Randenie a deti: Kedy je správny čas mať priateľa či priateľku?

Randenie a deti: Kedy je správny čas mať priateľa či priateľku?
  • 12.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Odborníci sa v téme randenia detí do značnej miery zhodujú v tom, že neexistuje žiaden konkrétny vek, v ktorom by sa randenie stalo prijateľným, pričom ide skôr o úroveň zrelosti a porozumenia vášho dieťaťa. Pokiaľ ide o to, či je dieťa pripravené mať priateľa alebo priateľku, rodičia by mali zvážiť skôr zrelosť svojho dieťaťa než konkrétny vek.

Pre deti mladšie ako 13 rokov je zvyčajne najlepšie nezapájať sa do romantických vzťahov, pretože sa ešte len emocionálne a kognitívne vyvíjajú. Zdravé priateľstvá sú podporované pre tínedžerov vo veku 13 až 15 rokov, ale romantické vzťahy môžu byť pre nich príliš náročné.

Rodičia by mali so svojimi tínedžermi doma diskutovať o pravidlách zoznamovania sa, pozorne sledovať ich správanie a zároveň im podľa potreby poskytovať podporu a poradenstvo. Je dôležité si uvedomiť, že naše definície pojmov „priateľka“ alebo „priateľ“ môžu pre nás dospelých znamenať niečo iné, ako pre samotné deti a tínedžerov.

Spôsob, akým malé alebo staršie deti, dospievajúci a mladí dospelí definujú tieto pojmy, sa v priebehu času mení podľa toho, ako sa vyvíjajú.

Najdôležitejšia je komunikácia rodičov s deťmi

Najdôležitejšia zo všetkého je otvorená komunikácia s vaším dieťaťom. Na začiatku treba veľmi jasne poukázať na to, že táto téma je oddelená od sexuálneho správania, od ktorého by sa malo odrádzať, kým dieťa nebude vývojovo schopné pochopiť dôsledky a následky takéhoto typu vzťahu.

S tým súvisí aj to, ako zostať v bezpečí a zachovať si vo vzájomných vzťahoch sebarešpekt. To znamená, že odpoveď na otázku, kedy by malo byť dieťaťu dovolené randiť, je, že to závisí od jeho zrelosti.

Deti nie sú univerzálne – každé dieťa je individuálna osobnosť a všetky prejavia rôznu úroveň zrelosti a pripravenosti na randenie v rôznom veku.

Odporúčame: Krúžky pre deti: Názor dieťaťa by mal byť taktiež rozhodujúci. Prečo?

Prvé lásky nemajú nič spoločné so sexualitou

Je dôležité poznamenať, že v očiach dieťaťa na bozku v škôlke či v prvých ročníkoch školy pravdepodobne nebolo nič zlomyseľné alebo sexuálne. Pojmy „priateľ“ alebo „priateľka“ znamenajú pre dieťa niečo oveľa nevinnejšie a menej vážne ako pre dospievajúcich alebo dospelých.

Je však dôležité upozorniť na to, že už v tomto veku by sa mal viesť doma vážnejší rozhovor:

  • o rešpekte,
  • o hraniciach,
  • o súhlase.

Využite túto príležitosť a poučte svoje dieťa o jeho fyzickej autonómii a o tom, ako môže povedať NIE akýmkoľvek fyzickým prejavom. Ďalej by ste ich mali naučiť aj to, že treba rešpektovať aj fyzické hranice iných ľudí.

Ako môžu malé deti chápať pojem „priateľ" a „priateľka"?

Toto môžete prostredníctvom spoločného rozhovoru zistiť skutočne zvedavým a zaujímavým spôsobom, a zároveň sa môžete dozvedieť aj veľa iného. Skúste vášmu dieťaťu položiť otázky, ako napríklad:

  • Čo podľa teba znamená mať priateľa a ako to funguje?
  • Čo sa týka bozkávania na pery – prečo si to urobil? Koho to bol nápad? Už si to niekde videl?

Je dobré si najprv zistiť informácie ešte predtým, ako svojmu dieťaťu určíte hranice. Vzájomná fyzická náklonnosť u malých detí určite neodráža žiadnu vnútornú túžbu po intimite.

Dieťaťu možno povedať o spoločenských pravidlách a pravidlách „času a miesta“, ktoré má naša spoločnosť o randení a vzájomnej náklonnosti.

Deťom môže byť dovolené predstierať „rande“ bez ujmy na vývoji a akékoľvek „napomínanie" detí, ktoré úmyselne alebo neúmyselne zašli „príliš ďaleko“, by malo byť bez hanby a ponižovania. A čo je mimoriadne dôležité – malo by to byť formulované v zmysle pripravenosti, nie primeranosti.

Neprehliadnite: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

Čo by mali rodičia zvážiť v téme randenia svojich detí?

Rodičia by mali v prvom rade zvážiť zrelosť a pripravenosť svojho dieťaťa. Opýtajte sa samých seba:

  • Chápe vaše dieťa, čo znamená byť vo vzťahu?
  • Vedia rešpektovať hranice iných ľudí?
  • Zvládnu emocionálny tlak vo vzťahu s inou osobou?
  • Dokážu si udržať zdravé hranice, aby sa ochránili pred potenciálnym zranením alebo zradou vo vzťahu?

V konečnom dôsledku treba každú situáciu posudzovať individuálne, keďže každá rodina a každé dieťa je iné.

Čo znamená „randiť"?

U detí je veľmi dôležité, aby pochopili, čo znamená „randiť“. Diskutujte so svojimi deťmi aj na tieto témy:

  • Randenie – o akú aktivitu ide?
  • Kto ďalší bude prítomný?
  • Aké sú vaše očakávania, ako aj očakávania vášho dieťaťa, jeho rovesníkov a rodičov ich rovesníkov?

V niektorých rodinách môže byť dieťaťu umožnené randiť len na základe prísnych pravidiel, čo samo osebe nie je na škodu. Kultúrne a morálne pravidlá sú dôležité aj pre rodičov a dospievajúcich, čo koniec-koncov vyplýva z fungovania každej rodiny, ktorá je u každého z nás iná a individuálna.

Pokiaľ ide o deti a randenie, odborníci odporúčajú rodičom, aby kládli deťom neutrálne otázky, zvážili kontext otázok a až potom začali relevantnú a veku primeranú konverzáciu o hraniciach. Inými slovami, porozumenie a komunikácia sú kľúčové.

Odporúčame aj: Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov, ktorých je aktuálne nedostatok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní