Tehotenstvo po týždňoch – 24. týždeň tehotenstva

Po dvadsiatom týždni tehotenstva, čo je druhá polovica gravidity, sa v maternici ženy ukrýva už akási zmenšenina novorodeniatka, ktoré za niekoľko týždňov príde na svet. Plod má už typicky ľudské črty a je pomerne veľký, no jeho váha je ešte stále dosť nízka. Poriadne priberanie sa bude konať až v nasledujúcich týždňoch. 

Konkrétne 24. týždeň tehotenstva predstavuje 6. mesiac gravidity. K akým vývojovým zmenám dochádza u plodu v tomto období? Je dieťa v 24. týždni už životaschopné v prípade, ak by došlo k predčasnému pôrodu? Aj na to sa pozrieme v nasledujúcom článku. 

Zistite, aké tehotenské problémy môžu trápiť ženu v tomto týždni, alebo aké vyšetrenia by mala podstúpiť. U ktorých tehotných žien môže dôjsť k rozvoju tehotenskej cukrovky? Zistite všetko dôležité!

Odporúčame: Flebitída v tehotenstve – aké sú jej príznaky a následná liečba?

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Vývoj plodu v 24. týždni tehotenstva

V priebehu 24. týždňa tehotenstva, čo je asi 22 týždňov od počatia a 6. mesiac gravidity, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu približne 30 cm. Dĺžkou ho možno prirovnať šalátovej uhorke a pre ešte lepšiu predstavu možno použiť prirovnanie ku klasickému školskému tridsaťcentimetrovému pravítku. Váži asi 600 g, takže v priebehu uplynulého týždňa pribral približne 100 gramov.

Od konca 24. gestačného týždňa je vo väčšine európskych krajín považovaný plod za životaschopný v prípade, ak by došlo k predčasnému pôrodu. Taktiež sa za podmienku udáva váha nad 500 g. Avšak, úmrtnosť je pri takto skoro porodených deťoch stále pomerne vysoká. Udáva sa, že po 25. týždni a každým ďalším týždňom sú šance na prežitie stále väčšie. 

Plodu v 24. týždni tehotenstva sa postupne zosilňuje koža a pribúda tukových buniek. Avšak, až v nasledujúcich týždňoch sa stane úplne nepriehľadnou. Plod sa intenzívne hýbe, čo žena pociťuje zvonka stále viac a viac. 

Ďalšie znaky plodu v 24. týždni tehotenstva:

  • pribúdajú prvé vlásky bez pigmentu – sú biele, podobne ako riasy či mihalnice,

  • formujú sa chuťové poháriky,
  • sfarbuje sa dúhovka,
  • v pľúcach sa začínajú tvoriť látky napomáhajúce rozťahovaniu pľúcnych mechúrikov,
  • tep sa znižuje na asi 140 úderov za minútu,
  • začína sa obdobie rýchleho priberania,
  • pery a ústa začínajú byť citlivé na dotyk,
  • rozvíja sa vrodená „chuť na sladké“ (prvý pokrm bábätka, materské mlieko, je totiž sladké),
  • má už kompletne vyvinutý sluch.

Príznaky tehotenstva v 24. týždni

V 24. týždni tehotenstva je normálne, že žena čoraz častejšie a intenzívnejšie pociťuje pohyby bábätka. Plod je už dosť veľký na to, aby narážal silou do stien maternice a zároveň má v maternici ešte dosť miesta na to, aby sa pretáčal, naťahovať a inak pohyboval končatinami.

Niektoré ženy v tomto čase môžu pociťovať už prvé tvrdnutie bruška alebo sťahy v podbrušku, čo sú falošné kontrakcie, ktorými sa maternica pripravuje na pôrod. Nazývame ich Braxton-Hicksove kontrakcie. Ak ich ešte žena necíti, nemusí to znamenať žiaden problém. Mnohé budúce mamičky si ich začínajú viac všímať až po 30. týždni tehotenstva.

Žena môže naďalej pociťovať rôzne sprievodné tehotenské ťažkosti, ktorých výskyt súvisí s hormonálnymi zmenami a v tomto období hlavne s rastom maternice a zvyšujúcou sa hmotnosťou. Zriedkavé nie sú:

  • tráviace ťažkosti,
  • problémy s pravidelným vyprázdňovaním,
  • pálenie záhy,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti chrbta, 
  • opuchy nôh,
  • dýchavičnosť,
  • rýchla unaviteľnosť,
  • časté nutkanie na močenie, 
  • zvýšené potenie,
  • problémy s pamäťou a koncentráciou. 

Čo je tehotenská cukrovka?

V tehotenstve je potrebné myslieť aj na riziko diabetu, teda cukrovky. Jednu skupinu predstavujú ženy, u ktorých bola cukrovka (diabetes typu 1 alebo 2) diagnostikovaná už pred tehotenstvom. V takomto prípade je žena pod väčším dohľadom lekárom. Je potrebné vhodne nastaviť liečbu, pretože zvýšená hladina cukru v krvi, ktorá cukrovku bežne sprevádza, počas tehotenstva neprospieva okrem samotnej ženy aj vyvíjajúcemu sa plodu.

Avšak, k rozvoju cukrovky môže dôjsť priamo v čase gravidity, hovoríme o takzvanej tehotenskej cukrovke – gestačný diabetes mellitus. Nejde však o ochorenie, ktoré by malo následne chronický priebeh, ako spomínané typy cukrovky. Ide o stav týkajúci sa spravidla priamo obdobia tehotenstva, ktorý po pôrode alebo počas šestonedelia sám odznie. 

Tehotenská cukrovka je následkom hormonálnych zmien v tele ženy, no je známych niekoľko rizikových faktorov, ktoré môžu prispieť k rozvoju tejto komplikácie. Riziko zvyšuje:

  • tehotenská cukrovka v predchádzajúcom tehotenstve,
  • nadváha a obezita,
  • vek nad 35 rokov,
  • výskyt cukrovky v rodine,
  • vysoký tlak,
  • nezdravý životný štýl. 

Táto komplikácia sa objavuje asi u 15 % tehotenstiev. Najčastejšie sa rozvíja v druhej polovici gravidity. Prebieha bezpríznakovo – problém možno spravidla odhaliť iba vyšetrením. 

Odporúčame: ​Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

tehotenská cukrovka

Zdroj: Depositphotos

Test na tehotenskú cukrovku

Keďže zvýšené hladiny cukru v krvi ženy predstavujú zdravotné riziko aj pre vyvíjajúci sa plod, súčasťou tehotenských vyšetrení je tiež test na tehotenskú cukrovku. Prevádza sa od 24. týždňa až do 28. týždňa tehotenstva. Ide o takzvaný orálno-glukózový tolerančný test (test oGTT). Test spočíva vo vypití veľmi sladkej vody (obvykle 75 g glukózy v 250 ml vody) a kontrole hladín cukru v krvi.

Na vyšetrenie je spravidla potrebné prísť nalačno. Žene je najskôr odobratá krv. Následne vypije glukózový roztok a odber krvi sa zopakuje po 2 až 3 hodinách. Medzitým by mala žena zostať v pokoji, nemala by piť vodu a jesť, môže to totiž skresliť výsledky. Pri teste sa teda sleduje hladina glukózy v krvi nalačno a po podaní sladkej vody a následná rýchlosť vstrebávania cukru v krvi. 

V prípade stanovenia gestačného diabetu lekár odporučí vhodné metódy liečby. Terapia v prvom rade zahŕňa diétne opatrenia a opakované kontroly hladiny cukru v krvi (vrátane samokontroly pacientkou). V nevyhnutných prípadoch sa podáva inzulín. 

Ďalšie vyšetrenia v 24. týždni tehotenstva

Test na tehotenskú cukrovku je obvykle súčasťou pravidelnej tehotenskej poradne v 24. týždni tehotenstva. Ženu teda ešte môžu čakať bežné vyšetrenia. Gynekológ sa môže pýtať na sprievodné ťažkosti, taktiež skontroluje váhový prírastok či krvný tlak.

Obvykle sa prevádza aj vyšetrenie krvného obrazu (napr. na zistenie anémie a stanovenie protilátok). Opakuje sa napríklad aj odber krvi na zistenie protilátok antiD u Rh negatívnych žien. Lekár môže nariadiť vyšetrenie moču.

Od 24. týždňa tehotenstva si môže dať mamička urobiť aj 3D ultrazvuk a pohyblivý 4D ultrazvuk. V tomto čase je však už plod veľký na to, aby bol na ultrazvuku zobrazený celý. Toto vyšetrenie sa však robí s cieľom zobraziť hlavičku bábätka. V tomto čase sa už totiž veľmi podobá na novorodenca. Vyšetrenie však nie je hradené zdravotnou poisťovňou. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE