Výbavička pre bábätko. Čo bábätko bude potrebovať a čo nie?

Či bábätko čakáte alebo ho len plánujete, výbavička je samozrejmá vec. Keď je však vaše prvé dieťatko, môže to byť veľmi náročné. Nemôžete predsa vopred vedieť, čo potrebuje bábätko. 

Určite sa vám hlavou preháňa milión vecí a nákup výbavičky je veľmi príjemné odreagovanie. Nemusíte však ísť opreteky a vykúpiť celý obchod. Sú veci, ktoré je dobré mať pripravené, ale sú aj položky, ktoré je lepšie dokúpiť neskôr. Neviete, aké dieťa budete mať a novorodenec potrebuje na začiatok relatívne málo vecí. 

Čo potrebujem do základnej výbavy pre bábätko?

Určite si nenechávajte chystanie výbavičky na poslednú chvíľu. Pokiaľ ste v pokročilom štádiu tehotenstva a ťažšie sa vám robia niektoré veci, požiadajte o pomoc svojho partnera, niekoho z rodiny alebo kamarátku. 

Zapamätajte si, že dieťatko by malo prísť do uprataného domu a malo by mať pripravené základné potreby na spanie, oblečenie pre bábätko, potreby na kúpanie a detská postieľka by už mala mať svoje miesto.

Oblečenie pre bábätko a potreby na spanie

S oblečením je to také komplikované. Každý nakupuje krásne vecičky a už sa tešíte, ako to budete bábätku obliekať. Základom sú však vecičky na dennodenné použitie. Odporúčame detské dupačky, detské polodupačky a detské body. Body by mali byť zavinovacie alebo na cvoky, aby sa dali čo najrýchlejšie obliecť. 

Počty necháme na vás. Odporúčame však mať k dispozícii aspoň dve veľkosti. Klasická veľkosť oblečenia začína pri veľkosti 56. Je fajn mať teda aj veľkosť 60. Neviete totiž, aké veľké sa vám dieťatko narodí a kľudne sa môže stať, že preskočí jednu veľkosť. Ak sa jedná o predčasne narodené deti, musíte mať v talóne tie najmenšie veľkosti a tie sa v bežných obchodoch niekedy dosť často zháňajú. Tam hľadajte veľkosť oblečenia 50 a menej.

Veci pre novorodenca by ste mali pre obliekaním oprať, vyžehliť a pripraviť na príchod bábätka. Budete si z nich brať aj veci do pôrodnice, preto troška predstihu nezaškodí. Obrovská dilema látkové alebo jednorázové plienky určite nastane aj u vás. Naše odporúčanie je mať určite dostatok látkových, na grckanie a iné nehody a keď vám to bude fungovať a budete to stíhať kľudne do nich dieťatko baľte tiež.

Detská postieľka

Potrebujete mať predstavu kde a ako bude umiestnená a podľa toho si prispôsobiť aj iné veci, ako je napríklad prebaľovací pult a skrinka na veci pre bábätko. Odporúčame vybrať klasickú postieľku, ktorá sa dá polohovať, aby ste ju využili čo najdlhšie. Bez ohľadu na to, či chcete, aby bábätko spalo s vami alebo nie, postieľka je dobrá vec. 

Výbavička na spanie

Aj keď ste možno rozhodnutí, že svoje dieťa budete mať iba v hniezde alebo iba v kojeneckom vankúši, odporúčame mať aj jednu zavinovačku alebo perinku. Je to preto, že nikdy neviete, ako vám bude dieťa spávať a možno jediným riešením bude práve zabalenie bábätka do perinky. Pre vaše lepšie spanie odporúčame zaobstarať, kľudne aj požičať, monitor dychu a postieľka tým pádom bude vybavená. Dáte do nej iba detskú plachtu. Úplne malým detičkám sa neodporúča dávať do postieľky nič iné. 

Kúpanie a starostlivosť

Na kúpanie a starostlivosť o bábätko budete potrebovať vaničku, detské mydielko, olejček, krém na zadoček, kefu na detské vlásky, detské tyčinky do uší a osušku. To je minimum, čo by ste mali doma mať. Samozrejme je rozhodnutie na vás, lebo sú aj rodičia, ktorí mydlo ani žiadne inú kozmetiku na detskú pokožku prvých pár mesiacov nedávajú.

Bude vás zaujímať: Rastový špurt u detí - ako a kedy sa prejavuje?

 

Výbavička pre bábätko

Zdroj: Depositphotos

Čo si mám zobrať ako výbavičku pre bábätko do pôrodnice?

Výbavička do pôrodnice nie je nič zložité. Viac vecí budete potrebovať zbaliť pre seba, ako pre bábätko. Ideálne je urobiť si zoznam potrieb a výbavy, aby ste do pôrodnice mali nachystané všetko. Nikdy neviete, kedy vás to chytí. Pre bábätko určite zoberte body, aspoň dvoje, polodupačky, čiapočku, rukavičky, plienky a krém na zadoček.

Aj keď vám budú hovoriť, že vám v pôrodnici oblečenie pre bábätko dajú, deti sa z nich väčšinou vyhádžu a aj tak bude musieť nakoniec obliecť svoje veci pre novorodenca.

Odporúčame: Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov, ktorých je aktuálne nedostatok?

Kedy je vhodný nákup výbavičky?

Nákupy môžete vykonávať priebežne. Ako sme už písali, niečo je dobré nakúpiť v predstihu a iné veci uvidíte postupom času. Ak napríklad nemáte nikoho, kto by vám posunul oblečenie pre bábätko, určite si spravte zoznam výbavičky pre novorodenca, aby ste na nič nezabudli. 

Výbavička pre bábätko

Zdroj: Depositphotos

Aké veci má prvá výbavička obsahovať?

K oblečeniu a plienkam, by sme určite pridali kočík - minimálne preto, že dnes je trendom kupovať dvoj až trojkombinácie, kde je súčasťou aj vajíčko do auta. Vo vajíčku si dieťatko poveziete z pôrodnice, preto ho musíte mať doma v predstihu. Plienky a kočík sú taktiež stabilný základ. Bez nich nebudete vedieť fungovať. Do zoznamu vecí pre novorodenca by sme určite zaradili cumlík, aspoň jednu fľašu s malým prietokom pre najmenšie bábätká, to iba pre istotu a určite odporúčame kúpiť elektrickú odsávačku mlieka. Tú zoberte aj do pôrodnice. Keď sa vám nebude tvoriť mlieko, budete za ňu nesmierne vďačná.

Výbavička pre novorodenca zahŕňa ja výživu

Výber fľašky a výber cumlíka na fľašu nechávame na vás. Budete pravdepodobne vystriedať viacero, kým nájdete ten správny. Ostatné potreby na výživu zatiaľ nie sú nutné. Po návrate z pôrodnice by ste mali mať pre istotu doma umelé mlieko. V prípade potreby. Či už budete dojčiť a materské mlieko u vás potečie potokom alebo nie, nikdy neviete, aká nálada chytí vaše bábätko a umelé mlieko sa o desiatej večer fakt zháňa ťažko.

Výbavička v lete a výbavička v zime

Veľkým rozdiel je aj to, či budete chystať letnú alebo zimnú výbavičku pre drobca. Výbavička v lete by mala mať aj body s krátkymi rukávmi a priedušné príjemné materiály. Výbavička v zime zase potrebuje hrubšie oblečenie, fusak do kočíka a dečky. Ja jar a jeseň si vystačíte s prechodnými vecami a dečkami.

Pozrite aj: Teplota v domácnosti: Na koľko treba kúriť, ak máte doma bábätko?

 

Výbavička pre bábätko

Zdroj: Depositphotos

Čo vo výbavičke potrebujem a čo naopak nie?

Kladiete si asi otázku akú výbavičku potrebuje bábätko a čo sú naopak iba módne zbytočnosti. Všetky veci, ktoré sme v článku spomenuli, budete potrebovať tak na 99%. Ostatné, ktoré sme nespomenuli, ako sú rôzne hojdačky, kolísky, cestovné postieľky potreby na cestovanie, protirefluxné vankúšiky, vankúšiky proti zležaniu hlavičky, rôzne typy fliaš, cumľov, rôzne vymoženosti techniky, kamery, vysielačky a iné, pokladáme za nadštandard výbavy.

Sú to veci, ktoré môžete dokúpiť kedykoľvek. Uvidíte, či budú naozaj potrebné alebo nie. Väčšina z nich dokáže slušne zavadzať. Preto je si uvážte, či musíte kupovať naozaj všetko.

Je dobré nakupovať výbavičku online?

Dnešný online svet je takmer dokonalý. Veľmi veľa eshopov dokonca poskytuje aj návod na nákup detských vecí. Jediné, čo by ste mali poriadne zvážiť je, odkiaľ objednávate a vždy si pozrite materiál oblečenia pre bábätko. Pokiaľ máte zoznam najdôležitejších položiek, dokážete všetko objednať pomocou zopár klikov a nemusíte s veľkým bruchom nikam terigať.

Rozhodnutie je však len a len na vás. Väčšina eshopov dnes ponúka kompletný sortiment, takže okrem oblečenia kúpite aj potreby na kúpanie, látkové plienky, potreby na hranie a hračky a taktiež sa tam dá vybrať aj dojčiaca podprsenka. Majú dokoca oveľa väčší výber ako v kamenných obchodoch.

Výbavička pre bábätko

Zdroj: Depositphotos

Ako si najjednoduchšie spravím zoznam výbavičky?

Začnite oblečením. Ako sme už spomínali, zamerajte sa na najjednoduchšie a najpraktickejšie obliekanie a prírodné dobré materiály. Postupne prejdite veci na spanie, na kúpanie a starostlivosť, plienky a všetky ostatné veci. Čo sa týka vecí každodennej spotreby v rámci napríklad plienok a oblečenia, neodporúčame toho nakupovať veľa jednej veľkosti.

Detičky rastú veľmi rýchlo a vám potom ostane kopa nepoužitých, nových vecí úplne zbytočne. Ak neviete, ako začať nakupovať výbavičku, urobte to systematicky. Prejdite si všetky izby v dome a postupne si spravte svoj zoznam výbavy.

Čo všetko potrebuje bábätko na spanie?

Správne pyžamko, ktoré sa ľahko oblieka, dobrú, kvalitnú postieľku, tvrdý matrac, najmenej tvrdosti 3 a miestnosť, ktorá sa dá úplne zatemniť a nie je tam až tak horúco. Hodí sa určite aj cumlík na ukľudnenie, ale nie je nevyhnutnosťou.

Spomínaná perinka, či zavinočka sú na vašom rozhodnutí. Každé dieťatko je iné a vy potrebujete načúvať jeho potrebám. Postupne si všetko nastavíte tak, ako má byť.

1 komentár
ewa

ewa

30.04.2024 23:33

-rozhodne kvalitné bavlnené oblečenie - ideálne rastúce, ktoré vydrží dlhšie
-bavlnené plienky, ktoré sú dobré úplne na všetko
-kombinovaný kvalitný kočík, ktorý sa ľahko udržiava (my máme vďaka rade od pána z baby-merci venicci upline a dostanem sa s ním všade, vypadá krásne a pre maličkú je pohodlný a priestranný)

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE