Tehotenstvo po týždňoch – 6. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 6. týždeň tehotenstva

Celé tehotenstvo ženy trvá zhruba 270 dní, pričom je rozdelené do troch období, a to na tri trimestre. Práve ten prvý trimester by sme mohli označiť za najzásadnejší. Do konca prvého trimestra, teda do konca prvých dvanástich týždňov, prebehne vývin všetkých tkanív a orgánov a plod získava úplný vzhľad človeka. Počas dvoch ďalších trimestrov dieťatko predovšetkým rastie.

Zároveň je prvý trimester najrizikovejší, a to z hľadiska životaschopnosti a zdravia plodu. Plod je náchylnejší k poškodeniu vplyvom rôznych vnútorných a vonkajších faktorov. Rôzne činitele môžu naň mať negatívny vplyv a trvalé až fatálne následky. Navyše, i telo matky sa v prvých týždňoch musí výrazne prispôsobovať požiadavkám tehotenstva. V znamení rôznych zmien týkajúcich sa plodu či matky sa nesie aj 6. týždeň tehotenstva. Čo o ňom treba vedieť? 

Odporúčame: ​Rastový špurt u detí - ako a kedy sa prejavuje?

Vývoj embrya v 6. týždni tehotenstva

V priebehu 6. týždňa tehotenstva, čo sú približne 4 týždne od počatia, má ľudský zárodok, respektíve embryo veľkosť asi 3 až 6 mm. To znamená, že oproti predchádzajúcemu týždňu sa jeho veľkosť zdvojnásobila. Prirovnať ho veľkosťou možno k menšiemu zrnku šošovice či jadierku z jablka. Embryo v 6. týždni tehotenstva vyzerá v podstate ako žubrienka v tvare C, no má isté ľudské znaky. Rozoznávame hlavičku, ktorá je oproti telu veľmi veľká. Na podlhovastom telíčku možno pozorovať akési vyčnievajúce púčiky, ktoré predstavujú základy končatín.

Šesťtýždňovému zárodku naplno pracuje srdiečko, ktoré bije 100- až 150-krát za minútu, čo je dvakrát rýchlejšie ako u dospelého človeka. Tlkot srdca už možno v tomto čase zachytiť. Srdce je veľmi malé a zatiaľ pomerne jednoduché, no začína sa deliť na predsieň a komoru (srdce dospelého jedinca má dve komory a dve predsiene). Pozorovať ho možno ako hrboľ v prednej časti hrudníka. 

Ďalšie znaky embrya v 6. týždni tehotenstva:

  • uzatvára sa mu neurálna trubica – z jej prednej časti sa vyvinie mozog a zo zadnej miecha,

  • ďalej sa formujú základy obličiek, pečene, reprodukčných orgánov a väčšiny ďalších orgánov,
  • pod vyklenutou mozgovou časťou sa nachádza primitívna ústna dutina a primitívne črevo,
  • začína sa vyvíjať nos a uši, oči vyzerajú ako dve čierne bodky na hlave,
  • zárodok má ešte stále chvostík, ktorý sa postupne rozvinie do chrbtice,
  • začínajú sa tvoriť jemnučké rebrá, ktoré budú chrániť srdce a pľúca,
  • vpredu chvostového hrboľu je umiestnená kloaková membrána, ktorá predstavuje základ ritného otvoru,
  • jeho telo pokrýva tenká vrstva kože.

Aké príznaky tehotenstva môže žena pozorovať?

V 6. týždni tehotenstva už väčšina žien vie o tom, že v ich tele rastie nový život. U vysokého percenta žien sa dostavujú prvé príznaky tehotenstva. Nemusí to tak však byť vždy. Napríklad ženy s nepravidelným cyklom nemusia meškanie menštruácie hneď pripisovať tehotenstvu. O to ľahšie prehliadnu tehotenstvo, ak sa u nich neobjavujú zjavnejšie príznaky. Avšak, v priebehu 6. týždňa tehotenstva pociťujú jeden z typických príznakov tehotenstva, nevoľnosť, viac ako 3/4 budúcich mamičiek. 

Miernejšie až veľmi intenzívne pocity na zvracanie a zvracanie patria k najčastejším skorým príznakom tehotenstva. Ranné nevoľnosti môžu byť najintenzívnejšie ráno, no u niektorých žien pretrvávajú celý deň. Pridávajú sa mnohé ďalšie sprievodné príznaky, ktoré však môžu byť u žien trošku odlišné a hlavne sa môže líšiť ich intenzita. Ich výskyt spravidla súvisí s rastom hladín tehotenského hormónu hCG (ľudský choriogonadotropín), ako aj s ďalšími hormonálnymi zmenami.

Ženy môžu počas 6. týždňa tehotenstva bežne pozorovať:

  • mierne pobolievanie podbruška,

  • zväčšenie prsníkov,
  • napätie v prsníkoch,
  • zmeny na bradavkách (modrasté žilky, tmavšia pokožka),
  • mierne krátkodobé špinenie,
  • zvýšenú únavu,
  • častejšie močenie (oblasť panvy je viac prekrvená),
  • zmeny obľúbených a neobľúbených chutí. 

Čo sa týka priberania na váhe, niektoré ženy môžu spozorovať menší hmotnostný prírastok. Avšak, vo väčšej miere sa priberanie v takto skorom štádiu tehotenstva ešte nekoná. Embryo je len veľmi malé a žena obvykle nespozoruje zväčšenie bruška. Ilúziu malého tehotenského bruška v tomto období obvykle spôsobuje zvýšená plynatosť. 

Tehotenská prehliadka u gynekológa

Od 6. týždňa tehotenstva je už v podstate možné navštíviť gynekológa s cieľom oficiálne potvrdiť prebiehajúcu graviditu. Ultrazvuková vaginálna sonda v tomto týždni tehotenstva už zachytí akciu srdca a uhniezdenie zárodku v maternici. Prvú tehotenskú prehliadku však nie je potrebné podstúpiť hneď v 6. týždni tehotenstva. Vo všeobecnosti sa odporúča prvýkrát navštíviť gynekológa do 10. až 12. týždňa tehotenstva, teda do konca prvého trimestra. Najlepšie je po pozitívnom tehotenskom teste zavolať gynekológovi, ktorý určí termín prvej prehliadky.

Po potvrdení tehotenstva ultrazvukom sa spravidla vykonáva základné vstupné vyšetrenie, ktoré zahŕňa krvné testy (vrátane kontroly krvnej skupiny a Rh faktora či vyšetrenia hladín hormónov a protilátok), vyšetrenie moču, vaginálne vyšetrenie cervix skóre a ďalšie testy. Zo zákona má žena následne nárok na jednu preventívnu prehliadku u gynekológa mesačne, v špecifických prípadoch sú tehotenské poradne častejšie. 

Pri prvej prehliadke by sa mal lekár dôkladne porozprávať so ženou o jej zdravotnom stave. Gynekológ by mal byť informovaný o vašich predchádzajúcich a aktuálnych zdravotných problémoch, alergiách, užívaných liekoch, prípadne priebehu predchádzajúcich tehotenstiev alebo minulých potratoch. V prípade akýchkoľvek otázok ich neváhajte smerovať na gynekológa. Lekár tiež podľa dátumu poslednej menštruácie môže stanoviť predpokladaný dátum pôrodu. 

Odporúčame: Cisársky rez: Prečo sa vykonáva, ako prebieha a aké sú jeho riziká?

Tipy pre 6. týždeň tehotenstva

Ako sme spomenuli už v úvode, prvý trimester gravidity predstavuje najrizikovejšie obdobie tehotenstva. Zárodok rýchlo rastie a formujú sa životne dôležité orgány. Embryo je náchylné na nežiaduce vnútorné aj vonkajšie činitele, ktoré je vhodné s cieľom podporiť správny vývoj zárodku obmedziť. Mnohé nepriaznivé faktory môžu viesť k závažným vrodeným chybám či potratu. 

Čo môžete spraviť pre správny vývoj embrya a obmedzenie negatívnych činiteľov:

  • prestaňte fajčiť a piť alkohol (s cigaretami a alkoholom je v prípade plánovaného materstva vhodné skoncovať aspoň 3 mesiace pred otehotnením),

  • zahrňte do stravy čo najviac zeleniny a ovocia a kvalitných čerstvých surovín, 
  • zaistite dostatočný prísun kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre správny vývoj neurálnej trubice (túto látku sa odporúča dopĺňať ešte pred tehotenstvom),
  • minimalizujte množstvo nezdravých, ťažkých a mastných pokrmov a polotovarov či instantných jedál v strave,
  • obmedzte nepasterizované mliečne výrobky, nadbytok soli, surové mäso, surové vajcia a výrobky z nich, 
  • trávte čas na čerstvom vzduchu a primerane cvičte aspoň 30 minút denne (môže to pomôcť s návalmi únavy),
  • minimalizujte výskyt chemikálií vo svojom okolí – napr. v kozmetike, čistiacich prostriedkoch a podobne,
  • nezabúdajte na dostatočne dlhý a kvalitný spánok,
  • chráňte sa pred infekciami – vyhýbajte sa viditeľne chorým jedincom, nejedzte tepelne nedostatočne upravenú stravu, umývajte si ruky, dávajte pozor na zdroj pitnej vody,
  • ak užívate nejaké lieky, konzultujte to s lekárom, ktorý v prípade potreby (ak sú napríklad dané lieky nevhodné pre tehotné) upraví liečbu. 

Príznaky spontánneho potratu v skorej fáze tehotenstva

Žiaľ, 6. týždeň tehotenstva nemusí byť len o radostnom odhalení tehotenstva či prvej tehotenskej prehliadke. Vysoké percento tehotenstiev sa končí v prvých týždňoch po počatí. Hovorí vám niečo termín biochemické tehotenstvo? Týmto termínom označujeme tehotenstvo končiace skorým potratom do 5. až 6. týždňa tehotenstva, a to obvykle z dôvodu nesprávneho zahniezdenia vajíčka v maternici.

Keďže telo ženy v tomto čase už produkuje tehotenský hormón, tehotenský test môže žene ukázať pozitivitu. Ultrazvuk však neukáže gestačný vak a ani nie je počuť ozvy srdiečka. Takéto tehotenstvo sa obvykle končí silnejšou menštruáciou. Opakovaný tehotenský test po poklese hladín hCG hormónu vyjde negatívne. Avšak, k potratu môže dôjsť aj v priebehu 6. týždňa a neskôr po tom, čo ultrazvuk potvrdil tehotenstvo. Vo všeobecnosti hovoríme o včasnom spontánnom potrate do 12. týždňa tehotenstva, teda do konca prvého trimestra.

Príčin spontánneho potratu je nespočetne veľa. Jednou z nich je napríklad mimomaternicová gravidita, pri ktorej dochádza k uhniezdeniu vajíčka mimo maternice, napríklad vo vaječníku. Takéto tehotenstvo sa končí spontánnym potratom medzi 5. až 10. týždňom tehotenstva alebo umelým prerušením. Potrat býva často spôsobený napríklad aj genetickou chybou embrya, ktorá je nezlučiteľná so životom. K ďalším príčinám radíme prekonanie nejakej infekcie, podvýživu, užívanie drog, hormonálne problémy a mnoho ďalších.

Na potrat môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • silné špinenie až krvácanie (krv je obvykle čerstvá svetločervená),

  • výtok tkaniva z pošvy,
  • bolesti brucha až kŕče rôznej intenzity,
  • slabšie alebo silnejšie bolesti v dolnej časti chrbta,
  • zvýšená nevoľnosť,
  • zvýšenie telesnej teploty.

V prípade výskytu uvedených príznakov počas tehotenstva neodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. Existujú prípady, kedy sa potrat zvonka zvlášť neprejavuje, nedostavuje sa bolesť ani krvácanie. V tomto prípade hovoríme o takzvanom zamĺknutom potrate. Embryo odumrie, no telo ženy ho ešte nevypudí. Ukončenie tehotenstva v tomto prípade obvykle odhalí až ďalšie vyšetrenie u gynekológa. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní