Dovolenka na Slovensku s deťmi do 10 rokov: Ako si vybrať a čo zvážiť?

Slovensko, ako destinácia, je za posledné roky pre rodiny s deťmi veľmi dostupná. Dovolenka na Slovensku s deťmi môže byť super zážitkom na celý život. Záleží od toho, čo od dovolenky očakávate a či radšej oddychujete alebo ste aktívni. Slovensko má čo ponúknuť vo všetkých smeroch.

Výhodou je, že všade sa dostanete autom a nemusíte teda riešiť letiskové kontroly, čakanie na letisku a samotný let, ktorý je najmä pre menšie deti nepríjemný. Keď ešte nie ste rozhodnutí kam na letnú dovolenku, máme pre vás zopár tipov ako si ju užiť aj na Slovensku s detičkami v každom veku.

Cestovanie s bábätkom do 1 roka

V tomto období záleží najmä na tom, aké vaše dieťa je a na aký režim, prípadne nerežim je zvyknuté. Pokiaľ musí večer spať vo svojej postieľke a máte s ním veľmi veľký problém, kedykoľvek prídete do nového prostredia, tak dlhšia dovolenka veľmi nepripadá v úvahu. 

Bolo by to pre vás aj pre dieťa trápenie. Nemusíte však vešať hlavu. Môžete si dovolenku vyskladať aj z menších jednodňových výletikov, ktoré by ste mali v pohode zvládnuť. 

Atrakcie pre deti

Dnes je v podstate úplne jedno, v ktorej časti Slovenska bývate, pretože cestovný ruch sa za posledné roky tak rozbehol, že každá oblasť ponúka skvelé atrakcie a zaujímavé miesta, kde si to užijete vy aj vaše deti. Iba sa stačí porozhliadnuť po okolí a určite nájdete veľa možností.

Ak náhodou nie, Slovensko je malá krajina a do 2 hodín cesty autom nejaké kúzelné miesto určite nájdete. Dieťa sa vám v aute akurát príjemne vyspí a výlet si potom užijete o to viac.

Pozri aj: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor

 

 

 

 

 

 

Dovolenka na Slovensku s deťmi: Ako si vybrať správne?

Zdroj: Depositphotos

Kam cestovať s bábätkom

Pokiaľ nemáte problém so zmenami prostredia a vaše dieťa sa z toho dokonca vyslovene teší, tak ste šťastní rodičia a môžete ísť kamkoľvek si len poviete. Rozmýšľajte však v prvom rade nad tým, čo potrebuje vaše dieťa. Vieme, počúvate to z každej strany a možno vám to už miestami lezie na nervy, ale prispôsobenie sa potrebám dieťaťa ešte chvíľku potrvá. 

Ak bude spokojné dieťatko aj vy si dovolenku užijete najlepšie ako sa bude dať, lebo budete spokojní aj vy. Keď si vyberiete to správne miesto nebudete mať žiadny problém. Horšie je, keď si vopred nezistíte potrebné informácie a po príchode do hotela napríklad zistíte, že tam nie je výťah a máte izbu na 4. poschodí alebo vaša izba je taká malá, že sa nemáte s dieťatkom kam podieť.

A to nehovoríme o tom, že najbližšia možnosť na prechádzku je vzdialená asi 15 minút autom. Sú to nepohodlné veci, ktoré vás môžu na dovolenke postretnúť a preto sa im vyvarujte. 

Kam s detmi

Zdroj: Depositphotos

Baby friendly hotel

Sami viete, čo vám prinesie väčší komfort. Či si prenajmete krásnu chatu, kde budete mať súkromie, budete tam sami alebo hotel, je to vždy o vašich prioritách. Predsa len idete na dovolenku s malým dieťaťom a nechcete sa z nej vrátiť ešte viac unavení ako keď ste na ňu išli. Keď uprednostníte súkromie a nevadí vám, že sa budete musieť starať o stravu aj pre dospelákov, tak je to v pohode.

Keď však jediné, o čo sa chcete starať má byť dieťa, zvoľte radšej hotel. Takmer každý hotel, penzión alebo rezort dnes má k dispozícii detskú postieľku. Takže pred tým ako napcháte do auta cestovnú, si to overte s hotelom, ako to majú oni. Keď je sezóna a hotel je vyslovene zameraný na rodiny s deťmi, nezabudnite si postieľku vopred zarezervovať. Chaty a ubytovanie v súkromí nie vždy túto možnosť majú, tak si to vopred radšej overte s majiteľmi.

Kam cestovať s deťmi

Možnosti sú nekonečné. Najlepšie destinácie s takým malým dieťatkom sú však tie, kde sa môžete v kľude poprechádzať s kočíkom a zároveň si aj niečo pozrieť. Musíte si však uvedomiť, že vaše dieťa je ešte naozaj veľmi malé. Aj keď zvolíte hotel, kde je bohatý animačný program, viac sa z neho budete tešiť vy ako vaše dieťa

Ono to ešte nebude vnímať. Nečakajte od neho, že sa bude aktívne zapájať a hrať sa, keď má len osem mesiacov. Keď budete mať takéto očakávania a vaše dieťa bude nervózne a mrzuté z toľkých detí a kriku, budete potom zbytočne nervózni aj vy s partnerom a máte po krásnej dovolenke. 

Neprehliadni: Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

Dovolenka s babatkom

Zdroj: Depositphotos

Letná dovolenka s bábätkom

S takými deťmi musíte ísť niekam do kľudu, kde si spoločne užijete krásnu prechádzku v prírode alebo v príjemnom prostredí. Dbajte na to, aby tam boli podmienky na prechádzanie sa s kočiarom. Zistite si to vopred. Ideálnymi sú nejaké kúpele, kde je veľa zelene, parky a popri dieťati si môžete šupnúť nejakú tú procedúrku na oddych aj pre vás alebo si dať dobrú kávičku s koláčikom.

Ak máte predsudky voči kúpeľom, že tam bude veľa starých a chorých ľudí, vyvedieme vás z omylu. Nemusíte sa totiž ubytovať priamo v liečebnom dome a môžete tam ísť mimo sezóny. A, samozrejme, to nemusia byť kúpele. Existuje kopa iných miest, kde si to môžete užiť rovnako.

Wellness s malým dieťaťom

U nás existuje veľmi málo hotelov, ktoré by boli „adults only“, teda iba pre dospelých. Turizmus práve najviac ráta s rodinkami s deťmi. Určite si vopred overte na vašom hoteli a zariadení, ako to majú, ale v 99 % prípadov zistíte, že sú práve „baby friendly“.

Dajte si však pozor na hotely, ktoré sa o deťoch nezmieňujú vôbec, lebo sa vám môže stať, že napríklad do wellnessu, kde sa všetky deti tešia, budú mať vstup zakázaný. Tým pádom, by ste sa museli s manželom alebo manželkou vo wellnesse prestriedať a vaše dieťatko by ostalo s tým druhým na izbe. Ale aj to je riešenie.  

Cestovanie s deťmi do 5 rokov

Deti do 5 rokov sú veľmi vďační výletníci a dovolenkári. Všetko ich zaujíma, sú zo všetkého nadšené a radi objavujú nové veci. Stále platí, že dovolenku vyberajte adekvátne k ich veku. Inak veci vníma dvojročný šibal a inak sa vie zabaviť päťročná slečna. 

Vy najlepšie poznáte svojho drobca a podľa toho by ste sa mali rozhodovať. Pokiaľ ľúbi vodičku, tak máte obrovské možnosti, lebo takmer každý hotel má wellness. Aj tak si ale pozrite, či ten wellness nezahŕňa iba jeden malý bazén, v ktorom budú všetci hoteloví hostia, lebo to budete aj vy aj vaša ratolesť sklamaná. 

Deti do 5 rokov

Zdroj: Depositphotos

Výlety s deťmi do 5 rokov

Výletom za zvieratkami nikdy nič nepokazíte. Asi to možno nie je úplne na ZOO, kde treba väčšinou veľa chodiť, ale kontaktné malé farmy s domácimi zvieratkami, sú dnes takmer na každom kroku. Keď sme naposledy na takej farme boli my, naša päťročná susedka nechcela odísť. 

Každopádne, základom dobrej a kľudnej dovolenky je pripraviť program pre dieťa vopred. Nič vás potom neprekvapí. Ihriská v okolí a herne v hoteli vám to tiež maximálne uľahčia. Máte už síce väčšie dieťa, ale je stále relatívne malé, aby ste sa spoliehali na spontánne využitie času.

Pokiaľ neviete, čo je adekvátne k veku vášho dieťaťa, čo sa týka atrakcií, na webových stránkach bývava vekové usmernenie.

Zaujme ťa aj: Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný

Zoo s detmi

Zdroj: Depositphotos

Cestovanie s ďeťmi od 5 do 10 rokov

Deti v tomto veku sú už skvelí parťáci. Môžete s nimi ísť k vode aj do hôr, nemajú problém. Je však tiež fajn vopred vymyslieť program, lebo tento vek je náchylný na nudu. Často vidíme napríklad sedemročné deti na dovolenke, kde je bazén, tobogán, animátori a kopa hier a oni sedia odutí pri stole a hovoria: „Mama ja sa nudím“. 

Čo už. Je to paradox tejto doby. Ak však naplánujete dobrý program a dostatočne ich unavíte, na nudu im zostane veľmi málo času. Tieto deti sú už múdre a potrebujete zamestnať aj ich myseľ. Môžu si skvele užiť ZOO, návštevu nejakého zámku, prípadne zaujímavého múzea. Ak viete, čo ich baví najviac, tak sa zamerajte na to. Keď vaše dieťa miluje kone, choďte niekam kde je možnosť jazdy s inštruktorom.  

Odporúčame: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

 

Turistika s detmi

Zdroj: Depositphotos

Letná dovolenka na Slovensku s deťmi od 1 do 5 rokov

Akvaparky a wellness sú jasnou voľbou. Nepoznáme dieťa, ktoré by sa nedokázalo zabaviť celý deň v akvaparku. Pripravte si však peňaženky. Okrem toho, že za posledné roky stúpli ceny vstupeniek, ani jedlo a pitie nie je najlacnejšie. A ako to s deťmi býva, ešte ani neprekročíte brány akvaparku a už bude hladné.

Turistika v horách a objavovanie krás prírody je tiež skvelým programom. Tu vás však musíme upozorniť, že pokiaľ dieťa nie je naučené na pohyb, bude to s ním veľmi ťažké. Okrem toho, že sa mu asi nebude chcieť, veľmi rýchlo ho budú bolieť nohy a bude veľmi rýchlo vymýšľať.

Preto voľte radšej kratšie a jednoduchšie turistické trasy. Inak prídete o nervy.

Dovolenka s deťmi od 10 rokov

Dnešné deti sú oveľa vyspelejšie a preto sú aj skôr v puberte. Takže, ak sa nechcete celú dovolenku pozerať na oduté dieťa, ktoré stále prevracia oči, musíte si dať na plánovaní záležať. Zaujať také dieťa je dnes umenie a zážitky, ktoré očakávajú sú často určené pre dospelých. Skúste to teda zase vymyslieť primerane veku a schopnostiam dieťaťa.

Ešte stále by mohla fungovať jazda na koni, akvapark, veterný tunel alebo podobné atrakcie. Aj keď sa tvária ako malí dospelí a niekedy ich tak berieme aj my, nie je to tak. Vždy sú to len deti. Čiže, ak očakávate, že budú s vami sedieť niekde na kávičke alebo na drinku a kochať sa prírodou, zabudnite na to.

Využite tento čas s nimi a venujte sa im. Robte všetko spolu a možno to zaberie. Plus nezabudnite sa uistiť, že majú v telefóne predplatený internet, lebo na internet na hoteloch sa nemôžete nikdy spoľahnúť. Nakoľko dnešné deti majú telefóny a tablety vrastené do rúk, bolo by to pre vás peklo, keby tam nebol signál alebo by nemali k dispozícii internet. Bohužiaľ, taká je doba.

Odporúčame: Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?

Dovolenka s detmi

Zdroj: Depositphotos

Ako si užiť dovolenku s deťmi?

Dnešný svet je ako veľký obnažený nerv. Všade sa na vás dívajú zamračení, frustrovaní a vystresovaní ľudia, ktorí majú pred sebou jeden jediný svetlý bod – dovolenku. Možno to tak máte aj vy. Preto sa zbytočne nestresujte. Dovolenka predsa začína už pri plánovaní. Preto to nemusíte preháňať a naplánovať každú jednu minútu.

Úplne stačí, keď si v kľude pozriete na internete kam sa dá ísť a čo môžete na danom mieste zažiť. Urobte si stručný prehľad. Peklo nastane aj tak pri balení vás, vášho partnera aj vášho dieťaťa. Nemusíte si preto pridávať ďalšie starosti. Chce to kľud a rozvahu. Aj vy si predsa chcete tú dovolenku užiť.

Kam vziať deti na Slovensku? Inšpirujte sa!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE