Tehotenstvo po týždňoch – 26. týždeň tehotenstva

Tehotenským týždňom číslo 26 sa žena postupne dostáva ku koncu druhého trimestra. Stále je však pred ňou nemalý počet týždňov sprevádzaných rôznymi zmenami vo vnútri tela, ako aj zvonka. Váhový prírastok je už v tomto čase nezanedbateľný a tehotenské bruško sa neustále zväčšuje. 

Aké vyšetrenia čakajú ženu v 26. týždni tehotenstva? Ktoré ženy môžu mať zvýšené riziko vzniku tehotenskej cukrovky a mali by podstúpiť konkrétne vyšetrenie na odhalenie tohto zdravotného problému? Aké ďalšie zdravotné ťažkosti môžu trápiť ženu v tejto fáze tehotenstva? Zistite viac v našom článku!

Vývoj plodu v 26. týždni tehotenstva

V priebehu 26. týždňa tehotenstva, čo je asi 24 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu približne 34 až 36 cm. Dĺžkou ho možno prirovnať k tekvici či hlávkovému šalátu. Váha sa môže pohybovať okolo 700 až 900 g. V aktuálnom období priberá rýchlosťou približne 50 g za týždeň. 

Plod má v maternici ešte miesto na otáčanie a naťahovanie, no každým týždňom je to preňho náročnejšie, pretože priestor v maternici sa zmenšuje. Plodu sa po kožou ukladá viac tuku, postupne sa zaguľacuje. Precvičuje si úchop, po narodení bude vedieť intenzívne stisnúť prst. Chrbtica je už výrazne spevnená, telu dieťatka poskytuje dostatočnú oporu.

Pohlavné orgány plodu majú v tomto čase takmer konečnú podobu. Plodu mužského pohlavia zostupujú semenníky do mieška, ženskému plodu sa prehlbuje pošva. Dokončuje sa vývoj očí, sietnica má štyri vrstvy a dúhovka je modrej farby. Čoskoro dieťa otvorí oči. 

Ďalšie znaky plodu v 26. týždni tehotenstva:

  • neustále prebieha nácvik dýchacích pohybov aj sacieho reflexu,

  • v pľúcach sa tvoria látky, ktoré umožňujú rozpätie pľúc po pôrode,
  • v mozgu sa neustále tvoria nové nervové spojenia,
  • dotvorená je polovica mozgu, tzv. dominantná hemisféra,
  • otvárajú sa mu nosné dierky,
  • vyvíjajú sa sluchové nervy, sluch je citlivejší,
  • tvárové črty sú výraznejšie,
  • v ďasnách sa budúce mliečne zuby poťahujú sklovinou,
  • začína sa rozvíjať Morov reflex.

Odporúčame: Flebitída v tehotenstve - aké sú jej príznaky a následná liečba?

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 26. týždni

Váhový prírastok v 26. týždni tehotenstva môže byť okolo 9 kg pri jednoplodovej gravidite. Bruško sa stále zväčšuje, pupok vyčnieva smerom navonok. Pri dvojičkách môže byť váhový prírastok pokojne aj 16 kg. Ruka v ruke s nárastom hmotnosti a zväčšovaním sa maternice dochádza k rozvoju rôznych zdravotných ťažkostí. 

Bežné je časté nutkanie na močenie a dokonca až u približne polovice tehotných žien sa objavuje samovoľný únik moču, a to napríklad po kýchnutí alebo zakašľaní. Príčinou je tlak maternice na močový mechúr. Vplyvom hormonálnych zmien v tele ženy však dochádza aj k rozšíreniu močovej trubice, čo uľahčuje prienik baktérií do mechúra a zvyšuje riziko rozvoja infekcie. 

Zvyšujúca sa hmotnosť okolo bruška vedie k väčšiemu zakláňaniu telo smerom dozadu, čím sa posúva ťažisko tela dopredu. Drieková chrbtica sa viac prehýňa a je na ňu vyvíjaný väčší tlak, čo môže viesť k problémom s krížovou oblasťou. Bolestiam chrbta môže pomôcť predchádzať pravidelný pohyb a vhodné cvičenie. 

Dýchavičnosť v tehotenstve

V tejto fáze tehotenstva sú bežné aj ďalšie zdravotné ťažkosti, ako napríklad opuchy nôh, pálenie záhy, zápcha, u niektorých žien sa dokonca objavujú hemoroidy. Avšak, zvyšujúcou sa hmotnosťou dochádza aj k poklesu pohybovej zdatnosti. Je normálne, že sa tehotná žena rýchlejšie zadýcha aj pri nie práve náročnej fyzickej aktivite.

  • Zväčšená maternica utláča okrem iných vnútorných orgánov aj pľúca a bránicu, čo spôsobuje jej zvýšenú polohu a následne aj menšiu kapacitu pľúc. Žena môže mať už pri bežných činnostiach, ako je upratovanie alebo chôdza po schodoch, pocit, že sa jej do tela nedostáva dostatok vzduchu a má problém chytiť dych. 
  • Avšak, k zvýšenej dýchavičnosti prispieva aj zvýšená potreba kyslíka. V tele ženy dochádza k zvýšeniu objemu krvi, aby bol zabezpečený dostatok kyslíka pre telo ženy aj pre plod. Srdce a pľúca preto pracujú vo zvýšenej miere, čo vedie k rýchlenému pulzu aj dýchaniu. Ide spravidla o znak kyslíkového deficitu.

Väčšou dýchavičnosťou môžu trpieť ženy pri viacplodovej gravidite alebo aj v prípade výraznejšieho váhového prírastku. Pomôcť môžu dychové cvičenia či tehotenská joga.

Veľmi závažné problémy s dýchavičnosťou je však vhodné konzultovať s lekárom, pretože môžu byť príznakom vážnejšieho zdravotného problému. Výrazná dýchavičnosť sa môže objaviť pri anémii, skrytej srdcovej vade či poruche funkcie štítnej žľazy.

Odporúčame: ​Inkontinencia po pôrode - prečo k nej dochádza a čo pomáha na únik moču?

tehotenská cukrovka

Zdroj: Depositphotos

U ktorých žien hrozí tehotenská cukrovka?

Niektoré ženy môžu mať v čase tehotenstva problém s udržiavaním normálnej hladiny cukru v krvi, čo je spravidla následok hormonálnych zmien. Vzniká tehotenská cukrovka, respektíve gestačný diabetes mellitus. Najčastejšie dochádza k vzniku tejto zdravotnej komplikácie medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva. Tehotenská cukrovka ustupuje po pôrode, no v čase tehotenstva je potrebné ju liečiť.

Neliečený gestačný diabetes môže viesť k vyššej pôrodnej váhe dieťaťa, nedozretiu vnútorných orgánov plodu či horšiemu priebehu novorodeneckej žltačky. Liečba obvykle spočíva v úprave stravy, k podávaniu inzulínu tehotnej žene sa pristupuje len k nevyhnutných prípadoch. Nie je presne známe, prečo u niektorých žien dochádza k vzniku tehotenskej cukrovky, no uvádzajú sa obvykle tieto rizikové faktory:

  • vyšší vek ženy (nad 35 rokov), 
  • vyššia telesná hmotnosť až obezita,
  • výskyt gestačného diabetu v predchádzajúcom tehotenstve,
  • vyššia pôrodná hmotnosť dieťaťa pri predchádzajúcom tehotenstve,
  • výskyt cukrovky v rodine,
  • hypertenzia (vysoký krvný tlak) alebo preeklampsia v prechádzajúcom tehotenstve,
  • celkovo nezdravý životný štýl.

Vyšetrenia v 26. týždni tehotenstva

  • tehotenská poradňa – pravidelná tehotenská poradňa sa obvykle vykonáva v 24. týždni tehotenstva, no žena ju môže mať podľa potreby naplánovanú aj na toto obdobie, súčasťou tejto tehotenskej poradne je kontrola krvného tlaku, váhového prírastku a celkového zdravotného stavu ženy, tiež sa odoberá krv a moč, prebieha kontrola protilátok antiD u Rh negatívnych žien,
  • glukózový tolerančný test (oGTT), resp. test na tehotenskú cukrovku – vykonáva sa od 24. týždňa až do 28. týždňa tehotenstva, spočíva vo vypití glukózového roztoku a meraní hladiny cukru v krvi pred a po prijatí roztoku, čím sa kontroluje schopnosť tela kontrolovať hladinu glukózy,
  • 3D/4D ultrazvuk – na žiadosť ženy môže byť vykonaný 3D alebo 4D ultrazvuk, žena vďaka nemu môže vidieť tváričku dieťatka, toto vyšetrenie nie je hradené zdravotnou poisťovňou, 
  • zubné vyšetrenie – ak ste ešte v čase tehotenstva nenavštívili lekára, určite sa objednajte na prehliadku (v tomto období je zvýšené riziko kazov), žena má v čase gravidity nárok na dve prehliadky. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE