TikTok a "blackout challenge" - v Čechách na následky plnenia tejto výzvy zomrel 11-ročný chlapec. Žiaľ, nejde o prvý takýto prípad

TikTok a
  • 19.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Výzva TikTok je úloha alebo odvaha, o ktorú sa môžu používatelia pokúsiť a nafilmovať ju. Tieto výzvy môžu byť kreatívne, odvážne, zábavné, ale aj veľmi nebezpečné, pri ktorých môžete prísť aj o život. Ostatní používatelia si potom môžu pozrieť videá a pokúsiť sa sami predviesť.

Niektoré výzvy sa stanú tak populárne, že sa v aplikácii začnú objavovať trendy a dokončia ich stovky alebo dokonca tisíce používateľov. Zapojením sa do týchto výziev môže používateľ tiež získať viac sledovateľov a označení "páči sa mi" na svojich videách.

Je to preto, že používatelia, ktorí vidia ich videá s výzvou TikTok, si pravdepodobne pozrú aj ďalší obsah a budú sledovať profil, ak sa im páči to, čo vidia. Avšak, v tomto konkrétnom prípade prišiel o život iba 11-ročný chlapec zo susedných Čiech.

TikTok

TikTok sa už niekoľko rokov teší obrovskej popularite predovšetkým medzi teenagermi a mladými ľuďmi. TikTok má viac ako miliardu užívateľov, z čoho až 33% z nich tvoria deti a mladí ľudia vo veku 10-19 rokov, hoci oficiálne ho používať môžu až deti od 13 rokov.

Vlády a krajiny naprieč celým svetom ho začínajú ale zakazovať.

Odporúčame: Klamstvo u detí - trestať či nie? Klamstvo ako výchovný problém má mnohé úskalia. Ako správne reagovať?

Škrtiaca výzva - "blackout challenge"

Blackout challenge - škrtiaca výzva je výzvou, pri ktorej sa deti majú čo najdlhšie škrtiť dostupnými prostriedkami a pritom sa majú nahrávať. Preukazujú si tak navzájom „odvahu“ - kto najdlhšie vydrží.

Pričom majú následne prežívať aj eufóriu pri opätovnom nadýchnutí sa a prúdení kyslíka do tela.

11-ročný chlapec z Čiech sa pri plnení tejto výzvy udusil

Českom otriasla nezmyselná a úplne zbytočná tragédia - iba 11-ročný chlapček z českého Jičína sa pri plnení škrtiacej výzvy zadusil.

O chlapčekov život v jičínskom Starom Meste bojovali zdravotníci z leteckej záchrannej služby, pričom chlapca mala nájsť jeho staršia sestra.

„Môžeme potvrdiť, že sme zasahovali u neplnoletej osoby v Jičíne. Udalosť skončila úmrtím. Vzhľadom k okolnostiam a veku viac vysvetľovať nemôžeme,“ potvrdila záchranná služba Kráľovohradeckého kraja.

Neprehliadnite: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

Pri plnení škrtiacej výzvy už zomrelo aj 10-ročné talianske dievčatko

Rovnaký prípad riešili v roku 2021 už aj v Taliansku. Tam sa pod vplyvom "blackout challenge" 10-ročné dievčatko tiež uškrtilo.

Následkom toho taliansky úrad na ochranu osobných údajov dočasne zakázal používanie aplikácie TikTok pre tých, ktorých vek sa nedal overiť. Stalo sa tak po smrti, konkrétne rovnako zadusení len 10-ročného dievčatka, ktoré plnilo rovnakú - škrtiacu výzvu.

Dávajme pozor na svojich najbližších

Ak je to v našich silách, všímajme si, čo robia a ako sa správajú naše deti.

  • Rozprávajme sa s nimi.
  • Zaujímajme sa o ich názor.
  • Počúvajte ich.
  • Poskytnime im útočisko a bezpečie.

Niekedy stačí naozaj iba veľmi málo, aby sme zabránili konaniu, ktoré môže mať fatálne následky.

Odporúčame aj: Ako pripraviť tínedžera na dospelosť? Tu je 8 krokov k úspechu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní