Tehotenstvo po týždňoch – 38. týždeň tehotenstva

Počas tehotenstva sa žena musí, takpovediac, stotožniť s rôznorodými zmenami na jej tele, v tele, ako aj mysli. Blíži sa u vás záver tehotenstva a pôrod už je len otázkou pár dní, maximálne posledných týždňov? Poďte spolu s nami zistiť, čo sa deje v 38. týždni tehotenstva. Sú mozog a pľúca plodu dozreté? A čo ďalší vývoj plodu a tehotenské zmeny?

V nasledujúcom článku sa pozrieme na viaceré dôležité otázky a odpovede. Čo sa v tomto týždni deje v brušku ženy? Čo treba vedieť o odchode hlienovej zátky? A čakajú ženu na konci tehotenstva ešte nejaké vyšetrenia? 

Vývoj plodu v 38. týždni tehotenstva

V priebehu 38. týždňa tehotenstva, čo je asi 36 týždňov po počatí, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu v priemere 49 cm, no môže už mať nad 50 cm a naopak aj o pár centimetrov menej. Plod je dlhý asi ako stonka rebarbory. Rast bábätka je už len veľmi pomalý, stále sa však zväčšujú tukové zásoby. 

Plod v tomto období pravdepodobne už svojou váhou prekonal hranicu 3 kg, váha sa pohybuje okolo 3100 g, no môže byť aj podstatne nižšia (napr. pri dvojičkách) alebo vyššia. Priemerná pôrodná hmotnosť novorodencov je okolo 3300 g.

Bábätko v 38. týždni tehotenstva je v podstate už donosené bábätko. Hoci dĺžka tehotenstva je uvádzaná 40 týždňov, pôrod po ukončenom 37. týždni, teda aj v priebehu 38. týždňa, už nie je považovaný za predčasný. Plod má v 38. týždni tehotenstva vyvinuté pľúca, ktoré sú pripravené na prvý nádych a samostatnú funkciu. 

Ďalšie znaky plodu v 38. týždni tehotenstva:

  • mozog stále dozrieva – po pôrode je mozog bábätka najmenej vyvinutým orgánom, dozrievanie mozgu prebieha prakticky až do dospelosti,

  • v črevách sa dotvára prvá stolica, nazývaná smolka alebo mekónium,
  • neustále sa pokúša sať a prehĺtať,
  • vernix na pokožke (mázok) sa postupne stráca, lanugo (jemné ochranné ochlpenie) je vo väčšine prípadov už vypadané,
  • vývoj pohlavných orgánov je ukončený,
  • hlasivky sú vyvinuté,
  • dotvorené sú aj telesné detaily bábätka, ako ušné chrupavky, nechty na rukách a nohách alebo chrupavky v nose,
  • kvôli nedostatku miesta sa v brušku hýbe už len veľmi málo,
  • placenta už začína starnúť a nie je tak efektívna pri prenose živín plodu.

Odporúčame: ​Dieťa v znamení PANNA (23. 8.–22. 9.) - Toto všetko by mali RODIČIA vedieť!

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 38. týždni

Ako sa má žena približne dva týždne pred pôrodom, resp. pred stanoveným termínom? Mnohé ženy sa už nevedie dočkať pôrodu, pretože posledné tehotenské týždne bývajú fyzicky a niekedy aj psychicky veľmi náročné. Bruško v 38. týždni tehotenstva býva nižšie položené, väčšina bábätiek je v tomto čase uložená hlavou dolu nižšie v panve.

Preto, ak žena cíti nejaké kopance bábätka, ktoré už nebývajú tak časté kvôli nedostatku miesta, býva to skôr nižšie v podbrušku. Keďže je dieťa uložené naozaj nízko v panve, je bežné, že výraznejšie tlačí napríklad na močový mechúr, čo vedie k neustálemu nutkaniu na močenie. Aj keď to môže byť otravné, nie je žiaduce kvôli tomu nejako obmedzovať pitný režim.

Žena môže stále častejšie pociťovať Braxton-hicksove kontrakcie. Tieto nepravé kontrakcie slúžia ako dôležitá príprava maternice na blížiaci sa pôrod. Ženu môžu ďalej trápiť zhoršujúce sa opuchy končatín, ako aj svrbenie pokožky a strie, preto je potrebná pravidelná hydratácia pokožky. K ďalším sprievodným príznakom môžeme zaradiť plynatosť, nadmernú únavu, zmeny nálady, podráždenosť či bolesti chrbta.

Ako zistiť, že odišla hlienová zátka?

Ako sme už spomenuli, od 38. týždňa tehotenstva je bábätko v podstate pripravené na príchod na svet a pôrod sa môže rozbehnúť už kedykoľvek. K jasným signálom blížiaceho sa pôrodu patrí aj odchod hlienovej zátky. Hlienovú zátku možno charakterizovať ako zrazeninu hlienu, ktorá je umiestnená pri krčku maternice v čase gravidity.

Jej funkciou je upchatie cervikálneho kanálu a ochrana maternice a embrya pred patogénmi, mechanickými vplyvmi alebo predčasným otvorením pôrodných ciest. Keď sa začne krčok maternice otvárať, dochádza k odchodu hlienovej zátky v podobe hustého výtoku s hlienovou konzistenciou. Obvykle má biele až ružovkasté alebo aj červené či hnedasté sfarbenie.

Najčastejšie dochádza k uvoľneniu zátky asi 2 až 3 dni pred pôrodom. Nasleduje spravidla prasknutie plodovej vody, resp. odtok plodovej vody, čo je jasný signál toho, že sa pôrod začína. Avšak, v niektorých prípadoch sa hlienová zátka môže uvoľniť pokojne aj dva týždne pred pôrodom, dokonca ešte skôr.

Vyšetrenia v 38. týždni tehotenstva

Aké vyšetrenia v tomto týždni čakajú ženu? Od 36. týždňa tehotenstva žena spravidla navštevuje pravidelné tehotenské poradne každý týždeň, a to až do pôrodu. To znamená, že obvykle aj v 38. týždni tehotenstva je žena prehliadnutá a skontrolovaná lekárom, a to už zvyčajne v zdravotníckom zariadení, v ktorom je naplánovaný pôrod.

Pri pravidelnej tehotenskej poradni sa kontroluje moč a krv, váhový prírastok, opuchy končatín, krčok maternice alebo ozvy plodu. Lekár môže podľa potreby skontrolovať polohu plodu ultrazvukom a uloženie placenty, prípadne prietoky.

Obvykle žena podstupuje aj vyšetrenie kardiotokografom. Vytvorí sa CTG záznam, ktorý prezradí lekárovi viac o srdcovej činnosti bábätka, ako aj činnosti maternice a prípadnej prítomnosti kontrakcií. 

Odporúčame: Otužovanie detí krok za krokom: Základné tipy a rady, ako a kedy začať

príprava na pôrod

Zdroj: Depositphotos

Máte všetko nachystané na príchod bábätka?

Pôrod sa od 38. týždňa tehotenstva môže skutočne začať kedykoľvek. Čas na posledné prípravy sa naozaj rýchlo skracuje. V ideálnom prípade by žena v tomto čase mala mať v podstate už takmer všetko pripravené na príchod bábätka. Tu je pár užitočných tipov pre 38. týždeň tehotenstva a posledné týždne:

  • ak nemáte pobalenú tašku do pôrodnice, je skutočne najvyšší čas to urobiť a pripraviť všetko potrebné pre vás aj bábätko, tipy, čo si zbaliť do pôrodnice, nájdete aj v tomto článku: Čo si pobaliť do pôrodnice?,
  • aj v prípade, ak vám chýbajú nejaké posledné veci do výbavičky pre bábätko (napr. autosedačka), je najvyšší čas ich dokúpiť,
  • pohyb v tehotenstve je veľmi dôležité a snažte sa ho telu dopriať aj v záverečnej fáze gravidity, samozrejme, v primeranej miere a ak to lekár povolí,
  • zároveň však nezabúdajte aj veľa oddychovať, vykladajte si nohy, môžete tak zmierniť problém s opuchmi,
  • ak sa cítite dobre, skúste si navariť vopred nejaké pokrmy a uskladniť ich v mrazničke, čo vám veľmi pomôže v šestonedelí, vhodné sú napríklad kvalitné vývary, tiež nejaké omáčky s mäskom a podobne,
  • môžete si spísať pôrodný plán so želaniami, ktoré by sa mali pri pôrode podľa možností dodržať (napr. použitie anestézie, kto prestrihne šnúru, čo s novorodencom, aplikácia klystíru), plán sa odovzdáva personálu pri nástupe do pôrodnice. 
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE