RECEPT: Pečená Aljaška s pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pečená Aljaška s pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom z Pečie celé Slovensko
  • 08.01.2023
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Poznáte pečenú Aljašku (Baked Alaska)? Ide o dezert z pečenej horúcej pusinky, ktorá je plnená zmrzlinou alebo zmrazeným ovocným pyré. Túto dobrotu skrátka musíte ochutnať. Vyskúšať môžete túto pečenú Aljašku s pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom z Pečie celé Slovensko od súťažiacej Anky. Pochutná si celá rodina. 

Suroviny na korpus:

  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 20 g mandľovej múky

Rozmarínovo-pekanová zmrzlina:

  • 1 šálka masla
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • čerstvý rozmarín
  • 165 g hnedý cukor
  • 6 žĺtkov
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL vločkovej morskej soli
  • 2 šálky 40 % šľahačkovej smotany deluxe
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 šálka opečených pekanových orechov

Marhuľový sorbet:

  • 500 g pyré z marhúľ
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty

Taliansky meringue:

  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g vody

Postup prípravy pečenej Aljašky:

  1. Rozmarínovo-pekanová zmrzlina – maslo spustíme v hrnci až dohneda. V inej panvici zohrejeme mlieko a vetvičku rozmarínu, necháme 5 minút lúhovať. Kým je mlieko teplé, nie horúce, zamiešame hnedý cukor, kým sa nerozpustí. Keď je maslo vychladnuté, zašľaháme žĺtky a intenzívne šľaháme, kým sa nespoja. Nalejeme vaječnú zmes do panvice s mliekom a cukrom a dáme na nízky oheň. Gumenou stierkou neustále miešame a stierame dno natoľko, aby pokrylo zadnú stenu stierky. Odstránime z ohňa a prefiltrujeme cez sito, aby sa odstránili hrudky. Prišľaháme hustú smotanu a vanilku, prikryjeme a necháme vychladnúť, až kým nebude veľmi studená. Potom dáme do zmrzlinovača. V miske si zmiešame nasekaný rozmarín, vločkovú morskú soľ a opečené pekanové orechy. Minútu pred koncom nasypeme do zmrzliny a premiešame.
  2. Marhuľový sorbet – pyré zmiešame s cukrom a vanilkou a dáme do zmrzlinovača na sorbetový program.
  3. Taliansky meringue – cukor rozvaríme vo vode na teplotu 118 stupňov. Bielky našľaháme a pomaly do nich vmiešame cukrový rozvar. Mal by tiecť pomaly po stene misky (nie po metličke). Zvýšime rýchlosť a šľaháme približne 5 minút.
  4. Korpus – rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Bielky vyšľaháme s 2/3 cukru do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou 1/3 cukru do peny. Obe hmoty spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom, mandľovou múkou. Cesto pečieme na 220 stupňov 8 minút. Z kakaového plátu si vykrojíme kruh o priemere misky 20 cm, ktoré bude tvoriť dno dezertu. Misku vyložíme fóliou a kúskami kakaového plátu. Naplníme marhuľovou zmrzlinou a do stredu pekanovú zmrzlinu. Uzavrieme piškótovým plátom a dáme mraziť.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva
TEHOTENSTVO

Tehotenstvo po týždňoch – 1. týždeň tehotenstva

  • 0
  • 13.01.2023
Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?
TEHOTENSTVO

Tehotenská nádcha: Ako sa pred ňou účinne chrániť a čo robiť v prípade, ak sa prejaví?

  • 0
  • 10.01.2023
Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?
TEHOTENSTVO

Husband stitch alebo extra steh po pôrode: Prečo sa používa a aký má význam?

  • 0
  • 20.10.2022