Ako pripraviť tínedžera na dospelosť? Tu je 8 krokov k úspechu!

Ako pripraviť tínedžera na dospelosť? Tu je 8 krokov k úspechu!
  • 16.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ako rodičia chceme naše deti pripraviť v živote predovšetkým na úspech. Ich tínedžerské roky sú na tejto ceste jedno z najdôležitejších období, pokiaľ ide o vytvorenie základov, na ktorých možno stavať svoj „dospelácky" život.

V týchto neskorších detských rokoch sa zdokonaľuje veľmi veľa základných životných zručností a sú to aj chvíle, keď sa váš milovaný tínedžer musí rozhodnúť, čo chce študovať a čo by chcel neskôr v živote robiť.

Inými slovami – je to hektické obdobie. Aby ste svojmu tínedžerovi pomohli pripraviť sa na šťastnú a úspešnú dospelosť, pripravili sme si pre vás nasledovné tipy.

1. Veľa sa spoločne rozprávajte

Pred dovŕšením tínedžerského veku väčšina detí nepremýšľa o dôležitých veciach, ktoré v živote prežívame doslova každý deň. Ale ako vaše dieťa začne dospievať a rásť, povzbudzujte ho k premýšľaniu. Začnite tým, že mu položíte otázky, ktorými u vášho dieťaťa otestujete hodnoty, ktoré ho učíte a ktoré aj žijete.

A namiesto toho, aby ste svojmu tínedžerovi prednášali o aktuálnych udalostiach alebo témach, ktoré sú pre vás dôležité, nájdite si čas a spýtajte sa ho na jeho názory na tieto témy. Ak chcete vedieť, čo si myslia vaše deti, opýtajte sa ich, čo si myslia aj ich rovesníci.

Rovnako sa ich opýtajte, o akých témach a veciach sa diskutuje medzi ich priateľmi. Deti chcú byť pochopené a chcú vedieť, že to, čo si myslia, má zmysel a hodnotu. Takže keď ich budete počúvať a dovolíte im vyjadriť sa, budú mať útechu a dôveru v to, že na tom, čo hovoria, naozaj záleží.

Odporúčame: Tínedžer a domáce práce: Ako ho „prinútiť" upratať si aspoň svoju izbu?

2. Nechajte ich robiť rozhodnutia

Keď boli vaše deti menšie, potrebovali ste ich chrániť. Ale keď vyrastú, musíte ich pripraviť na to, čo ich v živote čaká. Nechajte ich rozhodovať sa samých – pričom môžu robiť zlé rozhodnutia, ale opäť vás môžu aj prekvapiť!

Ak zlyhajú, nehanbite sa za nich. Pomôžte im poučiť sa z ich chyby a povzbuďte ich, aby to skúsili znova.

3. Odstúpte a pozorujte ich

Väčšina ľudí sa učí zážitkovou formou, tak to skúste aj vy! V malých úlohách a úspechoch získajú deti sebadôveru, aby sa posunuli k väčším cieľom. Opäť platí, že toto nie je obdobie života, aby ste nad všetkým držali kontrolu iba vy.

Ak sa budete snažiť neprestajne kontrolovať svoje deti, keď budú staršie, pravdepodobne sa nebudú vedieť rozhodovať samé. Žiaden rodič pritom určite nechce mať doma štyridsaťročné dieťa, ktoré žije na gauči a má doma mama hotel.

Takže teraz ich nechajte prebrať opraty a jedného dňa budete vďační za ich nezávislosť.

4. Počúvajte

Niekedy ako rodičia máme problém počúvať, pretože sme starší a máme už aj veľa skúseností. Ale počúvaním svojho tínedžera mu dávate najavo, že ho máte radi a vážite si, čo hovorí. Bez ohľadu na to, aký je jeho názor.

Počúvanie je tiež dôležité o to viac, keď nesúhlasíte, pretože vašu schopnosť úctivo počúvať a spracovať informácie zachytí váš dospievajúci. A potom sa nakoniec aj váš tínedžer stane skvelým poslucháčom.

5. Presuňte sa z pozície učiteľa na rolu kouča

V neskoršom tínedžerskom veku musíte pochopiť, že nie je vašou úlohou vrhnúť sa do problémov vašich detí a vyriešiť ich. Vaše dni učiteľa sa skončili a vy ste oficiálne prešli do roly trénera. Takže to znamená, že by ste ich o probléme nemali poučovať.

Tým, že necháte svoje dieťa čeliť prekážkam, dáte mu šancu naučiť sa zvládať čokoľvek, čo mu život prinesie. Môžete ho povzbudiť, avšak nevstupujte do toho a problém neriešte za neho.

Váš tínedžer sa musí naučiť, ako na veci prísť sám, čo mu pomôže dospieť k väčšej zodpovednosti.

Neprehliadnite: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

6. Pomôžte im pri zostavovaní rozpočtu

Rozpočet je životne dôležitý pre efektívne hospodárenie s peniazmi, ale nikto sa nenarodí tak, že hneď vie, ako ho vytvoriť alebo sa ho držať.

Ak svoje dospievajúce dieťa naučíte, ako si zostaviť rozpočet skôr, ako bude on sám zodpovedný za nájomné, účty a iné výdavky, o to ľahšie zvládne život v dospelosti.

7. Naučte ich variť

Ďalšou dôležitou životnou zručnosťou, ktorá by sa mala naučiť počas dospievania, je varenie. Nielenže je varenie doma vo všeobecnosti oveľa lacnejšie ako stravovanie sa vonku, ale je to aj oveľa výživnejšie, čo znamená, že vaše deti budú presne vedieť, čo jedia.

Urobte z lekcií varenia uvoľnenú príležitosť na zbližovanie sa. Popritom určite nezabudnite na prípravu vašich najobľúbenejších jedál.

8. Vytvorte tínedžerom rutinu pre domáce práce

Keď svojmu tínedžerovi pomôžete zaviesť rutinu pre domáce práce, jeho život bude oveľa jednoduchší, keď bude žiť sám. Ide predovšetkým o základné domáce práce, ktoré sa dajú urobiť relatívne rýchlo a ľahko. Tie by mali byť pre vášho tínedžera koniec-koncov dostatočne jednoduché.

Okrem základných životných zručností je najlepšou prípravou na život v dospelosti vedomie, že vždy majú a budú mať podporu práve vo vás.

Odporúčame aj: Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní