatnej posteli, ktorá má bezpečnostné zábradlie a neobsahuje plyšové zvieratká.

  • Je však nevyhnutné, aby bola táto posteľ umiestnená čo najbližšie k posteli rodičov.
  • Takto vedia okamžite reagovať, keď začujú zvláštne zvuky počas noci.
  • Rovnako tak je možné sledovať, či dieťa nie je príliš blízko okraja alebo či neleží v nevhodnej polohe.

Okrem toho je dôležité mať na pamäti, že aj keď spoločné spanie prináša veľmi pozitívne výhody, každá rodina má slobodu vybrať si možnosť, ktorá najlepšie vyhovuje jej potrebám.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE