Tehotenstvo po týždňoch – 36. týždeň tehotenstva

Počas tehotenstva prechádza telo ženy priam až neskutočnými zmenami. A to všetko pre to, aby umožnilo vznik nového života. Tehotná žena sa nevyhne búrlivým hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvnia funkciu prakticky celého organizmu, ako aj viacerým vonkajším aj vnútorným telesným zmenám. A tieto zmeny sa postupne rozvíjajú počas 40 týždňov tehotenstva. 

V 36. týždni sa už termín pôrodu nezadržateľne blíži, žena má pred sebou posledné týždne tehotenstva. Bábätko v brušku má už len minimum miesta a je takmer stopercentne pripravené na príchod na svet. Aký veľký je plod v 36. týždni tehotenstva? Aké ťažkosti môžu v závere gravidity trápiť ženu? Sú na pláne nejaké vyšetrenia? Zistite viac v nasledujúcom článku! 

Vývoj plodu v 36. týždni tehotenstva

V priebehu 36. týždňa tehotenstva, teda asi 34 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 47 až 48 cm. Dĺžka od hlavičky po zadoček je okolo 33 až 34 cm. Veľkosťou ho môžeme prirovnať k veľkému rímskemu šalátu. Bábätko rastie už len pomaličky, no stále sa mu zväčšujú tukové zásoby, vďaka čomu je objemnejšie a koža je vyplnená a ružová. 

V 36. týždni tehotenstva váži približne asi 2700 g, pričom posledné štyri týždne tehotenstva môže priberať rýchlosťou 250 až 300 g týždenne. 36-týždňový plod je už skoro pripravený na pôrod, no nie je ešte považovaný za úplne zrelý. Pri príchode na svet v tomto týždni by novorodenec bol považovaný za ľahko nezrelý. 

Pľúca plodu sú spravidla už dobre vyvinuté a umožňujú samostatné dýchanie. Rovnako je vyvinutý imunitný systém, ako aj kosti a svaly. Kosti lebky sú stále dostatočne flexibilné, čo umožňuje priechod pôrodnými cestami. V prípade pôrodu v tomto týždni je vysoká šanca na ďalší vývoj bez problémov a následkov, no každý ďalší deň a týždeň v maternici prináša bábätku množstvo benefitov.

Ďalšie znaky plodu v 36. týždni tehotenstva:

  • neustále prebieha vývoj mozgu,

  • má mimoriadne ostrý sluch,
  • trénuje si žmurkanie,
  • stále mi rastú vlásky a riasy,
  • lanugo (jemné ochlpenie na tele) opadáva,
  • značne používa zmysly, vníma rôzne zvuky aj svetlo,
  • v črevách sa tvorí smolka,
  • nechty na rukách už dosahujú brušká prstov. 

Odporúčame: Otužovanie detí krok za krokom: Základné tipy a rady, ako a kedy začať

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Poloha plodu v 36. týždni tehotenstva

Do 36. týždňa sa spravidla už plod ukladá do finálnej polohy. Bábätko v brušku už nemá dostatok miesta a priestor je preň pritesný, preto je už menšia pravdepodobnosť, že by sa po tomto termíne ešte pretáčalo. Až približne 93 % plodov zaujíma do 36. týždňa tehotenstva polohu hlavičkou dolu, teda smerom k pôrodným cestám. Zároveň zostupuje nižšie do panvy, čo sa postupne prejavuje poklesom bruška.

Vo zvyšnom percente prípadov zaujme plod polohu koncom panvovým, teda zadočkom smerom k pôrodným cestám, no menej bežné tiež je, že je v priečnej polohe. Ak sa plod uloží v inej polohe ako hlavičkou dolu, je potrebné konzultovať s lekárom priebeh pôrodu. Lekári obvykle navrhujú pôrod cisárskym rezom.

Ten je v prípade priečnej polohy prakticky nevyhnutný, pretože plod v tejto polohe nie je možné prirodzene porodiť vaginálne. Avšak, pri polohe koncom panvovým nie je vaginálny pôrod úplne vylúčený. Všetky možnosti je preto potrebné konzultovať s pôrodníkom.

Tehotenské príznaky v 36. týždni

Posledné týždne tehotenstva sú pre mnohé ženy tie najťažšie, či už z dôvodu fyzickej záťaže, ale aj tej psychickej. Obvykle sa častejšie objavujú Braxton-Hicksové kontrakcie, teda falošné cvičné kontrakcie, ktorými si maternica nacvičuje sťahy potrebné pri nadchádzajúcom pôrode. Často sú nazývané aj poslíčkovia. Od pravých kontrakcií ich možno ľahko odlíšiť viacerými spôsobmi.

Nepravé kontrakcie nie sú tak intenzívne a hlavne nie sú pravidelné. Postupne ustupujú, napríklad aj po teplom kúpeli alebo oddychu. Pravé kontrakcie sú veľmi intenzívne, prichádzajú v pravidelných intervaloch a neustupujú. Ako sme spomenuli vyššie, tehotenské bruško v tomto období mení trochu svoj tvar – zostupom bábätka do pôrodných ciest trochu klesá.

Tým, že bábätko zostupuje nižšie, zmierňujú sa aj niektoré ťažkosti, ktoré súviseli s tlakom maternice na hornú časť ženského tela. Obvykle ustupuje pálenie záhy a keďže plod už tak netlačí na bránicu, môže sa zmierniť aj dýchavičnosť. Ešte stále však môžu ženu trápiť tieto ťažkosti:

  • opuchy nôh a rúk,
  • častejšie močenie,
  • zápcha (u niektorých žien sa naopak vyskytuje v závere tehotenstva hnačka),
  • nespavosť,
  • bolesť chrbta,
  • zvýšená únava,
  • svrbenie pokožky,
  • zhoršenie kŕčových žíl a hemoroidov,
  • citlivosť ďasien,
  • návaly tepla,
  • zvýšený výtok,
  • podráždenosť a zmeny nálady.

Kačacia chôdza v závere tehotenstva

Posledné týždne tehotenstva sa u mnohých žien objavuje akási kolísavá chôdza, často nazývaná aj kačacia chôdza. Príčiny sú viaceré. Dochádza k vyššiemu vylučovaniu hormónu relaxínu, ktorý vplýva na uvoľňovanie kĺbov a väzov v panve. Je to jedna z foriem prípravy tela na pôrod. Rozšírená panva prispieva k bezpečnosti pri pôrode.

Panvu však zároveň rozširuje aj tlak rastúceho plodu, ktorý sa zosúva nižšie do panvy. A do tretice hrá rolu aj veľkosť bruška, ktoré posúva ťažisko tela. Pre bezpečnosť chôdze sa chrbtica a panva ohýbajú smerom dovnútra, aby sa vytvorila podpora pre brucho.

Pri státí aj chôdzi sa tak žena trochu nakláňa dozadu, čo rovnako prispieva ku kolísavej chôdzi. Kačacia chôdza sa obvykle stráca po pôrode, u niektorých žien však môže ešte pretrvávať niekoľko mesiacov. 

Odporúčame: ​Detská autosedačka - investovať do novej či používanej? Aké upevnenie je najlepšie? Poradíme, ako si vybrať!

pôrod

Zdroj: Depositphotos

Vyšetrenia v 36. týždni tehotenstva

Od 36. týždňa tehotenstva spravidla žena navštevuje tehotenské poradne už každý jeden týždeň, a to až do termínu pôrodu. Tehotenská poradňa spravidla zahŕňa bežné vyšetrenia, vrátane kontroly hmotnosti a vyšetrenia moču. Lekár kontroluje opuchy končatín a tváre, tiež ozvy plodu. Môže nariadiť vyšetrenie krvného obrazu, napríklad aj na kontrolu hemoglobínu.

Robí sa GBS ster z pošvy na zistenie prítomnosti streptokokov skupiny B, aby sa predišlo nákaze pri pôrode a následným komplikáciám. Pri pozitívnom výsledku je potrebné preliečenie infekcie. Je možné, že toto vyšetrenie ste podstúpili už pri predchádzajúcej poradni. Ďalšie vyšetrenia sa spravidla robia v prípade potrieb konkrétnej rodičky, napríklad v prípade rizikového tehotenstva.

Okolo 36. týždňa sa napríklad môže ešte opakovať ultrazvukové vyšetrenie s meraním prietokov (flowmetria). Hodnotí zásobenie medzi dieťaťom a placentou, prietok krvi u dieťaťa v hlavičke a krvné zásobenie maternice. Pri hraničných výsledkoch flowmetrie sa pristupuje spravidla k opakovaným vyšetreniam pre odhalenie progresie stavu. Úplne nevyhovujúce prietoky sú spravidla indikáciou k vyvolaniu predčasného pôrodu.

Príprava na pôrod – tipy pre 36. týždeň tehotenstva

Od 36. týždňa tehotenstva môže žena pristúpiť k viacerým krokom v rámci prípravy na nadchádzajúci pôrod.

  • Odporúča sa napríklad konzumácia 1 PL ľanových semien denne. Konzumujú sa pomleté a s dostatočným množstvom vody. Tieto semienka zvyšujú tvorbu pošvového hlienu, čo zlepšuje priechodnosť pôrodných ciest.
  • Taktiež sa odporúča každodenná masáž hrádze pre podporu pružnosti pokožky medzi pošvou a konečníkom. Pravidelné masáže počas posledných týždňov tehotenstva môžu pomôcť predísť pálčivému pocitu počas prerezávania hlavičky a znižujú riziko trhlín hrádze a potreby jej nastrihovaniu.
  • Tradičná medicína odporúča od 36. týždňa tehotenstva čaj z listov ostružiny malinovej, resp. maliníka. Táto bylinka uvoľňuje svalstvo malej panvy a môže pomôcť k ľahšiemu priebehu tehotenstva.
  • Rovnako sa odporúča alchemilka, ktorá priaznivo vplýva na kontrakcie maternice počas pôrodu. 
  • Konzumovať možno aj datle, ktorým sa pripisuje schopnosť skrátiť pôrodné doby a uľahčiť pôrod. 
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE