Tehotenstvo po týždňoch – 40. týždeň tehotenstva

Posledné týždne tehotenstva sú pre väčšinu žien tie najnáročnejšie. Spravidla sa za posledný týždeň oficiálne považuje práve 40. týždeň tehotenstva, hoci prirodzený pôrod sa môže rozbehnúť do 42. týždňa. Predpokladaný termín pôrodu sa práve v 40. týždni obvykle napĺňa, no to neznamená, že sa narodenie bábätka stane aj realitou. Len málo bábätiek prichádza na svet presne v termín pôrodu. 

Čo očakávať, keď prišiel termín pôrodu? Obvykle nastáva hlavne čakanie na pôrod a na jeho prirodzené spustenie. Čo ak k pôrodu nedôjde do konca 40. týždňa tehotenstva? Aký je vývoj plodu a tehotenské zmeny v 40. týždni? Zistite viac v našom článku!

Vývoj plodu vo finálnom týždni

V priebehu 40. týždňa tehotenstva má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu asi 50 až 51 cm, čo je priemerná dĺžka novorodencov a asi 38 cm od hlavy po zadoček. Samozrejme, na svet prichádzajú aj väčšie bábätká, pokojne s dĺžkou oko 54 cm, no aj menšie ako 50 cm, a to nielen v prípade viacplodového tehotenstva.

Čo sa váhy týka, tá sa ešte obvykle zvyšuje, plod pred príchodom na svet naberá posledné tukové zásoby. Zvyčajne je váhový prírastok v poslednom týždni ešte 100 až 200 g. Váha sa môže pohybovať do 3,5 kg. Chlapci bývajú zväčša ťažší a dievčatká mávajú naopak nižšiu váhu. 

Bábätko v 40. týždni tehotenstva je už plne donosené dieťatko, ktoré je pripravené na príchod na svet. Vnútromaternicový vývin je v podstate dokončený, hoci vývoj mozgu neustále prebieha a bude aj dlhé roky po narodení. Vyvinuté dieťatko zostupuje nižšie do panvy a čaká na správny okamih. V maternici má už veľmi málo miesta.

Ďalšie znaky plodu v 40. týždni tehotenstva:

  • ochranné ochlpenie zvané lanugo je buď už úplne vypadané, prípadne sa na tele plodu nachádzajú len drobné zostatky,

  • z tela pomaly odchádza aj vernix, mázok zvlhčujúci pokožku,
  • ružová pokožka je vďaka väčšej vrstve tuku vyrovnaná bez záhybov, bábätko je bacuľaté,
  • má dostatok vláskov, ktoré neustále rastú,
  • taktiež rastú nechtíky, ktoré môžu byť p narodení poriadne ostré,
  • vďaka vývinu mozgu sa zručnosti bábätka zlepšujú rýchlym tempom,
  • imunitný systém zosilňuje,
  • hlavička má mäkké časti, čo umožňuje priechod plodu pôrodnými cestami.

Odporúčame: Ako vybrať správny kočík - TOP 13 vecí, na ktoré sa zamerajte

príznaky tehotenstva

Zdroj: Depositphotos

Príznaky štyridsiateho týždňa tehotenstva

Posledné týždne tehotenstva sú skutočne náročné, nehovoriac o tom, že keď nastane 40. týždeň a termín pôrodu, mnohé ženy už počítajú hoc aj každú hodinu. Bruško v 40. týždni tehotenstva by malo byť zosunuté smerom nadol, čo spôsobilo pretočenie bábätka hlavou dolu a jeho zostúpenie do panvy, kde čaká na začiatok pôrodu. Váha sa už obvykle nezvyšuje.

Pohyby dieťatka by mala žena v tomto týždni stále aktívne cítiť, avšak už bývajú obvykle trošku menej intenzívne, keďže plod je v maternici poriadne stiesnený. Výrazný pokles alebo zastavenie aktivity bábätka v brušku však netreba ignorovať a je potrebné informovať lekára.

Pre ženu môže 40. týždeň tehotenstva znamenať aj nasledujúce sprievodné príznaky:

  • chôdza je namáhavá, obvykle je akási kolísavá (kačacia chôdza),

  • opakujú sa návaly tepla,
  • návaly energie strieda únava,
  • pokožka môže byť mastná alebo naopak suchá,
  • na tvári alebo tele sa môžu objavovať farebné zmeny pokožky – chloazma,
  • ruky aj nohy bývajú opuchnuté,
  • zhoršujú sa hemoroidy,
  • objavujú sa hnačky – telo sa čistí a pripravuje na pôrod,
  • z pŕs vyteká mledzivo,
  • nálada sa mení ako na hojdačke,
  • nohy môžu postihovať nepríjemné kŕče,
  • objavujú sa bolesti chrbta, na boku brušku, v oblasti panvy alebo hlavy, prípadne aj v oblasti genitálií.

Žena by mala hlavne veľa oddychovať, aj keď úplne zastavenie sa a vylihovanie počas celého dňa nie je úplne najlepšou voľbou. Stále je dobré udržovať telo v pohybe v primeranej miere. Vhodné sú napríklad pokojné prechádzky na čerstvom vzduchu.

Sex v 40. týždni tehotenstva nemusí predstavovať žiaden problém, ak sa na to žena cíti a lekár neodporučí zdržiavať sa pohlavného styku. V mnohých prípadoch práve takáto aktivita pomôže k rýchlejšiemu rozbehnutiu pôrodu, a to vďaka vylučovaniu hormónu oxytocínu, ale aj vďaka látkam obsiahnutým v mužských spermiách.

Ako zistiť, že sa pôrod začal?

Túto otázku riešia predovšetkým prvorodičky, keďže tehotenstvo a pôrod sú niečo, čo zažívajú úplne prvýkrát a obvykle presne nevedia, čo majú očakávať. Medzi nepravé signály o blížiacom sa pôrode patria cvičné kontrakcie, odchod hlienovej zátky, zvýšená redšia stolica a poklesnutie bruška. Toto sú príznaky, že sa pôrod skutočne blíži, no neznamená to, že sa pôrod začal.

Medzi pravé príznaky rozbiehajúceho sa pôrodu patria pôrodné kontrakcie a odtok plodovej vody.

  • Pravé kontrakcie možno od cvičných nepravých odlíšiť tak, že sú omnoho intenzívnejšie a prichádzajú v pravidelných intervaloch, ktoré sa skracujú. Ak si dáte pri pociťovaní kontrakcií napríklad teplú vaňu a ustúpia, nie sú to pravé pôrodné kontrakcie.
  • A ako spoznať odtok plodovej vody? V posledných týždňoch tehotenstva niektoré ženy trápi aj inkontinencia, čiže únik moču. Plodová voda môže uniknúť nielen naraz, ale aj postupne odtekať, podobne ako moč pri inkontinencii. Treba sledovať rozdiely. Plodová voda je bezfarebná a bez zápachu, prípadne vonia sladkasto. Moč má charakteristickú farbu aj zápach.

Kedy teda vyraziť do pôrodnice? Vo všeobecnosti sa odporúča vyraziť do pôrodnice v prípade odtoku plodovej vody, alebo ak sa začnú pravidelné kontrakcie (pokojne 10 za sebou) trvajúce aspoň 30 sekúnd v intervale 5 až 10 minút. 

Odporúčame: Detská autosedačka - investovať do novej či používanej? Aké upevnenie je najlepšie? Poradíme, ako si vybrať!

pôrod

Zdroj: Depositphotos

Priebeh pôrodu – 3 pôrodné doby

Presne popísať pôrod krok za krokom asi nie je úplne možné. Tak ako tehotenstvo, tak aj pôrod predstavuje veľmi individuálnu záležitosť, ktorá sa môže do určitej miery pri konkrétnej rodičke meniť – či už hovoríme o dĺžke pôrodu, spôsobe, aplikovaných postupov a metód a podobne. Avšak, vo všeobecnosti možno v rámci priebehu pôrodu sledovať 3 základné úseky, nazývané aj tri doby pôrodné:

  • prvá doba pôrodná – nastáva rozšírenie krčka maternice, ide o najdlhší úsek, ktorý môže trvať pokojne aj 8 hodín, táto doba je sprevádzaná pravidelnými kontrakciami, po skrátení krčka sa rozťahuje bránka maternice (ideálne až na 10 cm), čo umožní priechod dieťaťa,
  • druhá doba pôrodná – dochádza k tlačeniu počas kontrakcií a samotnému prechodu bábätka pôrodnými cestami,
  • tretia doba pôrodná – ide o pôrod placenty, nastáva odlúčenie a vypudenie lôžka, prípadne ešte lekár ženu zašije (v prípade nástrihov alebo natrhnutia).

Žiadne známky začínajúceho pôrodu v 40. týždni

Ste v 40. týždni, resp. ho pomaly končíte a stále nič? Ako sme spomenuli vyššie, predpokladaný termín pôrodu môže byť nakoniec iný ako vysnívaný dátum porodenia svojho bábätka. Prirodzený pôrod sa môže rozbehnúť aj po 40. týždni, najneskôr však do konca 42. týždňa. Potom sa hovorí o prenášaní.

Ak tehotenstvo prebieha bez problémov, spravidla sa v 40. týždni ešte neuvažuje o vyvolávaní pôrodu. Je skrátka potrebné čakať, kým si bábätko povie, že nastal ten správny čas. Vyvolanie pôrodu umelo v 40. týždni je obvykle indikované v prípadoch, kedy lekár zhodnotí, že pokračovanie tehotenstva by prinášalo riziká pre dieťa alebo matku.

Jedným z dôvodov k urýchleniu pôrodu môžu byť aj problémy s placentou. Tá totiž starne a na konci tehotenstva už neplní svoju funkciu stopercentne. Obvykle sa tiež nenecháva tehotenstvo dlhšie prebiehať v prípade viacerých plodov v maternici.

Vyšetrenia v 40. týždni tehotenstva

Aké vyšetrenia vás čakajú v 40. týždni tehotenstva? Aj 40. týždeň zahŕňa pravidelnú prehliadku v tehotenskej poradni, ktorá sa po 36. týždni koná každý týždeň, obvykle v mieste plánovaného pôrodu.

Počas prehliadky sa kontrolujú bielkoviny v moči, ozvy plodu, jeho poloha, krvný tlak ženy, prípadne sa sleduje srdcová činnosť bábätka. Práve na základe vyšetrenia lekár spravidla určí, že môže tehotenstvo ďalej pokračovať, alebo bude lepšie urýchlenie pôrodu. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE