Vianočné darčeky pre deti: Je dôležitý ich počet alebo význam?

Vianočné darčeky pre deti: Je dôležitý ich počet alebo význam?
  • 15.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Všetci veľmi dobre vieme, že príchod najkrajších sviatkov v roku, Vianoc, netrpezlivo očakávajú najmä tí najmenší. Naše ratolesti neskrývajú iskričky šťastia v očiach, keď na Štedrý deň po výbornej štedrovečernej večeri uvidia pod vianočným stromčekom veľa krásne zabalených vianočných darčekov.

Ako rodičia by sme našim malým i väčším pokladom radi dopriali všetko, čo napísali Ježiškovi. Je to ale však vhodné a správne? A koľko vianočných darčekov je už príliš? Dnes sme sa detailnejšie pozreli práve na túto tému, aby sme zvážili všetky pre a proti.

Ako sa hovorí – každá minca má dve strany. Preto aj obrovské množstvo darčekov pod vianočným stromčekom nemusí byť vždy ten ideál, po ktorom častokrát viac túžime my dospeli ako naše deti.

Dôležitý je nielen rodinný rozpočet!

Všetci veľmi dobre vieme, že dnes nie je jednoduché „vykorčuľovať" s rodinným rozpočtom každý mesiac tak, aby sme si ho viac či menej nekontrolovali. Každý výdavok zasiahne nielen naše peňaženky, ale aj naše plány z dlhodobého hľadiska.

Preto nie je ničím výnimočným, ak sa niektorí z nás pripravujú na príchod Vianoc už niekoľko mesiacov dopredu. A keď už príde predvianočné obdobie, mnohé veci sú už pripravené alebo minimálne aspoň rozplánované.

A práve v tom čase prichádzajú na rad listy Ježiškovi, v ktorých deti prezrádzajú všetky svoje tajné priania. Je však vhodné, aby deti dostali naozaj všetko, čo si napíšu a želajú? Nezávisle od rodinného rozpočtu by sme sa mali zamerať najmä na ich motiváciu a schopnosť vážiť si materiálne veci, k čomu ich môžeme viesť počas celého roka.

Odporúčame: Ježiško a vianočné darčeky: Kedy by ste mali deťom povedať pravdu?

Dôležitá je kvalita, nie kvantita

Pri výbere a množstve vianočných darčekov pre vaše ratolesti sa v prvom rade zamerajte na kvalitu, nie na kvantitu. Neklaďte preto najväčší dôraz na cenu darčeka, ale na jeho hodnotu a to, čo môže priniesť jeho používanie pre vaše dieťa počas celého roka.

Každá rodina má iné zvyky a obdarovávanie u každého z nás vyzerá inak. Buďte však realistickí nielen vo vašich finančných možnostiach, ale aj v tom, čo sa rozhodnete uprednostniť na základe záujmu vášho dieťaťa.

Kľúčová tak môže byť:

  • striedmosť,
  • kvalita,
  • hodnota darčeka,
  • a zo všetkého najviac šťastie vašich ratolestí.

Neprehliadnite: Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!

Plniť sny je nielen krásne, ale aj dôležité

Nielen deti všetkých vekových kategórií, ale aj my dospelí snívame o krásnom darčeku. Ako ale splniť všetky želania čo najlepšie?

Pokiaľ vaše dieťa naozaj už dlho veľmi túži po nejakej hračke, mala by byť na akomsi „celoročnom zozname" a správanie vášho dieťaťa by malo nasvedčovať tomu, že po tej veci naozaj túži a má motiváciu na to, aby si práve ten darček našlo pod vianočným darčekom.

A dôvod? Čas totiž prináša perspektívu, odhodlanie a motiváciu. Čas odhalí aj to, po čom deti skutočne túžia a ak tú hračku aj dostanú, budú si vážiť jej hodnotu.

Odporúčame aj: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní