Tehotenstvo po týždňoch – 13. týždeň tehotenstva

Prvý trimester tehotenstva je počítaný od oplodnenia a jeho koniec je obvykle udávaný v 13. týždni tehotenstva. Počas prvého trimestra sa z dvoch pohlavných buniek vytvorí prakticky celý človiečik, ktorý nasledujúce dlhé týždne hlavne rastie. Mnohé budúce mamičky sa nevedia dočkať konca prvého trimestra, pretože s koncom prvého trimestra sa spája aj rapídne zníženie rizika spontánneho potratu a v mnohých prípadoch nastáva aj ústup nepríjemných tehotenských symptómov. 

Dnes sa pozrieme na charakteristické znaky tehotenstva v 13. týždni. Aké veľké je bábätko a aký váhový prírastok môže žena očakávať? Sú potrebné nejaké vyšetrenia?

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Vývoj plodu v 13. týždni tehotenstva

V priebehu 13. týždňa tehotenstva, čo je asi 11 týždňov od splynutia spermie a vajíčka, má ľudský zárodok veľkosť okolo 7 cm (cca 6 až 9 cm). Veľkosťou ho možno prirovnať k menšiemu citrónu. Váži priemerne 24 g. Hlavička už netvorí polovicu dĺžky tela, ale len tretinu. Zárodok má ukončenú fázu embryogenézy a je už pár týždňov nazývaný plodom. V 13. týždni tehotenstva je už placenta dozretá, rastie a napĺňa svoje funkcie – vyživuje plod (čo od oplodnenia robil žĺtkový vak).

Koniec prvého trimestra predstavuje v podstate koniec základného vývoja prakticky všetkých dôležitých orgánov a tkanív plodu. Ďalšie týždne sa budú zdokonaľovať a rásť. Plod sa pohybuje asi v 100 ml plodovej vody, otvára a zatvára päste, hýbe končatinami, dokáže sa odrážať od steny maternice. Vyvíja sa krk a plod pomaly začína ohýbať hlavičkou. Rýchlo rastie (do 24. týždňa ide o obdobie najrýchlejšieho rastu), narovnáva sa a nadobúda typické proporcie.

Uši a oči má plod takmer na správnom mieste a rozvíjajú sa mimické pohyby tváre. Koža plodu je priehľadná a jemná, objavuje sa na nej lanugo – jemné ochlpenie. Spolu s vernixom, čo je mastný povlak, chránia kožu pred rozmočením a popraskaním v plodovej vode. 

Ďalšie znaky plodu v 13. týždni tehotenstva: 

  • pohlavné orgány pokračujú vo vývoji,

  • chrupkový základ kostry sa mení na kosti, rozoznať možno rebrá,
  • svaly aj nervový systém dozrievajú,
  • formujú sa členky a zápästia,
  • plod začína vylučovať stolicu,
  • sacie reflexy sa zdokonaľujú, 
  • formujú sa hlasivky,
  • na hlavičke aj obočí rastú mäkké vlásky,
  • očné viečka chránia vyvíjajúce sa oči,
  • pečeň produkuje žlčové farbivá,
  • pankreas začína produkovať inzulín,
  • črevá stále migrujú z pupočnej šnúry do tela plodu.

Tehotenské bruško v 13. týždni tehotenstva

Maternica ženy sa neustále zväčšuje a pomaly vystupuje z panvy. Na prelome 1. a 2. trimestra už niektoré ženy pozorujú vykúkajúce bruško, alebo im minimálne začína byť oblečenie tesnejšie a nepohodlnejšie. Väčšie bruško býva viditeľnejšie u druhorodičiek alebo žien s viacplodovým tehotenstvom, u niektorých sa neobjaví pokojne do polovice tehotenstva. Pozorovať možno malý hmotnostný prírastok, obvykle do 2 kg. Zväčšia sa hlavne prsia a obvod pása. 

Ďalšie sprievodné príznaky tehotenstva v 13. týždni

Na prelome 1. a 2. trimestra sa mnohé tehotné ženy už cítia dobre – fyzicky aj psychicky. Samozrejme, nemusí to byť pravidlom, nejednu budúcu mamičku trápia charakteristické príznaky tehotenstva ešte ďalšie týždne. Avšak, vo všeobecnosti v tomto období už mnohé ťažkosti ustupujú. Bežný je ústup vracania, nevoľností či náladovosti. V tomto čase už obvykle nebýva tehotná žena tak unavená až vyčerpaná a pociťuje návaly energie. Ustúpiť tiež môže problém s častým nutkaním na močenie.

K bežným príznakom, ktoré sa vyskytujú aj v tomto období, môžeme zaradiť:

  • časté pocity tepla a návaly horúčav (telesná teplota je vyššia),

  • zvýšené potenie,
  • priehľadný vaginálny výtok bez zápachu (prečisťuje pošvu a chráni pred infekciou),
  • suchšiu a svrbivú pokožku,
  • kolísanie krvného tlaku,
  • mierne bolesti v podbrušku alebo chrbte.

U niektorých žien dochádza počas tehotenstva k vzniku chloazmy alebo tehotenskej masky. Ide o poruchu pigmentácie pokožky, pri ktorej dochádza k výskytu tmavých škvŕn na koži. Na vzniku tohto problému sa v značnej miere podieľajú aj hormonálne zmeny. Stav kože sa v priebehu niekoľkých mesiacov po pôrode sám upraví u väčšiny žien.

Objavila sa vyššia chuť na sex?

Mnohé tehotné ženy po ústupe nevoľností, náladovosti a únavy pozorujú zvýšenie libida, teda vyššiu chuť na sex. Pohlavný styk je v období tehotenstva úplne bezpečný. Ak žena nemá rizikové tehotenstvo a lekár neodporučí strániť sa všetkých fyzických aktivít (napr. z dôvodu zvýšeného rizika potratu), nie je dôvod sa mu vyhýbať, samozrejme, ak má na to žena chuť. Posteľným aktivitám v tomto období nahráva do karát aj to, že v krvnom riečisku ženy je väčší objem krvi.

Cievy sú rozšírené a preteká nimi viac krvi s cieľom dostatočne vyživovať rastúce bábätko. Najviac prekrvená je, pochopiteľne, panvová oblasť, samozrejme, vrátane genitálií. A aj to je dôvod, prečo môže žena pociťovať zvýšenú chuť na sex. S lepším prekrvením intímnej oblasti sa následne spája aj silnejšie vzrušenie, prirodzene dobrá lubrikácia, väčšia citlivosť erotogénnych zón a intenzívnejší alebo ľahšie dosiahnuteľný organizmus. 

Po pohlavnom styku počas tehotenstva sa však môže objaviť jemné špinenie. Dôvodom je práve väčšie prekrvenie a vyššia citlivosť krčka maternice. Niet dôvod na obavy, ale pri častom výskyte je vhodné konzultovať to s lekárom. 

Odporúčame: ​Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 4. MESIAC života dieťaťa

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Tipy, ako znížiť riziko alebo výskyt strií

Strie predstavujú trhlinky v spojivovej vrstve kože, ktoré sú obvykle následkom rýchleho naťahovania pokožky za hranice jej elasticity (napr. pri rýchlejšom zvýšení hmotnosti). Na ich vzniku sa môžu podieľať aj ďalšie faktory. Práve v tehotenstve sú strie častým problémom, údajne sa týkajú až 90 % žien. Najčastejšie sa charakteristické trhlinky objavujú na bruchu, prsiach, stehnách či zadku. 

Spočiatku sú obvykle tmavšie a mávajú červenú alebo fialovú farbu, časom zvyčajne zblednú. Je veľmi ťažké úplne sa vzniku strií počas tehotenstva vyhnúť, no preventívnymi opatreniami možno aspoň znížiť ich výskyt alebo zmierniť ich intenzitu. Pre prevenciu strií sa odporúčajú nasledovné opatrenia:

  • starostlivosť o pokožku zvonka – hydratovanie a premasťovanie kože podporí jej pružnosť, vďaka čomu bude odolnejšia voči poškodeniu, zvoľte vhodné prípravky na starostlivosť o kožu (gély, krémy, emulzie, maslá), skvelou voľbou sú prípravky s rastlinnými olejmi, napríklad jojobovým alebo mandľovým, tiež je výborné bambucké maslo,
  • hydratácia pokožky zvnútra – dodržiavanie dostatočného pitného režimu je v tehotenstve nesmierne dôležité z viacerých dôvodov a jedným z nich je aj podpora zdravia a dobrého stavu pokožky,
  • zdravá strava – vyvážená a pestrá strava v tehotenstve zabezpečí dobrú výživu bábätku a rovnako podporí zdravie ženy, prijímané vitamíny a živiny majú blahodarný vplyv aj na pružnosť a pevnosť kože,
  • pohyb – tehotenstvo nie je choroba a ak žena nemá zdravotné problémy, je žiaduce, aby sa venovala pohybovým aktivitám, okrem iného pohyb podporí zdravý krvný obeh, čo sa prejaví aj na pružnosti kože,
  • primerané priberanie – priberanie v tehotenstve je prirodzené, no je potrebné myslieť na to, že prudký a rýchly nárast hmotnosti predstavuje riziko, zdravé a primerané priberanie možno podporiť pestrou a vyváženou stravou a pravidelným pohybom. 

Vyšetrenia u gynekológa v 13. týždni tehotenstva

V 13. týždni tehotenstva by žena mala už mať za sebou vstupné vyšetrenie, ktoré zahŕňa ultrasonografiu aj vyšetrenie krvi a moču. Ak ste doposiaľ gynekológa ešte nenavštívili, odkladať by ste to už nemali. Pri ultrazvuku v prvom trimestri sa totižto najlepšie určuje presnejší vek bábätka, a teda aj stanovuje predpokladaný termín pôrodu. Pri neskorších vyšetreniach sa presnosť znižuje a existuje riziko, že sa zle stanoví termín pôrodu. 

Mnohé budúce mamičky majú v tomto týždni naplánovanú tehotenskú poradňu, pri ktorej sa kontroluje hmotnostný prírastok, krvný tlak, prítomnosť cukru a bielkovín v moči, vitalita plodu aj celkový stav ženy. V tomto týždni môže žena prípadne podstúpiť aj prvý prenatálny skríning na kontrolu správneho vývoja bábätka a odhalenie prípadných vývojových porúch. Toto vyšetrenie napríklad dokáže odhaliť riziko výskytu Downovho syndróm alebo iných chromozomálnych porúch.

Prvý prenatálny skríning, ktorého súčasťou je prvý veľký ultrazvuk, sa prevádza medzi 11. a 14. týždňom gravidity. Pri ultrazvuku lekár meria šijové prejasnenie, kontroluje tlkot srdca či pozíciu placenty. Taktiež sa prevádza biochemický skríning z krvi, v ktorej sa napríklad sledujú hladiny niektorých glykoproteínov alebo hormónov. 

Tehotenstvo po týždňoch:

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE