Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?

Pravdepodobnosť, že žena počas tehotenstva prechladne, je vysoká, pretože imunitný systém je ovplyvnený tehotenstvom. Sezónna nádcha je pritom jednou z najčastejších respiračných chorôb. Vedieť, čo robiť, ak budúca mamička počas tehotenstva prechladne, môže pomôcť jej i dieťatku v brušku.

Pri liečbe alebo prevencii prechladnutia musí tehotná žena zvážiť niekoľko faktorov a sú chvíle, kedy by mala vyhľadať pomoc lekára. Liečba prechladnutia a tehotenskej nádchy zvyčajne znamená zakúpenie voľnopredajných liekov. Ale, keď je žena tehotná, existujú ďalšie veci, ktoré je potrebné zvážiť a aj vedieť.

Citlivou témou môžu byť lieky. Fakt, že lieky ovplyvňujú nenarodené dieťa, môže niektoré tehotné ženy znepokojovať. Väčšina voľne predajných liekov používa na liečbu príznakov nachladnutia niekoľko rovnakých zložiek. Ako teda postupovať v prípade tehotenskej nádchy?

Lieky proti bolesti v tehotenstve

Počas tehotenstva je dôležité liečiť bolesť, pretože môže viesť:

  • k stresu,
  • k vysokému krvnému tlaku, 
  • k príznakom depresie, ak sa nekontroluje.

Odporúčame: Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

prechladnutie v tehotenstve

Zdroj: Depositphotos

Ako potlačiť prechladnutie v tehotenstve?

Je prirodzené, že mnohí z nás, vrátane tehotných žien, pri prechladnutí siahajú po dostupných voľnopredajných liekoch, aby sa účinne bránili proti všetkým nežiaducim prejavom.

Ak si ale nie ste isté, či sú tieto liečivá bezpečné pre budúce mamičky a bábätká v brušku, vyskúšajte napríklad aj nemedicínske alternatívy na liečbu symptómov prechladnutia:

  • zvýšenie príjmu tekutín, na 8 až 10 pohárov denne, môže pomôcť prepláchnuť a vyčistiť telo, pričom sa budete cítiť lepšie,
  • šťavy a smoothies – môžu tiež poskytnúť nutričný príjem, a to hlavne vtedy, pokiaľ nemáte chuť do jedla,
  • dlhší odpočinok počas choroby – je dôležitý, aby sa telo mohlo sústrediť na zotavenie,
  • ležať so zdvihnutou hlavou – môže tiež pomôcť s dýchaním a uvoľnením horných dýchacích ciest,
  • mnohé tehotné ženy tiež používajú zvlhčovače vzduchu, aby pomohli vyčistiť upchatý nos a podporiť produktívny kašeľ,
  • teplé obklady – aplikujú sa na hlavu, dutiny a ramená, aby sa znížila bolesť a preťaženie.

Symptómy tehotenskej nádchy a tehotenstva - v čom sú podobné?

Tehotné ženy často pociťujú príznaky podobné prechladnutiu. Je veľmi bežné, že ženy majú počas tehotenstva upchatý nos, pretože posun hormónov bude mať vplyv na priechody horných dýchacích ciest. To môže viesť k tlakovej bolesti hlavy, ktorá vyzerá ako začínajúca nádcha. Ak nie sú prítomné iné príznaky, je pravdepodobné, že žena nemá nádchu.

Príznaky, ktoré sú zvyčajne spôsobené prechladnutím, zahŕňajú:

  • kýchanie,
  • výtok z nosa,
  • bolesť hrdla,
  • chrapot a hrubý kašeľ.

Tieto príznaky zvyčajne nie sú spôsobené hormonálnymi zmenami počas tehotenstva. Ak žena pociťuje tieto príznaky, je pravdepodobné, že bude prechladnutá. 

Prechladnutie počas tehotenstva je rovnaké ako akékoľvek iné prechladnutie, aj keď tehotná žena musí vziať do úvahy niektoré ďalšie aspekty. Je dôležité si byť istý, že ide o prechladnutie a nie o chrípku. Obe ochorenia ale majú podobné príznaky, avšak chrípka býva závažnejšia a zvyčajne ju sprevádza horúčka.

Ak má tehotná žena horúčku, mala by kontaktovať svojho lekára, aby zistil, aké kroky možno podniknúť na čo najrýchlejšie zníženie horúčky na bezpečnú úroveň.

Neprehliadnite: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Má tehotenská nádcha negatívny vplyv na dieťatko v brušku?

Tehotenská nádcha zvyčajne dieťatko neovplyvní. Prechladnutie je ľahké ochorenie, ktoré imunitný systém zvláda pomerne ľahko. Teplota matky a infekcie však už ale môžu dieťa ovplyvniť.

Ak má tehotná žena horúčku alebo iné príznaky infekcie, je dôležité okamžite sa porozprávať s lekárom, aby podnikol kroky na zmiernenie týchto príznakov.

Prevencia pred tehotenskou nádchou

Jedným z najdôležitejších krokov proti prechladnutiu počas tehotenstva je predchádzať mu tam, kde je to možné. Vo všeobecnosti sa odporúča pravidelné umývanie rúk mydlom a teplou vodou. Toto je obzvlášť dôležité po kontakte s inými ľuďmi alebo na verejnosti tam, kde budúca mamička prišla do kontaktu s nákupnými vozíkmi či kľučkami dverí.

Zostať aktívny je tiež dôležitou súčasťou prevencie prechladnutia. Ľahké až stredné cvičenie bezpečné pre tehotné môže pomôcť posilniť imunitný systém.

Zdravé stravovanie je ďalším dôležitým faktorom pri prevencii prechladnutia. Zameranie sa na konzumáciu rôznych čerstvých potravín môže pomôcť zabezpečiť, aby telo dostalo živiny, ktoré potrebuje.

Užívanie prenatálneho vitamínu, ktorý obsahuje zinok a vitamín C, môže tiež pomôcť ďalej podporiť imunitný systém, aby sa zabránilo prechladnutiu.

Odporúčame aj: 9 úradných povinností počas tehotenstva. Na čo všetko treba myslieť?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE