Takmer polovica slovenských batoliat pravidelne jedáva pred obrazovkou

Takmer polovica slovenských batoliat pravidelne jedáva pred obrazovkou

Najnovšie výsledky z online dotazníka NutriCheq odhalili najčastejšie nedostatky vo výžive slovenských batoliat (1 – 3 roky), ktorými sú najmä nepostačujúci príjem potravín bohatých na železo a vitamín D, ako aj nízka konzumácia ovocia a zeleniny.

Na druhej strane sa u tretiny detí pozoruje nadmerný príjem sladkostí a sladených pokrmov s vysokou energetickou hodnotou a obsahom tukov a cukrov. 

Prieskum ukázal, že až 40 % detí pravidelne jedáva pred obrazovkou mobilu alebo televízie, čo môže narušiť vnímanie vnútorného pocitu sýtosti, chuti, vône a konzistencie jedla a negatívne tak ovplyvniť správne stravovacie návyky v budúcnosti.

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 000 detí, čo znamená, že v batolivom veku je približne 110 000 detí. Za rok 2022 sa nám tak podarilo do sledovania získať mimoriadne veľkú vzorku detí, vďaka čomu máme oveľa lepšiu predstavu o ich stravovaní. Výživa počas prvých 1000 dní života človeka formuje základy jeho optimálneho vývoja, metabolizmu a môže pozitívne naprogramovať stravovacie návyky či chuťové preferencie a zároveň znižuje riziko civilizačných ochorení, akými sú napr. obezita, cukrovka typu II., alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a pod. Je preto veľmi dôležité venovať jej dostatočnú pozornosť,“ hovorí doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc., mim. prof., predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti. 

Pozri aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

doktorka Prokopová

Zdroj: Danone

Online dotazník Nutricheq (https://www.1000dni.sk/nutricheq/), ktorý zozbieral anonymné dáta o stravovaní 1166 batoliat v období apríl – október 2022, priniesol unikátne výsledky celonárodného prieskumu.

Medzi najzávažnejšie nedostatky patria nadmerný príjem cukru a soli, nedostatok ovocia a najmä zeleniny v jedálničku, veku neprimeraná - nadmerná konzumácia neupraveného kravského mlieka a nedostatočná konzumácia mliečnych produktov.

Aj preto vysoký počet detí trpí nedostatkom železa, vápnika, vitamínu D či kyseliny listovej, ale aj na prebytok soli či cukru. Výsledky štúdie tiež ukázali na nedostatky v stravovacom režime či stolovaní, medzi ktoré zaraďujeme podporovanie vyberavosti v jedle, nevhodný pitný režim (sladené nápoje, pitie z dojčenskej fľaše a pod.) a nakoniec aj alarmujúci počet detí, ktoré jedia pred televíznou či inou digitálnou obrazovkou.

Pediatri sú s výsledkami prieskumu oboznámení, avšak zodpovednosť je na pleciach rodičov. „V rukách všeobecného lekára pre deti a dorast je nielen riešenie akútnych stavov, ale aj pravidelná prevencia a podpora rodičov v správnej starostlivosti a stravovaní detí, čo je základným predpokladom zdravého rastu a vývoja našich pacientov. Okrem bezprostredných hrozieb je potrebné zaoberať sa súčasne i naliehavými otázkami súvisiacimi s nevyváženou stravou a zlou životosprávou, ktoré majú korene v ranom detstve. Ako odhalili výsledky NutriCheq-u za rok 2022, v stravovaní batoliat sú stále prítomné nedostatky, na ktoré je potrebné rodičov upozorňovať“,  komentovala výsledky prieskumu hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast MUDr. Elena Prokopová.

Neprehliadni: Chodítko pre deti - prečo „klasický" pavúk nie je najvhodnejší?

prof. Kuchta

Zdroj: Danone

Nedostatky v stravovaní detí

Vďaka Iniciatíve „Prvých 1000 dní“, ktorej zriaďovateľom je spoločnosť Danone, bol v minulom roku rodičom sprístupnený online nástroj Nutricheq, ktorý im pomáha odhaľovať nedostatky stravovania detí. Po vyplnení krátkeho anonymného dotazníka dostane rodič okamžitú odpoveď aj s návrhmi riešenia nedostatkov v stravovaní svojho batoľaťa vo forme 16 brožúrok, ktoré pripravili lekári.

Dotazník vznikol v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou a pomáha rodičom odhaľovať nedostatočnú alebo naopak nadmernú konzumáciu niektorých druhov potravín či živín alebo hroziacu podvýživu či nadváhu dieťaťa. NutriCheq sa zaoberá aj kultúrou stravovania v rodine, čo taktiež ovplyvňuje zvyky dieťaťa.

„Sme radi, že rok po svojom spustení pomáha online NutriCheq mnohým rodičom zorientovať sa v spleti informácií o zdravej strave svojich detí a upozorní ich na nedostatky, ako aj na spôsob ich odstránenia. Digitálny NutriCheq však v žiadnom prípade nemá ambíciu nahradiť diagnostiku lekára, vyhodnotenie odpovedí rodiča má orientačný charakter a odporúčame ho konzultovať s pediatrom dieťaťa. Vyplnený dotazník aj s vyhodnotením, môže totiž rodič zaslať aj priamo svojmu pediatrovi,“ dodáva Mária Jendrišáková, vedúca pre korporátne záležitosti Danone Česká republika a Slovensko.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní