9 úradných povinností počas tehotenstva. Na čo všetko treba myslieť?

9 úradných povinností počas tehotenstva. Na čo všetko treba myslieť?
  • 29.03.2022
  • Lenka Biba Slovak

Všetky nastávajúce mamičky čaká veľa milých povinností. Výber kočíka, chystanie výbavičky, zariaďovanie detskej izbičky, ako aj samotná fyzická a psychická príprava na deň D. Ale! Pri tom všetkom netreba zabúdať aj na niekoľko povinností, ktoré musí budúca mamička absolvovať ešte pred pôrodom. Ktoré to sú?

1. Návšteva gynekológa a vystavenie tehotenskej knižky

Magické dve čiarky na tehotenskom teste musí, samozrejme, potvrdiť váš gynekológ. Odporúčame sa telefonicky skontaktovať so sestričkou, ktorá vám dá termín na základe termínu vašej poslednej menštruácie. Tam, ak sa tehotenstvo potvrdí, vám lekár vystaví tehotenskú knižku, do ktorej sa budú zapisovať všetky poradne s bábätkom v brušku, ako aj zaznamenávať výsledky všetkých vyšetrení a potrebných odberov. Je dôležité poznamenať, že pravidelné návštevy tehotenských poradní u vášho gynekológa sú jednou z podmienok získania príspevku pri narodení dieťaťa.

2. Žiadosť o tehotenské

Tehotenské je sociálna dávka, ktorú môžu budúce mamičky poberať aj popri zamestnaní, čo určite poteší každú jednu tehuľku. Nárok vzniká od 13. týždňa tehotenstva a trvá do jeho skončenia. Odporúčame vám, aby ste na poradni požiadali sestričku o vystavenie takéhoto potvrdenia – žiadosť o tehotenské, ktoré potvrdzuje váš gynekológ. Žiadosť je následne potrebné osobne, poštou alebo elektronicky (bez zaručeného elektronického podpisu) podať do Sociálnej poisťovne v sídle vášho zamestnávateľa, kde na základe našich skúseností žiadosť veľmi rýchlo spracujú a v priebehu niekoľkých dní dostanete rozhodnutie. Ak je budúca mamička SZČO, žiadosť si podáva do Sociálnej poisťovne v mieste príslušnom podľa jej trvalého bydliska.

Výška tejto dávky sa odvíja od vašich predchádzajúcich príjmov a vypočítava ju sociálna poisťovňa. V tomto prípade žiadosť nemusí byť potvrdená od vášho zamestnávateľa.

Pozitívom je aj to, že nárok na tehotenské má aj žena, ktorú čaká tzv. reťazový pôrod – kedy je na rodičovskej dovolenke so starším dieťatkom a pripravuje sa na príchod ďalšieho člena rodiny. Ak je budúca mamička študentka vysokej školy alebo plnoletá študentka strednej školy, namiesto tehotenského má nárok žiadať o tehotenské štipendium, a to priamo svoju alma mater. Vyplácanie tejto dávky sa končí dňom ukončenia tehotenstva, o čom si treba vypýtať doklad priamo v pôrodnici pri odchode alebo následne od vášho gynekológa, a ten musíte doručiť do sociálnej poisťovne.

3. Ako ďalej v zamestnaní?

Ak je budúca mamička v pozícii zamestnanca, odporúčame, aby o svojom tehotenstve aj s predpokladaným nástupom na materskú dovolenku písomne informovala svojho zamestnávateľa, aj keď to nie je jej zákonná povinnosť. Ideálne je, ak si jeden potvrdený originál o tejto skutočnosti ponecháte, „pre každý prípad“. Takýmto oznámením vám následne prislúcha ochrana podľa Zákonníka práce, ktorá sa týka napríklad úpravy pracovných podmienok a pracovného času pre tehotné, pracovného voľna na návštevu tehotenskej poradne, preradenia pri výkone rizikového povolania, zákazu výpovede v ochrannej dobe a podobne.

Ak je budúca mamička nezamestnaná a evidovaná na úrade práce, tehotenstvo nie je dôvod na to, aby vás vyradili z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Aj naďalej si budete hľadať prácu a z evidencie vás vyradia najneskôr v deň vášho pôrodu, ak sa vám do tej doby nepodarí zamestnať sa.

Pozri aj: Horúčka u detí a zvýšená teplota: Kedy radšej spozornieť?

úradné dokumenty v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

4. Nástup na materskú dovolenku – čo všetko treba splniť?

Dávame do pozornosti, že o nástupe na materskú dovolenku máte povinnosť písomne informovať vášho zamestnávateľa, a to najmenej mesiac pred jej nástupom. Na materskú dovolenku sa nastupuje 6 alebo 8 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu, voľba je v prípade bezproblémového priebehu tehotenstva zväčša na samotnej mamičke.

Ideálny postup je, ak spolu s písomnou informáciou pre vášho zamestnávateľa o nástupe na rodičovskú dovolenku predložíte aj tlačivo do Sociálnej poisťovne – žiadosť o materské – pretože v tomto prípade budete potrebovať od zamestnávateľa žiadosť potvrdiť. Následne tlačivo do poisťovne doručuje zamestnávateľ, v prípade mamičky SZČO sa žiadosť doručuje do poisťovne v mieste príslušnom podľa trvalého bydliska.

5. Výber pôrodnice

Približne v rovnakom období, v akom vás bude zamestnávať žiadosť o materské, sa už budete musieť intenzívne zamýšľať nad výberom pôrodnice. Vieme, že ak je mamička prvorodička, môže to byť stresujúce a sprevádzané strachom. Skúste sa preto porozprávať a poradiť so svojim gynekológom, ktorý pre vás určite bude mať niekoľko užitočných rád, a to nielen z jeho lekárskeho pohľadu.

Ak máte možnosť vyberať si z väčších nemocníc, skúste si zistiť, či je na oddelení k dispozícii napríklad neonatologické oddelenie. Nikto z nás si, samozrejme, neželá, aby bolo narodenie dieťatka sprevádzané komplikáciami, avšak okamžitá špičková starostlivosť a vybavenosť pre bábätko môže byť rozhodujúca pre celý ďalší život.

Dajte aj na svoj pocit, je to dôležité. Ženská intuícia vie byť podvedome veľmi silná aj v takých momentoch, ktoré vieme ovplyvniť  pre dobro seba i dieťatka, ktoré privedieme na svet. Ideálna je aj dobrá dostupnosť, nakoľko v posledných dňoch tehotenstva budete do pôrodnice chodiť na odbery a kontroly relatívne často. Tak či onak, psychická pohoda budúcej mamičky je najdôležitejšia v každom momente, preto zostaňte pokojné, nerobte náhle rozhodnutia, nechajte si poradiť a zvážte všetky skutočnosti ešte predtým, ako sa definitívne rozhodnete.

6. Výber pediatra

Ruka v ruke s výberom pôrodnice bude aj výber pediatra, ktorého musíte mať ešte pred pôrodom. Na Slovensku platí princíp rajonizácie, ale ak sa dohodnete s pediatrom mimo vášho trvalého bydliska, nebude problém uzavrieť dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre vaše bábätko. Ideálne je, ak si ešte pred pôrodom dohodnete so sestričkou alebo priamo s pediatrom ďalší postup ohľadom prvej plánovej poradne.

Meno pediatra budete musieť oznámiť aj priamo v pôrodnici, nakoľko v prípade pozitívneho výsledku z novorodeneckého skríningu, ktorý nestihne byť spracovaný za obdobie, kým ste v pôrodnici, prídu tieto informácie priamo vášmu lekárovi. Najčastejšie ide o test na fenylketonúriu alebo hypotyreózu (vrodené metabolické ochorenie).

Bude ťa zaujímať:  Braxton Hicksove kontrakcie – čo by o nich mala žena vedieť?

Papierovačky v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

7. Vyhlásenie o otcovstve

Ak s otcom vášho dieťaťa nie ste zosobášení a prajete si, aby bol zapísaný do rodného listu dieťaťa ako otec, zájdite spoločne na matričný úrad v mieste vášho trvalého bydliska kvôli takzvanému súhlasnému vyhláseniu rodičov o otcovstve dieťaťa. Nezabudnite si vziať so sebou občianske preukazy. Za tento úkon sa neplatí žiadny správny poplatok. Následne dostanete zápisnicu, ktorú si so sebou nezabudnite zobrať do pôrodnice. Na základe toho pripraví matrika rodný list vášho dieťaťa už s určeným otcom a preto nie je potrebné to vybavovať až po pôrode. Zároveň bude môcť otecko po narodení bábätka vybaviť všetky formality, vrátane vyzdvihnutia rodného listu a žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa, čo určite v rámci vašej rekonvalescencie veľmi oceníte.

8. Výber mena pre vaše bábätko

Ak patríte medzi maminky, ktoré si meno pre svoje dievčatko či chlapčeka vysnívali už v detstve, máte vyhrané. Ale ak aj nie, tak teraz je ten správny čas. V súčasnosti sú v trende ako tradičné, tak aj „moderné“ mená. Môžete skúsiť ich spojenie s priezviskom, prípadne prezývkou mien a podobne. Možností je veľmi veľa a ak sa nakoniec zhodnete aj s oteckom bábätka, gratulujeme, dosiahli ste ideálny konsenzus.

9. Pripravte si zoznam formalít, ktoré vás čakajú po narodení bábätka

Obdobie po pôrode je krásna, no zároveň veľmi náročná kapitola v živote každej ženy, ktorá iste zasahuje do života celej rodiny. Preto sa určite potešíte, ak si „to do list“ – kam treba ísť a čo všetko vybaviť, pripravíte ešte pred pôrodom. Prvý krok zabezpečuje zväčša otecko, a to vyzdvihnutie rodného listu bábätka a žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa niekoľko dní po pôrode na matrike v mieste narodenia dieťaťa. Ďalej vás bude čakať vybaviť:

  • prihlásenie dieťaťa do zdravotnej poisťovne,
  • podanie žiadosti o rodinné prídavky,
  • podanie žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa (potvrdené matrikou, gynekológom a pediatrom),
  • a neskôr žiadosť o rodičovský príspevok.

Milé budúce maminky, aj keď ani táto byrokracia nie je vo vašom stave jednoduchá, nebojte sa, určite všetko zvládnete aj s pomocou vašich najbližších. Nezabudnite pri tom oddychovať, relaxovať a doprajte si veľa spánku, kým je ešte váš malý poklad v brušku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní