Tehotenstvo po týždňoch – 4. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 4. týždeň tehotenstva

Ženské telo je skrátka úžasné. Za približne 270 dní dokáže, takpovediac, vytvoriť úplne nového človeka. Avšak, kým príde na svet, tak v tele ženy musí prebehnúť nespočetné množstvo procesov a zmien. Z dvoch pohlavných buniek, vajíčka a spermie, sa predsa musí vyvinúť obrovské množstvo buniek a následne tkanivá a všetky orgány. Už do konca prvého trimestra má zárodok v podstate vzhľad človeka, ďalšie mesiace predovšetkým rastie.

Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, ako prebieha tehotenstvo ženy po jednotlivých týždňoch. Čo sa deje s bábätkom a čo všetko môže očakávať budúca mamička? Dnes sa zameriame na 4. týždeň tehotenstva.  

Tehotenstvo sa naplno rozbieha

Mohlo by sa zdať, že v 4. týždni tehotenstva je tehotenstvo už v plnom prúde, ale je v podstate úplne na začiatku a ešte sa len rozbieha. Tehotenstvo ženy sa totiž počíta tak, že za prvý deň tehotenstva je stanovený prvý deň poslednej menštruácie. Je to tak aj z toho dôvodu, aby sa ľahšie vypočítal termín pôrodu. Počítať tehotenstvo priamo od jeho skutočného začiatku, čiže od oplodnenia, by bolo komplikované, keďže je ťažké určiť, kedy sa reálne začal vývin oplodneného vajíčka.

Prvý týždeň tehotenstva teda ešte reálne tehotenstvo nepredstavuje, keďže žena menštruuje. Koncom druhého týždňa tehotenstva spravidla dochádza k ovulácii a následne v priebehu tretieho týždňa tehotenstva môže dôjsť k oplodneniu vajíčka. U žien s veľmi dlhým menštruačným cyklom však môže dochádzať k ovulácii až neskôr, tým pádom aj k splodeniu potomka dôjde neskôr, teda začiatkom 4. týždňa tehotenstva.

Pri priemernej dĺžke cyklu však nastáva oplodnenie v priebehu 3. týždňa a koncom tretieho alebo začiatkom 4. týždňa tehotenstva dochádza k dôležitému uhniezdeniu vajíčka v maternici. Vtedy môžeme hovoriť o skutočnom začiatku tehotenstva. 

Implantácia oplodneného vajíčka v maternici

Správna implantácia (nidácia) oplodneného vajíčka do sliznice maternice je jednou z najzákladnejších podmienok pre úspešné tehotenstvo. Ak dôjde k oplodneniu vajíčka spermiou, no nie k uhniezdeniu v maternici, vajíčko odumrie, čo je pomerne častý jav. Deje sa to takmer v polovici prípadov. Vajíčko totiž potrebuje prísun kyslíka a výživy pre svoj rast. Ak sa dobre neprichytí k sliznici maternice, nemá vhodné podmienky na ďalší vývin. 

  • Môže sa stať, že z určitých dôvodov dôjde k implantácii vajíčka mimo maternice, čo nazývame tiež mimomaternicové tehotenstvo. Vajíčko sa v takomto prípade najčastejšie usadí vo vajíčkovode, menej často vo vaječníku, krčku maternice alebo v pobrušnici. Vo väčšine prípadov sa mimomaternicové tehotenstvo končí v nasledujúcich týždňoch spontánnym potratom, keďže uhniezdenie vajíčka na nesprávnom mieste rovnako neumožňuje jeho rast. Ak nenastane spontánny potrat, spravidla je potrebné umelé prerušenie tehotenstva, inak hrozia žene zdravotné komplikácie. 

Za normálnych okolností sa oplodnené vajíčko, ktoré sa pri cestovaní vaječníkov niekoľkonásobne delí (zo zygoty, čo je oplodnené vajíčko, vzniká morula a následne blastocysta), dostáva do maternice asi 5 dní po oplodnení. Následne dochádza jeho k implantácii do sliznice maternice, čo nastáva v čase 5 až 11 dní od ovulácie. V tomto momente je oplodnené vajíčko už v štádiu blastocysty. Z trofoblastu, čo je bunkový útvar na povrchu blastocysty, sa uvoľňujú štiepiace enzýmy, ktoré narúšajú medzibunkové spojenie sliznice maternice, vďaka čomu sa do nej zárodok zaborí. 

Vývoj zárodku v 4. týždni tehotenstva

Prvé týždne po oplodnení a uhniezdení vajíčka predstavujú najdôležitejšiu časť prenatálneho vývinu. Po uhniezdení blastocysty v maternici sa z približne polovice buniek jedného druhu vytvorí o niekoľko týždňov placenta a z druhej polovice iných buniek už vzniká embryo.

Z časti, ktorá je pripevnená k maternici, sa vyvíja pupočník a ochranné obaly – amniotický a žĺtkový vak a chorión. Žĺtkový vak slúži na výživu embrya až do vývinu placenty, ktorá svoje funkcie začína plniť až od 12. týždňa tehotenstva. Vnútorná polovica blastocysty sa rozdelí na tri zárodočné vrstvy, z ktorých sa počas nasledujúcich týždňov začnú tvoriť jednotlivé orgány. 

  • Vnútorná vrstva (endoderm) slúži na vznik výstelky dýchacieho, močového aj tráviaceho systému. Z tejto vrstvy vzniká žalúdok, pečeň, pankreas, ale aj močový mechúr a štítna žľaza. 
  • Stredná vrstva (mezoderm) dáva základ pre vznik kardiovaskulárneho systému. Vzniká z nej srdce a cievy, ale aj svaly a kosti či pohlavné orgány a obličky.
  • Vonkajšia vrstva (ektoderm) je potrebná pre tvorbu mozgu a nervového systému, kože, vlasov, nechtov či zubnej skloviny. 

Spomenuté orgány, orgánové sústavy a tkanivá sa budú vyvíjať nasledujúcich asi 6 týždňov. V 4. týždni tehotenstva môže mať zárodok veľkosť asi 0,2 až 1 mm, nie je väčší ako makové semienko. 

Odporúčame: ​Kŕčové žily v tehotenstve: Prečo a ako trápia budúce mamičky?

Aké príznaky tehotenstva môže žena pozorovať?

Po uhniezdení vajíčka sa začína v tele ženy produkovať ľudský choriový gonadotropín, známy pod skratkou hCG. Uvoľňuje ho blastocysta a jeho hladiny sa postupne zvyšujú. To môže mať za následok vznik prvých príznakov tehotenstva. Žena v tomto období môže pociťovať príznaky podobné PMS, teda predmenštruačnému syndrómu. Tieto sprievodné ťažkosti môže pripisovať menštruácii, ktorá by mala prísť, ak by nedošlo k oplodneniu vajíčka.

Skoré príznaky tehotenstva:

  • bolesti hlavy,

  • zvýšená citlivosť prsníkov, 
  • nadmerná únava, 
  • zmeny nálad,
  • biely výtok,
  • plynatosť,
  • nevoľnosť, 
  • zmena chuti do jedla,
  • bolesti chrbtice v krížovej oblasti.

V prípade, že má žena krátky menštruačný cyklus, tak môže spozorovať vynechanie menštruácie. Asi tretina žien však v tomto období pozoruje drobné krvácanie, respektíve špinenie, ktoré si mnohé ženy mýlia s nastupujúcou menštruáciou. Ide však o krvácanie spôsobené uhniezďovaním vajíčka v sliznici maternice. Špinenie trvá obvykle jeden až dva dni. Mnohé ženy však v tomto období ešte žiadne symptómy nepociťujú. 

Čo robiť po pozitívnom tehotenskom teste?

V približne štvrtom týždni tehotenstva už môže citlivý tehotenský test ukázať pozitívny výsledok. Sú k tomu však potrebné dostatočne vysoké hladiny spomínaného hormónu hCG. Ak je jeho hladina ešte nízka, test môže ukázať buď len slabú druhú čiarku (ktorá môže signalizovať tehotenstvo), alebo prinesie negatívny výsledok. Negatívny výsledok ale hneď neznamená, že žena nie je tehotná. Ak tehotenstvo očakáva, vhodné je zopakovať test o pár dní. Ak sa hladina tehotenského hormónu dostatočne zvýši, test bude pozitívny.

Čo v prípade pozitívneho výsledku tehotenského testu? V tomto prípade je v prvom rade na žene, či sa rozhodne hneď zájsť za gynekológom, alebo pár týždňov počká. Ak však chce žena tehotenstvo čo najskôr oficiálne potvrdiť, potrebná je návšteva gynekológa. V takto skorom štádiu tehotenstva môže graviditu potvrdiť krvný test. Na ultrazvuku vo väčšine prípadov ešte nie je vidieť nič, ten má obvykle význam robiť až medzi 5. a 6. týždňom tehotenstva.

Vo všeobecnosti sa odporúča pre potvrdenie tehotenstva navštíviť gynekológa do 10. týždňa od poslednej menštruácie. Prvé tehotenské vyšetrenia, ak nerátame test na tehotenstvo, sa obvykle robia medzi 8. až 12. týždňom tehotenstva. V prípade predošlých komplikovaných tehotenstiev alebo potratov je vhodné gynekológa navštíviť čo najskôr. Po potvrdení tehotenstva by sa mala žena zamerať na úpravu svojho životného štýlu – elimináciu cigariet a alkoholu, zdravšie stravovanie, dostatočný prísun živín a vitamínov, dostatok pohybu a spánku, elimináciu stresu. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní