Spôsoby, ako pomôcť mamičke s novorodeniatkom v období šestonedelia

Byť čerstvou mamou je tá najkrajšia a zároveň najstrašidelnejšia vec na svete. Okrem toho, že maminku po pôrode bolia rôzne časti tela, dejú sa v nej rôzne popôrodné procesy, musí sa sústrediť na dojčenie a lomcujú ňou hormóny, tak celú svoju pozornosť venuje svojmu dieťatku. Je to náramne vyčerpávajúce. 

Ako môžeme pomôcť novej mamičke s novorodeniatkom? Musíme sa povzniesť nad všetko a snažiť sa do toho vložiť čo najviac empatie. Zabudnite teda na to, ako to niekedy fungovalo u vás a plne sa snažte navnímať maminku, ktorú máte pred sebou. Pokiaľ sama ešte nie ste mama, nebojte sa. Aj tak viete pomôcť. Prinášame vám mini-manuál toho, ako môžete novej maminke skutočne pomôcť.

Ako môžeme pomôcť novej mamičke s novorodeniatkom - Nestresujme ju

Pomoc v takej situácii si každý predstavuje inak. V našich končinách je zvykom, že si novopečená mamina k sebe zavolá svoju mamu, sestru alebo niekoho veľmi blízkeho. Doba je však veľmi rýchla a často sa stáva, že nikto nemá čas. 

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že každá minúta, každého dňa je pre maminku aj bábätko úplne nová. Zvykajú si na seba a potrebujú nájsť svoj rytmus. Každá mama je iná ako aj každé bábätko je iné. V tomto momente maminke pomôžete najviac tým, aby sa nemusela stresovať vecami okolo. Či je doma upratané, navarené, nakúpené, či bude mať dosť plienok a podobne. 

Najmä prvé dni je najväčšia pomoc, ak sa stanete tichým spoločníkom v domácnosti a pomôžete upratať, oprať, navariť – všetky tie veci, na ktoré maminke nezostáva čas, ale určite ju podvedomé štvú. Nemusíte byť ticho a chodiť okolo po špičkách, ide len o to, aby ste maminke nezavadzali a zbytočne ju nevytáčali.

To, že si dávate pozor, aby ste neprišli do styku s niekým chorým a vyhýbate sa príliš zaľudneným miestam, spomínať nemusíme. Je to tiež jeden zo stresov, ktorá bude mamička prežívať -  aby ste zvonku náhodou niečo nepriniesli. Musí sa na vás vedieť spoľahnúť.

Pozri aj: Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný?

 

 

Ako môžeme pomôcť novej mamičke s novorodeniatkom

Zdroj: Depositphotos

Rady pre maminky

Nesekírujte, neraďte, nekomentujte. Je jedno, či ste mama, sestra alebo najlepšia kamoška. Najhoršie, čo môžete spraviť, je non-stop núkať tisíc rád, čo by mala so svojim bábätkom robiť. My vieme, že to myslíte v dobrom a chcete iba pomôcť, ale nerobte to.

Zbytočne maminku stresujete, ona bude potom nervózna a podráždená, z nej to vycíti bábätko a ich spoločné fungovanie bude tak oveľa ťažšie. 

Nechceme znevažovať vaše dobre mienené rady a skúsenosti. To v žiadnom prípade. Ale ako sme spomínali vyššie, každé dieťatko je iné a fungujú naňho iné veci.

Veľké množstvo informácií určite maminka dostala v pôrodnici, potom im do života vstupuje pediater, s ktorým sa radí, veľa číta aj na internete a určite má vo svojom okolí kopu ľudí, ktorí stále chrlia nejaké rozumy. Všetko ju to iba zneisťuje a vytvára veľkú nepohodu. Aj tak sama musí prísť na to, čo jej s dieťatkom najlepšie sedí. Takže radšej si zahryznite do jazyka.

Iné je, keď vás sama o radu požiada alebo sa opýta, čo si myslíte. Vtedy jej samozrejme poraďte a pomôžte najlepšie, ako viete. Podporujte ju. Chváľte ju, ako skvele to zvláda (aj bez vašich rád). Potrebuje to sem-tam počuť.

Ako pomôcť maminke

Zdroj: Depositphotos

Starostlivosť o bábätko

Nezasahujte jej do bábätka. Nechajte ju, nech sa o bábätko stará sama. Nech vás ani nenapadne jej brať s vetami typu: „Ukáž sem. To nemôžeš takto“ a podobne. Tým by ste jej mohli veľmi ublížiť. Aj tak už sebe dosť pochybuje, toto by ju zneistilo ešte viac. 

Ak vás poprosí, aby ste jej niečo ukázali, tak to urobte, ale urobte to raz. Ona si musí nájsť ten správny cit k bábätku a tým, že budete tie veci robiť za ňu, to len oddiali. A to je úplne zbytočné. Zase radšej ponúknite príjemné, hrejivé slovo.

Povzbuďte ju a pochváľte ju. Keď vy odídete, aj si bude musieť poradiť. Takže keď sa veci naučí vo vašej prítomnosti, je to ešte lepšie.

Neberte si osobne, ak vám povie niečo nepekné alebo keď je hysterická

Dokážete si spomenúť vaše stavy tesne po pôrode? Keď totálnu radosť a dojatie bezprostredne strieda hystéria a zúfalstvo? To presne prežíva naša nová mamička. Preto na to nezabúdajte a veci, čo hovorí berte s rezervou. Ak je to vo vašich silách, pokúste sa ukľudniť hystériu a tým aj celkovú situáciu.

Odporúčame: Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Pomoc mamičkám

Zdroj: Depositphotos

Všetkým dobrým dušiam, ktoré novej maminke pomôžu

Mamička vám bude vďačná z celého srdca a navždy. Nikdy na to nezabudne. To si môžete byť istí. Pomôžete udržiavať domácnosť, nebudete maminku stresovať, nebudete iritovať radami, pomôžete, ak to bude nutné a budete veľkou oporou a podporou. 

Je to asi oveľa viac, ako čo ste mali v pláne, lebo musíte byť trpezlivosťou budhistický mních a zobrať si na ramená veľmi veľký údel. Ale keď chcete pomôcť a dokážete vyššie uvedené veci zvládnuť, pomôžete jej ako nikto na tomto svete. 

Môžete si byť istí aj tým, že vďaka vám vzniká nádherný vzťah medzi mamou a dieťaťom, ktorý bude krásny a naplnený. Zúrivé, vyčerpané a zničené mamy sa nedokážu so svojim dieťaťom tak rýchlo zblížiť a niekedy dokonca vôbec.

Pamätajte na to. Prvé dni sú kľúčové. A pokiaľ vám to inou formou nevráti táto mamička, tak sa o to postará karma a všetko sa vám vráti dvojnásobne.

Bude vás zaujímať: Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov, ktorých je aktuálne nedostatok?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE