Tehotenstvo po týždňoch – 11. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 11. týždeň tehotenstva

Telo ženy je skrátka úžasné a fascinujúce. Ako inak ho nazvať, keď dokáže z dvoch mikroskopických buniek vytvoriť úplne nového človeka? Samozrejme, nie je to len také jednoduché. Trvá to dlhých 40 týždňov, alebo ak chcete, približne 270 dní. Počas tohto obdobia sa prvotné bunky delia neuveriteľnou rýchlosťou a postupne tvoria tkanivá a životne dôležité orgány. 

V sérii článkov o priebehu gravidity po jednotlivých týždňoch sa tentoraz zameriame na 11. týždeň tehotenstva. Aký veľký je plod takmer na konci prvého trimestra a aké príznaky tehotenstva sa môžu objavovať u ženy. Viete, čo je hyperemesis gravidarum? Aké vyšetrenia čakajú budúcu mamičku?

Vývoj plodu v 11. týždni tehotenstva

V priebehu 11. týždňa tehotenstva, čo je približne 9 týždňov od počatia, má ľudský zárodok veľkosť okolo 5,5 cm (cca 4,5 až 6 cm). Veľkosťou ho možno prirovnať malej limetke. Váži približne 7 až 10 g. V tomto období nazývame zárodok už plodom. V minulom týždni sa začalo fetálne obdobie po 8-týžnovej fáze embryogenézy (gravidita sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, kedy žena ešte nie je tehotná, preto zárodok 8-týždňový embryonálny vývoj dokončuje v približne 10. týždni tehotenstva). 

V tomto období už významne klesá riziko vývojových chýb či poškodenia plodu infekciami a inými faktormi. Hlavička a telíčko plodu sú približne v pomere 1:1, čo znamená, že hlava je stále oproti telu veľká. V tomto období však začne každý týždeň plod výrazne rásť, najmä teda jeho telíčko. Trup sa predlžuje a telo sa jemne vystiera. Pokračuje vývin kĺbových spojení, napríklad v oblasti členkov a zápästia. Plod sa hýbe, čo však žena zvonka ešte necíti. Prsty na rukách a nohách už nie sú spojené blanou. 

Tvár má výraznejšie ľudské črty, i keď uši sú stále posadené nižšie a oči sú trošku ďalej od seba. Nosné dierky sú už zreteľné. Časť čriev plodu sa stále nachádza v pupočníku. S rastom tela rastú aj vnútorné orgány, vrátane mozgu, pľúc, obličiek či pečene. Taktiež sa vylepšuje ich štruktúra a funkcia. V značnej miere sú vyvinuté aj vonkajšie pohlavné orgány. Vytvárajú sa nervové spoje v chrbtici a okolo svalov. Objavujú sa prvé jemné chĺpky. 

Ďalšie znaky plodu v 11. týždni tehotenstva:

  • tep sa spomaľuje, ale je stále rýchlejší ako u dospelého jedinca – asi 120 až 140 úderov za minút,

  • vyvíja sa mu čuch,
  • vytvárajú sa nové vrstvy kože s pevnejším tkanivom,
  • objavujú sa prvé mäkké nechtíky na koncoch prstov,
  • pod viečkami prebieha vývoj dúhoviek,
  • má fázu spánku a fázu bdenia,
  • kosti plodu sa spevňujú,
  • objavujú sa bradavky na hrudníku,
  • vyvíja sa mu jazyk – plod zíva a prehĺta,
  • plod vylučuje moč do plodovej vody,
  • možné je zaznamenať prvé reakcie mozgovej kôry,
  • zvyšuje sa počet nervových buniek. 

Sprievodné príznaky tehotenstva v 11. týždni

Len máloktorá budúca mamička sa vyhne akýmkoľvek sprievodným príznakom tehotenstva. Obvykle sa u väčšiny gravidných žien objavia aspoň nejaké prejavy, hoc i menej intenzívne. Veľká časť príznakov, ktoré ženu trápili od začiatku tehotenstva, ustupuje do konca prvého trimestra, niektoré však pretrvávajú aj ďalej, v lepšom prípade však len v menšej intenzite. 

Priebeh tehotenstva je veľmi individuálnou záležitosťou. Kým sa napríklad niektoré tehotné ženy tešia z krásnych, hustých a rýchlo rastúcich vlasov, iné zažívajú presne opačnú situáciu – vlasy im nadmerne padajú, lámu sa a nevyzerajú vôbec zdravo. U niektorých tehotných žien sa môže objaviť problém s mastnou alebo naopak suchou pokožkou, iné sa tešia tej najkrajšej pleti, akú kedy mali. 

Väčšina tehotných žien do konca prvého trimestra u seba spozoruje aspoň niektoré z nasledujúcich sprievodných ťažkostí:

  • intenzívnejší číry výtok (ak je abnormálne sfarbený, má zvláštnu konzistenciu alebo zápach, konzultujte to s lekárom),

  • nadmerné močenie, slinenie alebo grganie,
  • krvácanie ďasien,
  • zvýšená citlivosť pŕs,
  • tmavé škvrny na pokožke,
  • bolesti hlavy, chrbta alebo podbruška (pri intenzívnych neustupujúcich bolestiach navštívte lekára),
  • závraty a točenie hlavy,
  • nadmerná únava,
  • zápcha a plynatosť,
  • pálenie záhy,
  • nechutenstvo voči niektorým jedlám, divné chute,
  • zmeny nálady. 

Čo sa týka fyzických zmien, v 11. týždni tehotenstva na vás ešte nemusí byť vidno, že ste v druhom stave. Do konca 1. trimestra sa u ženy predpokladá váhový prírastok okolo 2 kg. Je spôsobený hlavne zväčšujúcou sa maternicou či zvýšením množstva krvi v obehu. Plod je ešte maličký, na tele ženy teda toho veľa nezmení.

Mierne vypuklé bruško sa môže objaviť z dôvodu plynatosti. Pribraté kilogramy sa obvykle prejavia miernym rozšírením bokov a stratou pásu. Viditeľnejšie zmeny postavy však môže pozorovať druhorodička alebo žena s viacplodovým tehotenstvom

Trápi vás hyperemesis gravidarum?

Až 80 % tehotných žien trpí tehotenskými (rannými) nevoľnosťami rôznej intenzity, ktoré môžu byť sprevádzané vracaním, nechutenstvom či veľmi citlivým čuchom. Ide obvykle o následok hormonálnych zmien v tele ženy. Tehotenské nevoľnosti sa u väčšiny žien vytrácajú na prelome 1. a 2. trimestra, no u niektorých pretrvávajú dlhšie, pokojne až do 16. týždňa tehotenstva. 

U menej šťastných budúcich mamičiek (asi u 3 %) sa však môže vyskytnúť aj problém nazývaný hyperemesis gravidarum. Pod týmto pojmom rozumieme závažné tehotenské nevoľnosti sprevádzané nadmerným vracaním. Výskyt hyperemesis gravidarum taktiež súvisí s hormonálnymi zmenami, ako aj dráždením nervových zakončení v oblasti žalúdka, no presné príčiny vzniku nie sú ani dnes známe. Tento závažný stav si môže vyžadovať až hospitalizáciu ženy. 

U žien s hyperemesis gravidarum neraz pretrvávajú závažné tehotenské nevoľnosti pokojne až do polovice tehotenstva, niekedy aj počas celej gravidity. Na tento zdravotný problém poukazujú nasledujúce príznaky:

  • extrémna nevoľnosť (môže znemožňovať konzumáciu stravy),
  • nadmerné zvracanie (aj 3 až 4 razy denne),
  • niekedy krv vo zvratkoch,
  • prejavy dehydratácie – pocity smädu, slabosť, točenie hlavy, závraty, znížené vylučovanie tmavého a zapáchajúceho moču,
  • strata hmotnosti,
  • pokles krvného tlaku,
  • vo vážnych prípadoch zrýchlená srdcová frekvencia.

Odporúčame: ​Bataty sú skvelou voľbou aj pre deti! Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

Prvý ultrazvukový skríning a ďalšie vyšetrenia

V 11. týždni tehotenstva má obvykle žena vstupné vyšetrenie u gynekológa už za sebou. Vo všeobecnosti sa odporúča v prípade tehotenstva podstúpiť prvú prehliadku do konca 1. trimestra. Prvé vyšetrenie zahŕňa potvrdenie tehotenstva a životaschopnosti zárodku ultrazvukom, preverenie zdravotného stavu ženy, meranie krvného tlaku a panvových rozmerov, odber krvi a moču. Na ďalších pravidelných prehliadkach sa zisťuje napríklad váhový prírastok a žena tiež podstupuje vaginálne vyšetrenie. 

Koncom prvého trimestra alebo na prelome 1. a 2. trimestra (najčastejšie medzi 11. až 14. týždňom gravidity) žena podstupuje prvý prenatálny skríning, vrátane prvého veľkého ultrazvuku. Toto vyšetrenie je dôležité, pretože pri ňom lekár kontroluje správny vývoj bábätka a možnú prítomnosť vývojových porúch. Vyšetruje sa pohybový aparát, centrálny nervový systém, tráviaci trakt aj plodová voda. 

Pri ultrazvukovom skríningu sa vykonáva tzv. šijové prejasnenie (NT – Nuchal Translucency) – meria sa pri ňom šírka nahromadenej tekutiny v oblasti šije plodu. Za normálnych okolností má plod v tomto mieste určité množstvo tekutiny, ale plody s Downovým či iným genetickým syndrómom, inou chromozómovou chybou alebo vývojovou chybou, majú obvykle tekutiny viac. Pri ultrazvuku lekár ďalej sleduje tlkot srdca, počet plodov, pozíciu vyvíjajúcej sa placenty, anatomické odchýlky v stavbe plodu. Na základe veľkosti plodu od hlavičky po zadoček sa stanovuje dĺžka gravidity. 

V rámci prenatálneho skríningu v tomto období sa prevádza aj biochemický skríning (z krvi). Kombináciou ultrazvukového a biochemického skríningu je možné zachytiť vyše 90 % plodov s Downovým syndrómom alebo inými chromozomálnymi odchýlkami či ťažkými chybami. Ak je výsledok skríningu pozitívny, odporúča sa odber choriových klkov plodu a konzultácia s genetikom. Pozitívny skríning však nemusí hneď znamenať, že s plodom niečo nie je v poriadku a platí to aj naopak. 

Bude to chlapec alebo dievča?

Pohlavie bábätka je určené už pri jeho vzniku, teda pri splynutí spermie a vajíčka. Záleží totiž na tom, či spermia nesie pohlavný chromozóm X (bude to dievča) alebo Y (bude to chlapec). Pohlavné orgány sa zárodku vyvíjajú podobne ako iné vnútorné orgány v priebehu prvých týždňov. Najskôr sa vyvinú vnútorné a počas 11. týždňa tehotenstva sa začínajú vyvíjať aj vonkajšie pohlavné orgány. Spočiatku externé genitálie vyzerajú u mužského aj ženského zárodku rovnako, no postupne sa u chlapca vyvíja penis a u dievčaťa ženské ohanbie s pyskami a klitorisom.

Pohlavie plodu je možné určiť pri ultrazvukovom vyšetrení, avšak v 11. týždni tehotenstva to obvykle ešte nie je úplne možné. Najlepšie je pohlavie bábätka na ultrazvuku viditeľné až medzi 14. a 20. týždňom tehotenstva. Lekár sa pri dobrej polohe bábätka môže pokúsiť o odhad pohlavia podľa orientácie pohlavného hrbolčeka aj skôr, ale predpoveď pohlavia nie je garantovaná. 

Tipy pre 11. týždeň tehotenstva:

  • hoci sa znížilo riziko poškodenia plodu v dôsledku infekcií a iných vonkajších faktorov na minimum, je stále bezpečnejšie myslieť na prevenciu nákaz, ktoré by stále pre plod mohli predstavovať záťaž (problém môže predstavovať napríklad prekonanie ovčích kiahní počas gravidity),
  • navštívte zubného lekára – tehotné ženy sú náchylnejšie na problém so zubami a ďasnami, spravidla im zdravotné poisťovane aj preplácajú častejšie preventívne prehliadky,
  • ak máte citlivé, opuchnuté a krvácajúce ďasná, zvoľte najmäkšiu zubnú kefku a zuby si umývajte jemnými krúživými pohybmi,
  • nájdite si skutočne pohodlnú a bavlnenú podprsenku, nič lepšie pre vaše rastúce, citlivejšie a neraz aj bolestivé prsia urobiť nemôžete,
  • ak ste tehotenstvo ešte neoznámili zamestnávateľovi, je vhodné to zvážiť – budete tak v ochrannej dobe a nebudú vás môcť prepustiť, taktiež sa môžete dohodnúť na úprave pracovných podmienok,
  • nedržte sa často opakovaného pravidla – treba jesť za dvoch, zvýšiť príjem kalórií stačí len veľmi máličko, dôraz klaďte na vyváženú stravu plnú ovocia a zeleniny,
  • zdvíhanie ťažkých predmetov radšej nechajte na niekoho iného.

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní