Tehotenstvo po týždňoch – 21. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 21. týždeň tehotenstva

Postupom do 21. tehotenského týždňa sa žena dostáva do druhej polovice tehotenstva. V tomto čase má plod dávno vyvinuté všetky životne dôležité orgány, ktoré budú ďalšie týždne ešte rásť a zdokonaľovať sa. S rastom bábätka ide ruka v ruke i rast bruška, ktoré sa čoraz viac zaguľacuje.

So zväčšujúcim sa bruškom a nárastom telesnej hmotnosti môžu následne prichádzať i menšie či väčšie problémy, napríklad i bolesti v oblasti chrbta. Ako prebieha 21. týždeň tehotenstva a aké vyšetrenia ženu čakajú? 

Vývoj plodu v 21. týždni tehotenstva

V priebehu 21. týždňa tehotenstva, čo je asi 19 týždňov od počatia a začiatok 6. mesiaca gravidity, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 26 cm. Dĺžkou ho možno prirovnať k väčšej mrkve alebo špargli. Váži približne 360 g, hmotnosťou ho možno prirovnať baklažánu. 

Počas 21. týždňa tehotenstva dochádza k tvorbe fontanel, inak lupienkov. Ide o väzivové blany pokrývajúce miesta, kde sa stretávajú kosti lebky. Fontanely chránia neustále sa zväčšujúci mozog bábätka.

Sú však pružné, čo im umožňuje sa počas pôrodu prekryť, vďaka čomu hlavička dieťaťa prejde pôrodnými cestami. Ich uzatvorenie a zrastenie do lebečných kostí nastáva až po narodení. 

Ďalšie znaky plodu v 21. týždni tehotenstva: 

  • intenzívne sa hýbe a kope, ohmatáva okolie,

  • intenzívnejšie sa vyvíja mozog aj črevný systém,
  • sluch je dobre vyvinutý, počuje rôzne zvuky zvonka i zvnútra (tlkot srdca, škvŕkanie v žalúdku, pulzovanie krvných ciev),
  • striedajú sa fázy bdenia a spánku, no viacej spí,
  • pozná svoje obľúbené polohy, v ktorých rado odpočíva (napr. hlavičku si podopiera rukami),
  • krv sa filtruje v obličkách,
  • produkujú sa biele krvinky ako súčasť imunitného systému,
  • červené krvinky začína tvoriť už aj kostná dreň,
  • zdokonaľuje si mimiku tváre,
  • na hlavičke rastú jemné vlásky, na očiach má mihalnice,
  • jeho svalová hmota sa zvyšuje, tukové zásoby sú ešte stále malé.

Odporúčame: ​Cestovný pas pre deti - čo treba na jeho vybavenie a aké sú poplatky?

Príznaky tehotenstva v 21. týždni

V priebehu 21. týždňa tehotenstva sa vrchol maternice nachádza približne na úrovni pupka. Priberanie má v tomto období rýchlosť asi 0,5 kg za týždeň, celkový prírastok môže byť asi 5,5 až 6,5 kg. Zväčšujú sa aj prsia, ktoré sa pripravujú na dojčenie. Tvorí sa v nich kolostrum. Táto lepkavá tekutina môže niektorým ženám z bradaviek unikať už v 2. trimestri. 

Väčšina žien v tomto období už cíti prvé pohyby bábätka, ktoré sú veľmi jemné a nenápadné. U niektorých žien však môžu byť pohyby plodu citeľné trochu neskôr, a to napríklad aj u žien s vyššou telesnou hmotnosťou alebo aj v prípade, ak je placenta uložená na prednej strane maternice. Niektoré ženy môžu dokonca v tomto období pociťovať aj prvé nepravé kontrakcie (Braxton-Hicksove kontrakcie).

Čo sa ďalších sprievodných tehotenských príznakov týka, objaviť sa načas môžu v tomto období opäť tehotenské nevoľnosti. Ďalej sa bežne vyskytujú:

  • problémy so spánkom,
  • zápcha,
  • plynatosť,
  • pálenie záhy,
  • zmeny nálad, 
  • zvýšená únava počas dňa,
  • opuchy nôh,
  • svrbenie pokožky,
  • vznik strií. 

Bolesti chrbta v tehotenstve

Bežne sa tehotné ženy sťažujú aj na bolesť chrbta, a to hlavne v krížovej a driekovej časti chrbtice. Zväčšujúci sa plod a maternica s plodovou vodou, ako aj vyššia hmotnosť, predstavujú pre chrbticu čoraz väčšiu záťaž. Rolu vo vzniku bolestí chrbta okrem toho zohrávajú aj uvoľňujúce sa kĺby a väzy vplyvom relaxínu (hormón), ktoré sa pripravujú na pôrod. 

Vyššie riziko boľavého chrbta v tehotenstve majú ženy, ktoré:

  • majú nadváhu,

  • od začiatku tehotenstva rýchlo pribrali viac kíl,
  • bolesti trápili už pred tehotenstvom,
  • mali alebo stále majú sedavé zamestnanie,
  • majú nedostatok pohybu. 

V rámci prevencie ťažkostí s chrbtom sa odporúča udržiavať telo v dobrej kondícii, napríklad aj prostredníctvom prechádzok a tehotenských cvičení. Posilnenie brušného a chrbtového svalstva pomôže predchádzať bolestiam chrbtice. Podľa možností sa odporúča vyhýbať dlhému státiu a naopak aj dlhému sedeniu, taktiež noseniu ťažkých bremien.

Myslite na správne držanie tela, vhodnú obuv a zabudnúť nemožno ani na kvalitný matrac. Pri výskyte bolesti môžete vyskúšať napríklad mierne nahrievanie termoforom. V prípade intenzívnych bolestí krížov však konzultujte zdravotný stav s lekárom. 

Pozor na infekcie močových ciest v tehotenstve

Tehotné ženy by mali myslieť aj na riziko zápalov močových ciest, ktoré je v čase gravidity zvýšené. Vplývajú na to viaceré faktory, napríklad hormonálne zmeny, zvyšujúci sa tlak na panvu, rozširovanie a otváranie panvy, uvoľňovanie svalov a kĺbov a zvýšenie prekrvenie slizníc, ktoré sú citlivejšie. Patogény v takomto prípade ľahšie preniknú do močových ciest. 

V rámci prevencie sa odporúča udržiavať panvu v teple, pravidelne vyprázdňovať močový mechúr, dodržiavať pitný režim a nosiť bavlnenú spodnú bielizeň. Vzniknutý zápal močového ústrojenstva sa prejavuje častým močením, bolesťou a pálením pri močení, nepríjemnými pocitmi v oblasti genitálií. V prípade výskytu ťažkostí je nutné vyhľadať lekára a začať liečbu. 

Odporúčame: ​Inkontinencia po pôrode - prečo k nej dochádza a čo pomáha na únik moču?

Vyšetrenia v 21. týždni tehotenstva

V 21. týždni tehotenstva môže mať žena za sebou druhý veľký ultrazvuk, respektíve druhotrimestriálny ultrazvukový skríning. Ten sa štandardne robí v 20. týždni tehotenstva, no bežné je, že ho ženy podstupujú od 19. až do 23. tehotenského týždňa. Ak ho v 21. týždni ešte nemáte za sebou, určite si dohodnite termín s gynekológom čo najskôr.

Ide totiž o dôležité vyšetrenie, ktoré dokáže veľa prezradiť o zdravotnom stave plodu. Odhaliť môže mnohé vývojové chyby. Kontroluje sa aktivita srdca plodu, taktiež vývoj vnútorných orgánov. Lekár zmeria dieťatku obvod hlavičky aj dĺžku dlhých kostí, najmä stehennej a ramennej. Ak žena ešte nevie pohlavie bábätka a chce to vedieť, dá sa to pri tomto vyšetrení určiť, ak je plod vhodne otočený.

Nesleduje sa však len samotný plod, ale aj množstvo plodovej vody, prietok v maternicovej tepne, umiestnenie placenty alebo konzistencia krčka maternice. Okrem toho lekár obvykle upresní termín pôrodu, zmeria žene tlak a odoberie krv a moč na laboratórne vyšetrenie.

Čas na vykonanie amniocentézy alebo NIPT testu sa skracuje

Do 22. týždňa môže žena v prípade záujmu podstúpiť amniocentézu, čiže odber plodovej vody. Prevádza sa s cieľom potvrdiť alebo vylúčiť genetické chyby plodu. Indikáciou k vyšetreniu je napríklad nejasný výsledok predchádzajúcich vyšetrení, taktiež vyšší vek matky alebo výskyt genetickej vady v predchádzajúcom tehotenstve.

V prípade záujmu môže žena v tomto období ešte stále podstúpiť aj NIPT testovanie, čo je genetické vyšetrenie z krvi matky. Rovnako môže odhaliť mnohé vývojové chyby plodu. Jeho pozitívny výsledok je však potrebné potvrdiť spomenutou amniocentézou. Amniocentézu alebo NIPT test sa odporúča podstúpiť čo najskôr vzhľadom k tomu, že umelé ukončenie tehotenstva z dôvodu závažnej poruchy plodu je povolené maximálne do 24. týždňa tehotenstva. 

Žiadne z odporúčaných vyšetrení v tehotenstve nie je pre ženu povinné, má právo akékoľvek testy odmietnuť. Zároveň však platí, že návšteva pravidelných poradní od 4. mesiaca tehotenstva je podmienkou k nároku na príspevok pri narodení dieťaťa. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní