Tehotenstvo po týždňoch – 9. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 9. týždeň tehotenstva

Prvý trimester tehotenstva je charakteristický búrlivými zmenami, či už hovoríme a vyvíjajúcom sa zárodku, alebo samotnej žene. Oplodnené vajíčko prechádza mnohými štádiami, až z neho vzniká rastúce embryo, ktorému sa vyvíjajú všetky tkanivá a orgány a následne sa z neho stáva plod. Žena sa musí vysporiadať s fyzickými zmenami, ktoré sú na jej tele stále viditeľnejšie, no rovnako jej organizmus ovplyvňujú aj mnohé hormonálne zmeny, ktoré neraz vedú k rozvoju nepríjemných ťažkostí.

Čo všetko možno povedať konkrétne o 9. týždni tehotenstva? Aké zmeny sa dejú v maternici ženy a aké zmeny možno pozorovať navonok? 

Vývoj embrya v 9. týždni tehotenstva

V priebehu 9. týždňa tehotenstva, čo je približne 7 týždňov od počatia, má ľudský zárodok, respektíve embryo veľkosť v priemere 2,5 cm (cca 2,3 až 3 cm). Veľkosťou ho možno prirovnať väčšej čerešni alebo priemernej olive. Váži okolo 2000 až 2500 mg. Embryo už začína vyzerať ako malé bábätko, no stále je zahnuté do tvaru písmena C a jeho hlavička je dominantná. Rast hlavy sa ale spomaľuje a rýchlejšie začne rásť telo. Chvostík mizne a chrbtica sa začne postupne vystierať. 

Tvár embrya má oproti minulému týždňu zase jasnejšie ľudské črty. Nos je viditeľný už aj s dierkami, ďalej možno rozpoznať uši, oči, ústa a jazyk. Oči sa stále vyvíjajú, očné viečka pomaly začnú prekrývať oči, aby ich chránili. Presúvajú sa do prednej časti tváre a približujú sa k sebe. Vnútorné orgány sú naďalej vo vývine, postupne sa zdokonaľujú. Výrazne sa vyvíja pankreas, žlčové cesty a pohlavné orgány. Obličky už vytvárajú moč. 

Embryo sa v maternici hýbe viac a viac, krúti sa, robí kotrmelce. Jeho končatiny rýchlo rastú, ruky sa začínajú ohýbať v lakťoch. Žena však tieto pohyby ešte necíti, zárodok je stále veľmi malý. Prsty na končatinách sú stále viditeľnejšie, tkanivo medzi prstami postupne odumiera.

Ďalšie znaky embrya v 9. týždni tehotenstva:

  • rastom embrya sa črevá postupne presúvajú z časti pupočnej šnúry do brušnej dutiny,

  • jeho žalúdok začína produkovať žalúdočnú kyselinu,
  • začína prebiehať osifikácia, teda kostnatenie,
  • kosti rebier sa spevňujú, pod kožou stále vidno krvné cievy,
  • jeho srdce stále bije rýchlejšie ako srdce dospelého človeka – asi 140 až 150 úderov za minútu,
  • v hrudnom koši je vytvorená bránica oddeľujúca srdce a pľúca od zažívacích orgánov,
  • očný nerv začína byť funkčný,
  • dominuje vývoj nervových dráh,
  • na prstoch sa vytvárajú brušká.

Fyzické zmeny u ženy v 9. týždni tehotenstva

Hoci u niektorých žien nie je tehotenstvo zvonka vidieť ani v 9. týždni, u mnohých sa fyzické zmeny začínajú postupne objavovať. Bežný váhový prírastok je asi 1 až 2 kg. Nie je však ničím výnimočným, že žena v prvom trimestri dokonca trochu schudne, a to z dôvodu opakovaného zvracania a zníženej chuti do jedla. Prípadné priberanie je zapríčinené zväčšujúcou sa maternicou (jej veľkosť je už dvojnásobná) aj zvyšujúcim sa objemom krvi v tele a plodovej vody.

Menšie priberanie sa u mnohých žien ešte neprejaví nejakým viditeľnejším tehotenských bruškom, skôr sa trochu rozšíri pás, čo spôsobí upnutejšie oblečenie. U niektorých žien je viditeľnejšie zväčšenie prsníkov. Tie môžu byť okrem toho napnuté a citlivejšie na dotyky. Dokonca sa môže zmeniť vzhľad bradaviek, niektorým ženám v tehotenstve stmavnú. V dôsledku výraznejšieho zväčšenia poprsia sa u niektorých žien objavujú na prsiach strie v podobe červených praskliniek. Fyzické zmeny sú u ženy v tomto čase obvykle viditeľnejšie, ak čaká dvojčatá či trojčatá. 

Aké zdravotné problémy môžu ženu začať trápiť?

Ženu i v 9. týždni tehotenstva môžu neustále trápiť typické sprievodné príznaky tehotenstva – nevoľnosť, zvracanie, únava, citlivosť na pachy, častejšie močenie, zmeny chute, rýchle zmeny nálady a ďalšie. U niektorých žien v tomto období už začínajú spomenuté ťažkosti ustupovať, napríklad nevoľnosť či únava, iné ešte stále pretrvávajú. Avšak, postupne sa môžu objaviť aj závažnejšie zdravotné problémy súvisiace s tehotenstvom a hormonálnymi a inými zmenami v tele ženy. 

Nie je ničím výnimočným, že ženu začne trápiť anémia, teda chudokrvnosť, respektíve nedostatok červených krviniek. Lekár spravidla v takomto prípade predpisuje výživový doplnok so železom vhodný aj pre tehotné. Potreby tela na objem krvi a počet červených krviniek sa totiž značne zvyšujú. 

Bežné sú aj problémy týkajúce sa pokožky. U niektorých žien sa objavujú vyrážky alebo tmavšie fľaky na koži, taktiež dochádza k rozvoju spomínaných strií. U niektorých budúcich mamičiek je problémom omnoho suchšia pokožka a pleť ako pred tehotenstvom, ďalším sa zase viac mastí.

Tehotné ženy môžu začať trápiť aj tieto ťažkosti:

  • problémy s vlasmi – môžu nadmerne vypadávať, zhorší sa ich kvalita, objavia sa lupiny (niektoré budúce mamičky majú v tomto smere šťastie a môžu sa tešiť z krajších a hustejších vlasov),

  • časté krvácanie z nosa – obvykle súvisí so zväčšením objemu krvi v tele,
  • citlivejšie ďasná – spôsobené najmä hormonálnymi zmenami,
  • pálenie záhy – hlavne kvôli zvýšenému progesterónu, ktorý uvoľňuje hladké svaly a spomaľuje trávenie.

Pri týchto ťažkostiach návštevu lekára neodkladajte:

  • úporné zvracanie a extrémna nevoľnosť,
  • výrazná strata váhy (z dôvodu zvracania a odmietania potravy),
  • krvácanie z pošvy alebo neustupujúce špinenie,
  • výrazné kŕče v podbrušku,
  • abnormálny výtok – zapáchajúci, hrudkový, zelený, sivý, žltý,
  • bolesť a pálenie pri močení,
  • zrýchlený pulz srdca,
  • dýchavičnosť,
  • opakujúce sa závraty a pocity na odpadnutie,
  • horúčka a zimnica.

Odporúčame: ​Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?

Vyšetrenie u gynekológa v 9. týždni tehotenstva

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby žena navštívila gynekológa pre potvrdenie tehotenstva do konca prvého trimestra. Niektoré ženy prichádzajú ku gynekológovi v 9. týždni tehotenstva prvýkrát, no pre mnohé už ide o prvú kontrolu v rámci tehotenskej poradne. Zo zákona má tehotná žena nárok na jednu preventívnu prehliadku mesačne počas prvého a druhého trimestra.

Tieto prehliadky a prakticky žiadne lekárom navrhnuté vyšetrenia nie sú povinné, no platí, že pokiaľ žena od 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu nenavštevuje pravidelné poradne, nemá nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. 

Pri poradniach sa lekár informuje o zdravotnom stave pacientky, meria jej hmotnosť, krvný tlak, odoberá krv, moč a vaginálny ster na ďalšie vyšetrenie. Pohmatom môže vyšetriť veľkosť a uloženie maternice či konzistenciu krčka maternice. Prebieha aj vonkajšie meranie panvových rozmerov. Prvým ultrazvukom sa okrem potvrdenia tehotenstva a životaschopnosti plodu potvrdzuje aj počet plodov a stanovuje sa dĺžka tehotenstva. Pri návšteve gynekológa medzi 8. až 12. týždňom tehotenstva žena spravidla dostáva tehotenskú knižku. 

Je cvičenie v tehotenstve vhodné?

Cvičenie je v tehotenstve nielen povolené, ale priam žiaduce, samozrejme, ak nehovoríme o rizikovom tehotenstve, pri ktorom lekár nariadil pokojový režim. Primeraná telesná aktivita môže pomôcť znížiť riziko niektorých problémov (napr. zápchy) v tehotenstve a taktiež uľahčiť pôrod a zotavovanie sa po ňom. Cvičenie má totiž nemalý vplyv na celkovú kondíciu ženy. Pohyb má mnoho ďalších benefitov, môže napríklad predstavovať dobrý spôsob, ako tlmiť psychický stres. Počas cvičenia sa vyplavujú endorfíny vyvolávajúce pocity šťastia a dobrej nálady. 

Ak lekár nenariadi inak, vhodné sú rozmanité formy pohybu a druhy športov. Vyhýbať sa odporúča najmä rôznym adrenalínovým a extrémnym športom, alebo športom, pri ktorých je vysoké riziko závažných pádov či prudkých otrasov. Vo všeobecnosti sa neodporúča napríklad jazda na koni, vodné lyžovanie, skateboarding, lyžovanie, surfing a iné. 

Naopak, za veľmi vhodné a bezpečné je považované plávanie, ľahší jogging alebo aerobic, tiež pilates alebo joga. Venovať sa možno tiež cvičeniam priamo určeným pre tehotné, či už ide o tehotenskú jogu a pilates alebo rôzne cvičenia na fitlopte. Medzi pohyb a fyzickú aktivitu však nemusíme rátať priamo len športy, ráta sa i chôdza. Veľmi vhodnou formou pohybu v tehotenstve sú prechádzky na čerstvom vzduchu. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní