Tínedžer a domáce práce: Ako ho „prinútiť" upratať si aspoň svoju izbu?

Máte niekedy pocit, že svojho tínedžera nikdy neprinútite upratať si izbu? Prečo je to pre niektorých tínedžerov jednoduchšie ako pre iných? Niektorí dospievajúci budú prirodzene udržiavať svoje izby čisté viac ako ich rovesníci. Ostatným je to naozaj jedno a nerozumejú tomu, prečo mama a otec robia takú veľkú vedu z toho, že si neupratujú.

Každopádne ide o mladých ľudí, ktorí sú dokonale schopní sústredene pracovať 6 – 8 vyučovacích hodín v škole a riešiť domáce úlohy, mimoškolské aktivity a množstvo iných svojich záväzkov v podobe krúžkov či tréningov.

Domnievame sa, že ocenenie čistého priestoru časom narastá, keď si postupne mladí ľudia začnú kupovať vlastné veci a budú sa o ne viac starať. Nebuďte preto prekvapení, ak si váš tínedžer zručnosť upratovania ešte nerozvinul. Stále môže udržiavať svoju izbu čistú, a to kvôli poriadku a nie preto, že by sa mu to páčilo.

Je spravodlivé očakávať, že váš tínedžer bude pravidelne upratovať svoju izbu?

Určite áno. Vo vašom dome máte plné právo stanoviť rozumné očakávania. Navyše, ak vášmu tínedžerovi dovolíte žiť v špine, alebo to za neho upracete, čo bude robiť, keď odíde z domu?

Najprv si uvedomte, že väčšina detí nie je ani zďaleka taká zaneprázdnená ako ich rodičia. Vy, ako rodič, máte na svojich pleciach oveľa viac ako vaše dieťa.

Takže, aj keď možno budete musieť urobiť nejaké dočasné kompromisy vo svojich vlastných štandardoch upratovania, tieto kompromisy sa automaticky nevzťahujú na vaše dieťa, pokiaľ tiež nežije príliš rušné obdobie.

V skutočnosti by sme vám dokonca navrhli, aby sa váš tínedžer zapojil a pomohol vám nabrať voľnosť, ktorú ste (možno) stratili.

Odporúčame: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

 

domáce práce

Zdroj: Depositphotos

Pomôžte svojmu tínedžerovi zbaviť sa neporiadku

Menej vecí v izbe znamená menej práce – ktorý tínedžer by tomuto povedal nie? Len sa uistite, že vaše dieťa chápe tieto súvislosti. Urobte si inventúru miestnosti a pomôžte svojmu tínedžerovi premýšľať o tom, ako ju udržiavať úhľadnú a čistú.

Skúste si položiť aj tieto otázky:

  • Potrebuje vaše dieťa v izbe nový odpadkový kôš?
  • Kedy je pre neho najlepší čas priniesť špinavý riad do kuchyne?
  • Chceli by nástenku, aby boli niektoré ich poznámky viditeľné a vždy na očiach?
  • Potrebuje pridať ďalší nástenný úložný priestor?

Čo im môže pomôcť udržať izbu v lepšom stave?

Vie váš tínedžer, kde začať, keď ste mu povedali, aby si upratal? Možno sa len pozerá na neporiadok a nevie, kde začať. Pomôžte mu vytvoriť si vlastný plán a vlastné návyky, aby to pre neho bolo jednoduchšie.

Tak, ako môže neporiadok zavaliť dospelých, môže zavaliť aj tínedžerov. Pomôžte im prejsť ich izbou – najprv odpadky, potom riad, bielizeň a tak ďalej.

Stanovte si štandardy a dodržujte ich

Keď ste svojmu tínedžerovi pomohli urobiť dôkladné upratovanie, stanovte štandardy a očakávania toho, čo znamená mať čistú izbu.

Zahrňte veci na zozname priorít, ako napríklad:

  • špinavý riad a jedlo,
  • smeti,
  • špinavá bielizeň,
  • upratanie postele,
  • utieranie prachu,
  • vysávanie.

Rozhodnite sa, kedy je potrebné tieto veci riešiť – či denne, dvakrát týždenne a podobne, a naplánujte si pravidelnú kontrolu.

Neprehliadnite: Vreckové pre deti: Kedy a za akých podmienok by mali deti dostávať peniaze?

Výchova detí

Zdroj: Depositphotos

Pravidelná kontrola je rozhodujúca pre dosiahnutie úspechu

Možno streda a/alebo (iba) sobota sú dni upratovania izieb vo vašej domácnosti. Možno si vyberiete pondelok, stredu a piatok. Nech si vyberiete ktorýkoľvek deň, zapracujte to do svojich rutín a nezabudnite skontrolovať, ako si vaše dieťa izbu upratalo.

Rýchle nahliadnutie by malo stačiť, aby ste zistili, či sú splnené vaše štandardy.

Nečakajte dokonalosť

Deti niekedy ochorejú a bežný život bude razom oveľa viac zaneprázdnený. Ale stále sa môžete vrátiť k základom, keď sa život vráti do normálu. Upratovanie tínedžerskej izby navyše netrvá tak dlho, akonáhle má tínedžer trochu praxe a dobrý zoznam úloh.

Držíme vám v tom palce!

Odporúčame aj: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE