Bataty sú skvelou voľbou aj pre deti! Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

Bataty sú skvelou voľbou aj pre deti! Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
  • 14.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Určite viete, že bataty sú skutočne fantastická zelenina! Tento sladký zemiak obľubujú aj deti, a to od ich prvých príkrmov. Oranžové, hnedé alebo ružové – ktoré si vyberiete vy? Bataty alias sladké zemiaky nie sú s klasickými zemiakmi príbuzné, ale ich využitie v kuchyni je naozaj veľmi podobné.

Stredne veľký sladký zemiak dokonca pokryje dennú potrebu vitamínu A na viac ako 100 %! A čiastočne aj vitamínu C a B6. Bataty obsahujú značné množstvo vitamínu B5 a mangánu. Takisto je ich súčasťou vápnik, horčík, železo, zinok či fosfor. Poskytujú sacharidy, ktoré nespôsobujú zvýšený cukor, preto môžu pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi.

Bataty sú naozaj veľmi zdravé a chutné. Podľa tradičnej čínskej medicíny bataty ohrievajú žalúdok, čím posilňujú vnútorné orgány a podporujú tok energie.

Batatová kaša

Batatová kaša je fantastickou prílohou k mäsku, ale pri zavádzaní prvých príkrmov je pripravovaná „samostatne". Toto jedlo zvládne skutočne každý! Príprava je totiž naozaj veľmi jednoduchá. Ako na to?

  • Sladké zemiaky ošúpte a nakrájajte.
  • V hrnci priveďte k varu mierne osolenú vodu.
  • Vložte do nej zemiaky a uvarte ich domäkka.
  • Uvarené sladké zemiaky sceďte a roztlačte ich na kašu.
  • Podľa chuti pridajte kúsok masla a zmiešajte.

Odporúčame: Overené recepty s mrkvou, ktorým ani deti neodolajú!

Plnené bataty

Základom tohto receptu je dobre upečený zemiak, ktorý si potom môžete naplniť tým, čo máte vy a vaše detičky najradšej.

Prvý krok je:

  • zemiaky si umyte, pozdĺžne nakrájajte, potrite olivovým olejom, osoľte a jemne okoreňte.
  • dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C približne na 45 min.
  • nechajte vychladnúť.
  • zemiaky vydlabte tak, aby sa nerozpadli a aby sa do nich zmestila plnka.
  • vnútro napokon naplňte jednotlivými plnkami.

A je už iba na vás, akú plnku si zvolíte. Môže ísť napríklad o zmes syrov, šunky, nadrobno nakrájaných alebo nastrúhaných rôznych druhov zeleniny, kukurice, vajíčka a čerstvých byliniek.

NEZABUDNITE však naplnené bataty dať ešte zapiecť do rúry.

Pečené bataty

Pečené bataty napríklad s čerstvými bylinkami a jogurtovým dresingom sú vynikajúcou pochúťka na rýchly obed či večeru. A ich príprava je naozaj veľmi jednoduchá!

  • Bataty ošúpte, pokrájajte na tenké kolieska a rozkrojte ich ešte na polovicu.
  • Dajte ich do misy, polejte olivovým olejom, pridajte soľ a korenie, pretlačený cesnak, bylinky a nechajte postáť.
  • Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň bataty tak, aby neboli na sebe a aby sa každý kúsok mohol samostatne zapiecť.
  • Pečte v rúre rozohriatej na 200 °C približne 30 minút.
  • Dip si pripravíte tak, že do misky dáte biely jogurt, pridáte soľ a korenie, prepasírovaný cesnak, petržlenovú vňať a všetko premiešate.
  • Jogurtový dip podávajte k upečeným sladkým zemiakom. Dobrú chuť!

Neprehliadnite: Prvé príkrmy pre bábätká: Kedy a čím začať?

Batatové hranolky

Tak týmto jedlom si svoje deti jednoducho získate! Batatové hranolky sú totiž TOP-ka a navyše sú aj zdravšou verziou toho, čo všetci tak milujeme.

Postup:

  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Bataty ošúpte, opláchnite a nakrájajte ostrým nožom na väčšie hranolky.
  • Vo väčšej miske zmiešajte batatové hranolky s olivovým olejom, soľou a štipkou mletej červenej papriky tak, aby boli celé od oleja a v rúre sa tak nepripálili.
  • Hranolky pečte približne 15 minút, potom ich vyberte z rúry a všetky otočte, aby sa prepiekli z obidvoch strán.
  • Pečte ďalších zhruba 15 minút z druhej strany a potom servírujte.

Batatové placky

Pripravujete večeru (nielen) pre deti? Tak potom určite dajte šancu týmto fantastickým batatovým plackám! Podávať ich môžete s čerstvou zeleninou, kečupom či jogurtovým dipom.

Postup prípravy:

  • 2 veľké bataty umyte a nastrúhajte ich aj so šupkou.
  • Zmiešajte ich so 4 lyžicami hladkej špaldovej múky, 2 vajíčkami a soľou.
  • Výbornou voľbou bude, ak do zmesi pridáte čerstvé bylinky a nadrobno posekanú jarnú cibuľku.
  • Plech vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  • Predtým, ako placky dáte do rúry, prudko ich osmažte na olivovom oleji na panvici z oboch strán.
  • V rúre ich iba dopečte – približne 15 minút.

Nezabudnite na servírovanie!

Príprava každého jedla pre najmenších by mala byť spájaná s láskou. A preto nezabudnite na posledný krok – servírovanie! Pretože (nielen) deti vždy ocenia, ak na nich bude čakať nielen chutné, ale aj krásne a originálne naservírované jedlo.

Predsa, ako sa hovorí – prvé jedia oči!

Tip pre vás: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 1. MESIAC života dieťaťa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní