Ako obliecť bábätko v zime? Pozor, aby sa náhodou neprehrialo!

Mnohí rodičia bábätiek a malých detí riešia v týchto chladných dňoch dilemu – ako obliecť bábätko či malé dieťatko. Žiadny rodič nechce, aby jeho malému pokladu bola zima či nebodaj až príliš teplo. Ani jeden tento extrém nie je v poriadku, pretože práve to môže nakoniec vášmu bábätku najviac ublížiť.

Ako teda správne zvoliť oblečenie pre bábätko tak, aby sme ho ochránili pred zimou, ale zároveň ani neprehriali? Aby ste sa v tom lepšie zorientovali, pripravili sme si pre vás niekoľko veľmi užitočných rád, ktoré určite aj zodpovedajú mnohé vaše pomyselné otázky ohľadom správne zvoleného oblečenia pre vaše ratolesti.

Aktívne prechádzky a pobyt vonku je pre bábätko dôležitý

S bábätkom môžete v zimných mesiacoch chodiť von už približne dva týždne po návrate z pôrodnice. POZOR, ale iba vtedy, ak vonkajšia teplota neklesla pod -5 °C. Pri detičkách starších ako 6 mesiacov nechoďte von, ak vonkajšia teplota klesne pod -10 °C.

Detičkám chladné počasie obvykle vôbec neprekáža, skôr naopak. Časté prechádzky práve v chladnejšom počasí pozitívne vplývajú nielen na imunitný systém, ale aj na psychiku vášho dieťatka.

Ako obliecť deti do zimného počasia?

Bábätko v zime je lepšie obliecť do niekoľkých tenších vrstiev, zvoľte teda klasické vrstvenie. Vyhnete sa tak tomu, že sa váš malý poklad bude potiť pod jednou vrstvou hrubého svetríka.

Pre najmenšie detičky je najlepšou voľbou oblečenie z prírodných materiálov, ideálne z bavlny. Základné pravidlo je, že vaše dieťatko by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac, ako máte vy. Oblečte mu body s dlhými rukávmi, dupačky, pančuchy na traky alebo tepláčiky. Pridajte svetrík a na to oblečte zimný overal.

Nezabudnite na teplé ponožky a čiapku na viazanie, pretože cez hlavu uniká najväčšie množstvo tepla. Ak máte doma pre vašich drobcov šál, nikdy ním neprekrývajte ústa. Vzduch, ktorý dieťa vydychuje je teplejší ako vonkajšie prostredie, preto sa automaticky zráža na látke, primŕza, čo sa môže skončiť dokonca aj omrzlinami.

Neprehliadnite: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?

ako obliecť bábätko v zime

Zdroj: Depositphotos

Ako dať dieťa do kočíka a ako do nosiča na prechádzku von v chladnom počasí?

Vhodne oblečené bábätko do zimy vložte do kočíka, v ktorom máte pripravený zimný fusak. Ak je vonku naozaj zima a nepríjemné chladné počasie, vaše dieťatko pod fusakom ešte prikryte dekou.

Pokiaľ bábätko nosíte v šatke alebo ergonomickom nosiči, najdôležitejšie je, aby malo nohy vždy v teple, ale zároveň aj dostatočne prekrvené.

Neprehliadnite: Ako často a ako sterilizovať cumlík? Užitočné tipy pre všetkých rodičov!

zimný overal

Zdroj: Depositphotos

Príprava na zimnú prechádzku - ako zistiť, že sa bábätko cíti dobre?

Veľa rodičov trápi dilema, či ich dieťatku v zimnom oblečení nie je príliš teplo alebo príliš zima. Ako teda zistiť, či bábätku nie je horúco?

  • Chytiť noštek alebo rúčky dieťatka už dávno nestačí.
  • O skutočných pocitoch dieťatka najviac prezradí jeho zátylok.
  • Ak je teplý a suchý, všetko je v poriadku a bábätko sa cíti dobre.
  • Pokiaľ je zátylok bábätka studený, je mu zima.
  • Vlhký zátylok značí, že je bábätku, naopak, teplo. Vtedy dieťatko môže byť nepokojné a plačlivé. Dokonca hrozí, že sa prehreje – dieťatko vtedy ochlaďte, dajte preč deku a na chvíľku rozopnite fusak.

Odporúčame aj: Ježiško a vianočné darčeky: Kedy by ste mali deťom povedať pravdu?

bábätko v zime

Zdroj: Depositphotos

Aké sú pravidlá obliekania novorodenca alebo staršieho bábätka do chladného počasia?

Pri obliekaní novorodenca alebo staršieho bábätka do chladného počasia je dôležité dbať na niekoľko pravidiel.

Tu je niekoľko tipov, ako obliekať váš malý poklad a aké by malo byť správne obliekanie bábätka v chladnom počasí.

  • Vrstvenie oblečenia - je dobré obliekať dieťa v niekoľkých vrstvách, aby bolo možné prispôsobiť teplotu podľa potreby. Napríklad, môžete začať s tenkou vrstvou ako body, potom pridať ďalšie oblečenie, ako sú tepláčiky a súprava. Nakoniec, pribaliť teplejšie oblečenie ako bundu alebo kombinézu. Jednoducho povedané - oblečenie vrstvite.
  • Prírodné materiály - odporúča sa používať oblečenie z prírodných materiálov, ako je bavlna alebo vlna, pretože tieto materiály majú dobrú schopnosť regulovať teplotu a sú priedušné. Takéto oblečenie pre novorodenca je navyše veľmi príjemné, a to nielen v zime.
  • Udržiavajte bábätko suché - vezmite do úvahy, že bábätká majú tendenciu sa potiť, takže môže byť dôležité skontrolovať, či nie je dieťa mokré alebo spotené. V prípade potenia je vhodné odstrániť jednu vrstvu oblečenia, aby sa predišlo prehriatiu bábätka.
  • Hlavička bábätka - by mala byť počas chladného počasia dostatočne chránená. Môžete použiť ľahkú čiapku alebo čelenku, ktorá zabezpečí teplo a ochranu.
  • Vhodná zimná obuv - pri chladnom počasí je dôležité mať aj vhodnú zimnú obuv, ktorá bude chrániť nohy dieťaťa pred chladom a vlhkom. Bábätká sú totiž veľmi náchylné na chlad aj od nožičiek.
  • Pozor na nadmerné obliekanie - zbytočným obliekaním dieťaťa nad mieru môžeme spôsobiť prehriatie, čo je tiež nebezpečné. Sledujte, či dieťa nie je príliš zahalené a prispôsobte oblečenie teplote vonkajšieho prostredia. Oblečenie a teplota bábätka idú ruka v ruke.

Odporúčame: Zavádzame prvé príkrmy pre bábätká: Kedy, ako a s čím začať? Plus recepty

bábätko v zime

Zdroj: Depositphotos

Prečo je pre bábätko dôležité nosiť čiapku a šál?

Pre bábätko je nosiť čiapku a šál veľmi dôležité z niekoľkých dôvodov:

  • Udržiavanie teploty - bábätká majú ešte vo svojich prvých mesiacoch slabý termoregulačný systém, a preto je dôležité udržiavať ich telesnú teplotu stabilnou. Čiapka a šál dokážu chrániť hlavičku, krk a uši pred chladom a zabrániť úniku tepla z týchto častí tela.
  • Ochrana pred podchladením - bábätká strávia veľa času v kočíku alebo na prechádzkach, kde môžu byť vystavené chladnému vetru alebo nízkym teplotám. Čiapka a šál im pomáhajú udržať sa teplejšie a znížiť riziko podchladenia.
  • Ochrana pred slnečným žiarením - okrem ochrany pred chladom je čiapka tiež veľmi dôležitá na ochranu pred slnečným žiarením. Bábätká majú citlivú pokožku a pre ne je dôležité chrániť ich hlavu a tvár pred slnečnými lúčmi, aby sa minimalizovalo riziko popálenia slnkom.
  • Prevencia prechladnutia - chladný vzduch môže dráždiť a vysušovať sliznice bábätiek, čo môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku prechladnutia alebo iných dýchacích ťažkostí. Šál môže pomôcť chrániť túto citlivú oblasť a udržiavať sliznice vlhké a zdravé.

Je dôležité, aby čiapka a šál neboli príliš tesné, aby nemohli obmedzovať dýchanie alebo cirkuláciu krvi. Je tiež dôležité, aby boli vyrobené z mäkkých a priedušných materiálov, ktoré minimalizujú riziko podráždenia pokožky bábätka.

Aktualizované na 11.01.2024

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE