Tehotenstvo po týždňoch – 33. týždeň tehotenstva

Posledné týždne tehotenstva bývajú obvykle pre ženu už poriadne náročné. Nejedna nastávajúca mamička by povedala, že sa už vo svojom tele necíti práve najpohodlnejšie a nevie sa dočkať konca tehotenstva. Bruško v 33. týždni už zvykne byť poriadne veľké a žene sťažuje predkláňanie, otáčanie sa, ale aj sedenie či spánok. Nehovoriac o tom, že je celkovo náročné napríklad chodiť po schodoch a viac sa hýbať.

Avšak, je známe, že pohyb až do konca tehotenstva má veľmi priaznivý vplyv. Ako sa vyvíja bábätko v 33. týždni? Aké príznaky a ťažkosti čakať v tomto týždni tehotenstva? Na to a aj omnoho viac sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Vývoj plodu v 33. týždni tehotenstva

V priebehu 33. týždňa tehotenstva, čo je asi 31 týždňov od počatia, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu okolo 44 cm. Dĺžka od hlavičky po zadoček je asi 30 cm. Veľkosťou ho môžeme prirovnať k papáji. Váha plodu sa môže približovať k 2000 g. Rast bábätka je pomalší, ale plod rýchlo naberá na váhe a celkovo sa zväčšuje a viac podobá na novorodenca. Nasledujúci týždeň sa mu priemer hlavičky zväčší asi o 1 cm.

Niektoré plody od tohto týždňa do pôrodu ešte zdvojnásobia svoju váhu. Bábätko v 33. týždni má už takmer plne dozreté pľúca. Priestor v maternici je pre plod už pomerne malý, takže sa viac snaží schúliť do akéhosi klbka. Poloha bábätka v maternici je v tomto času už obvykle hlavou dolu, no niektoré plody ešte nemusia byť v 33. týždni tehotenstva otočené do polohy najvhodnejšej pre pôrod – teda hlavou smerom k pôrodným cestám.

Plod neustále prehĺta plodovú vodu (amniotická tekutina) a následne ju aj vyciká. Tým si precvičuje tráviaci systém, sanie, prehĺtanie. Množstvo plodovej vody sa však od tohto týždňa bude pomaly znižovať. Na nechtoch už má prítomné nechtíky, aj keď nesiahajú až po koniec prstov. Kostrový systém dozrieva.

Ďalšie znaky plodu v 33. týždni tehotenstva:

  • neustále prebieha rýchly vývoj mozgu, tvoria sa prepojenia medzi jednotlivými centrami,

  • tep srdca je asi 120 – 160 úderov za minútu,
  • ukladá si železo, vápnik či fosfor dôležité pre jeho rast,
  • väčšina lanuga (drobné ochlpenie pokrývajúce pokožku) už vypadla,
  • je schopný seba aj okolie vnímať všetkými piatimi zmyslami,
  • vytvára si tukové zásoby, vďaka čomu je koža menej vráskavá a ružovejšia,
  • trénuje dýchacie pohyby,
  • veľa času z dňa prespí.

Odporúčame: ​Škúlenie u detí - príčiny, symptómy a riziká - toto všetko treba poznať

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Príznaky tehotenstva v 33. týždni

V 8. mesiaci tehotenstva, do ktorého sa ráta aj 33. týždeň, žena pociťuje slabšie aj silnejšie pohyby dieťaťa. Plod už nemá v maternici dostatok miesta na rôzne akrobatické kúsky, no ak udrie končatinou do okolitých častí v brušnej dutine, môže to žena cítiť veľmi intenzívne. Niektoré pohyby dieťaťa dokonca môžu byť bolestivé, napríklad, ak sa mu podarí kopnúť do okolia rebier.

Bežné sú cvičné kontrakcie, odborne nazývané Braxton-Hicksove kontrakcie, ktoré môže žena pociťovať v 33. týždni vo vyššej miere najmä po fyzickej námahe, vrátane rýchlej chôdze či pohlavného styku, ale aj pri únave či dehydratácii. Nejde o kontrakcie signalizujúce začínajúci pôrod, ale o akési cvičné kontrakcie, ktorými sa maternica na pôrod pripravuje. Mnohé ženy ich opisujú ako náhle tvrdnutie bruška.

Symptómy 33. týždňa tehotenstva zahŕňajú aj ďalšie ťažkosti typické pre tretí trimester, ako sú napríklad problémy so spánkom, dýchavičnosť, opuchnuté končatiny, pálenie záhy, bolesti chrbta, krvácajúce ďasná a ďalšie. Sex v 33. týždni nie je žiaden problém, ak sa žena na to cíti a nie je na rizikovom tehotenstve.

Predčasný pôrod

Ak sa pôrod rozbehne a uskutoční pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva, hovoríme o predčasnom pôrode. V prípade pôrodu v 33. týždni tehotenstva je novorodenec považovaný za stredne nezrelý. Stále by potreboval špeciálnu zdravotnú starostlivosť, no už má veľmi dobré vyhliadky na prežitie bez následných zdravotných komplikácií. Mnohí novorodenci narodení v tomto týždni už ani nepotrebujú pľúcnu ventiláciu.

Spravidla je takýto novorodenec uložený do výhrevného inkubátora a sledujú sa jeho životné funkcie. Stredne nezrelé bábätká obvykle rýchlo vo vývine dobehnú rovesníkov. Čo sa možných príčin predčasného pôrodu týka, v mnohých prípadoch ich nie je možné presne stanoviť. Známych je ale viacero rizikových faktorov, ktoré môžu zvyšovať šance na spustenie predčasného pôrodu.

Možné príčiny a rizikové faktory predčasného pôrodu:

  • vyšší vek ženy alebo naopak nízky vek pod 18 rokov,
  • urogenitálna infekcia (vrátane pohlavne prenosných chorôb),
  • patológie v hrdle maternice,
  • predčasné odlúčenie placenty,
  • malformácie maternice,
  • nedostatočné okysličenie plodu,
  • patologické uloženie plodu v maternici,
  • vrodené vývinové vady plodu,
  • nízke BMI ženy,
  • fajčenie a pitie alkoholu počas tehotenstva,
  • nadmerný psychický stres,
  • nadmerná fyzická záťaž,
  • predčasný pôrod pri predchádzajúcom tehotenstve,
  • viacpočetné tehotenstvo,
  • preeklampsia.

Príznaky predčasného pôrodu môžu zahrňovať pravidelné sťahy maternice, tlak alebo bolesť v dolnej časti brucha a panve, pocity plnosti v panve, zvýšený vaginálny výtok s prímesou hlienov alebo krvi, zvýšenú intenzitu pohybov plodu, tupú bolesť v krížoch, nervozitu, nepokoj, nevoľnosti.

Odporúčame: ​Bolesť ucha u detí - najčastejšie príčiny a tipy, ako jej predchádzať

predčasný pôrod

Zdroj: Depositphotos

Je možné podporiť otočenie plodu hlavičkou nadol?

Ak nie je plod v maternici v 33. týždni tehotenstva otočený hlavou smerom k pôrodným cestám a nožičkami smerujúcimi k bránici, nie je dôvod na paniku. K otočeniu môže dôjsť kedykoľvek, a to aj v kratšom časovom úseku pred plánovaným pôrodom. Niekedy sa dokonca stáva, že plod polohu mení a zafixuje si ju až okolo 36. týždňa. Vo viac ako 95 % prípadov plod vždy zaujme polohu hlavičkou nadol.

Existujú pritom isté metódy na podporu prirodzeného pretočenia plodu do polohy vhodnej na vaginálny pôrod. Určite je o nich vhodné diskutovať priamo s gynekológom, ktorý môže odporučiť napríklad nejaké cviky. Môžete vyskúšať napríklad nasledujúci cvik:

  • Ľahnite si na chrbát, najlepšie s plným žalúdkom a plným močovým mechúrom.
  • Nohy pokrčte v kolenách a panvu si podložte do výšky asi 30 cm.
  • Vydržte takto 5 až 10 minút. Ak sa vám ťažko dýcha, prerušte cvik a dostatočne sa vydýchajte.
  • Po podržaní polohy sa pregúľajte do kľaku a oprite o ruky.
  • Celé zopakujte 3-krát každý deň.
  • Ak cítite, že sa bábätko otočilo, urobte drep so široko rozkročenými nohami, aby hlavička dieťatka zostúpila nižšie.

Aké vyšetrenia vás čakajú v 33. týždni tehotenstva?

V danom týždni tehotenstva by mala mať žena za sebou už tretí veľký ultrazvuk, ktorý sa prevádza v treťom trimestri medzi 30. až 32. týždňom. Tridsiaty tretí týždeň nie je obvykle sprevádzaný žiadnym konkrétnym vyšetrením, ale ak žena ešte nepodstúpila treťotrimestrálny skríning, môže ho mať naplánovaný teraz.

Obvykle však okolo tohto obdobia už žene lekár navrhuje navštevovať tehotenské poradne každé dva týždne, nie iba raz mesačne. V každej poradni je žene spravidla zmeraný krvný tlak a odobratá vzorka moču. Kontroluje sa nárast telesnej hmotnosti a výskyt prípadných opuchov. Lekár môže skontrolovať krvný obraz s cieľom odhaliť prípadnú chudokrvnosť.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE