Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?
  • 05.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Tehotenské strie – ryhy, ktoré sa tvoria na bruchu, ako aj na iných častiach tela, sú v tehotenstve častým problémom kože. Zatiaľ čo nepredstavujú žiadne riziko pre matku alebo dieťa, nepohodlie, ktoré vzniká (ak vedie k svrbeniu či z hľadiska estetickej stránky), môže tehotným ženám spôsobiť úzkosť či dokonca aj depresie.

V závislosti od farby pleti môžu byť tehotenské strie ružové, červené, fialové alebo hnedé. Sú bežné v tehotenstve a postihujú približne 8 z 10 tehotných žien. Zvyčajne sa objavujú na bruchu alebo niekedy na stehnách a prsiach, keď tehotenstvo postupuje a bábätko v maminkinom brušku začína rásť viac a viac.

Čo spôsobuje tehotenské strie?

Je zaujímavé, že príčinou tehotenských strií, latinsky striae gravidarum, sú dva faktory, z ktorých jeden je typický iba pre tehotenstvo.

  • Prvým faktorom je fyzické napnutie kože, ktoré sa vyskytuje v tehotenstve (a v iných obdobiach rýchleho priberania, ako je dospievanie). Zatiaľ čo sa pokožka prispôsobuje nepretržitému pohybu rozťahovaním a sťahovaním, počas týchto období nemá dostatok času na prispôsobenie sa. Keď sa telo rozťahuje rýchlejšie ako pokožka, ktorá ho pokrýva, koža sa roztrhne. Výsledná jazva, ktorá sa vytvorí z tejto trhliny, je to, čo poznáme ako strie.
  • Druhým faktorom, ktorý je medzi odborníkmi stále predmetom diskusií, je napínanie pokožky zvýšenou hladinou hormónov v tehotenstve. Spoločne tieto hormóny priťahujú do pokožky viac vody, čím sa uvoľňujú väzby medzi kolagénovými vláknami. To uľahčuje natrhnutie pokožky pri jej naťahovaní a tvorbu strií.

Odporúčame: Pripravujete sa na pôrod? Nezabudnite na masáž hrádze

Etapy strií počas tehotenstva

  • Fáza 1 – skoré strie budú mať ružovú farbu a môžu tiež svrbieť. Pokožka bezprostredne okolo strií môže tiež vyzerať „sploštene“ a „tenko“.
  • Fáza 2 – postupne sa strie zväčšia do dĺžky a šírky a získajú červenkastú alebo fialovú farbu.
  • Fáza 3 – akonáhle strie dozrejú, stratia svoj červenkastý alebo ružový odtieň.

V mesiacoch po tehotenstve začnú strie blednúť a stanú sa bledobielymi alebo striebornými. Môžu tiež pôsobiť nepravidelne vo svojom tvare alebo dĺžke a môžu byť mierne prepadnuté. Väčšine žien sa počas tehotenstva vytvoria strie na bruchu, no bežne sa vyskytujú aj na prsiach, stehnách, bokoch, krížoch a zadku.

Hoci sa môžu objaviť kdekoľvek na tele, s najväčšou pravdepodobnosťou sa objavia na miestach, kde sa ukladá veľké množstvo tuku. Aj keď je dôležité vedieť, prečo, ako a kde sa strie v tehotenstve tvoria, ešte dôležitejšie je poznať spôsoby, ako im v prvom rade predchádzať.

Dá sa tehotenským striám predísť?

Najlepšou obranou proti striám je zabezpečiť, aby si pokožka zachovala maximálnu elasticitu – ideálne počas celého tehotenstva. To sa dosiahne udržiavaním dobre hydratovanej pokožky, ktorá bude zároveň po celý čas aj pružná. My vám prinášame niekoľko tipov, ako na to.

Neprehliadnite: Je pravda, že dievčatá sa častejšie rodia pekným ženám? Prsty v tom môže mať evolúcia!

Pokožku počas tehotenstva vyživujte

Na udržanie rýchlo rastúcej a napnutej pokožky sú dôležité kolagénové a elastínové vlákna. Čím sú silnejšie, tým je menej pravdepodobné, že sa zlomia a zanechajú výsledné strie. Preto má zmysel jesť potraviny bohaté na vitamín E a C, zinok a oxid kremičitý, ktoré pomáhajú pri tvorbe kolagénu.

Najmä vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý pomáha chrániť tkanivo pred poškodením. Vitamíny B2 (riboflavín) a B3 (niacín) tiež pomáhajú podporovať a udržiavať zdravú pokožku. Pitie dostatočného množstva vody (aspoň 2 litre denne) je nevyhnutné na posilnenie a obnovu pokožky.

Cvičenie v tehotenstve

Okrem zvýšenia hladiny energie, zníženia výkyvov nálady, zlepšenia spánku a celkového stavu, môže cvičenie pomôcť predchádzať striám. Cvičenie zlepšuje krvný obeh, čo udržuje pokožku pružnú a schopnejšiu sa naťahovať, keď rastie.

Táto zlepšená cirkulácia tiež znižuje riziko vzniku kŕčových žíl a opuchnutých členkov v tehotenstve.

Udržiavanie pružnej pokožky

Okrem zaistenia, že si udržíte svoju pokožku pružnú konzumáciou správnych potravín a dostatkom pohybu, mali by ste používať lokálne aplikované produkty, akými sú krémy a oleje špeciálne určené na strie.

Tie sú vytvorené tak, aby maximalizovali pružnosť pokožky. Aplikáciou týchto druhov krémov či olejov, dvakrát denne od prvého trimestra počas tehotenstva, zostane vaša pokožka dobre hydratovaná a lepšie sa roztiahne.

Odporúčame aj: Odsávačka na mlieko: Ako si správne vybrať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní