Ako často a ako sterilizovať cumlík? Užitočné tipy pre všetkých rodičov!

Bábätká sú obzvlášť zraniteľné voči baktériám a chorobám, preto je nevyhnutné chrániť ich pred plesňami, baktériami, vírusmi a inými nebezpečenstvami, ktoré si môžu ľahko nájsť cestu aj do cumlíka vášho dieťatka. Využite preto naše užitočné tipy – ako sterilizovať cumlíky, aby ste zabezpečili ochranu vášho drobčeka!

Pravdepodobne každý rodič chce pre svoj malý poklad urobiť a vybrať iba to najlepšie. V dnešnej dobe je na trhu obrovské množstvo produktov a nie vždy sme si istí, ako a na základe čoho sa správne rozhodnúť a vybrať pre náš malý poklad to najlepšie.

Medzi nevyhnutnosti pre bábätká patrí okrem iného aj cumlík, ktorých je v súčasnosti na trhu veľké množstvo. V konečnom dôsledku však nie je najdôležitejší iba správny výber, ale aj správna starostlivosť o hygienu cumlíkov vášho bábätka.

Sterilizujte cumlík VŽDY pred prvým použitím

Sterilizácia je, keď úplne odstránite všetky mikroorganizmy na cumlíku, dokonca aj tie, ktoré nie sú vyslovene škodlivé. Pred prvým použitím vždy sterilizujte každý cumlík, aby ste zaistili neutralizáciu všetkých baktérií alebo látok, ktoré na výrobku môžu zostať ešte od jeho výroby.

Pri každodennom používaní je veľmi dôležité cumlíky sterilizovať. Dlhodobo sa už neodporúča cumlík oblízať rodičmi a dať dieťatku späť, pretože práve toto je spôsob, ako sa vo veľkej miere prenášajú škodlivé baktérie. Pri starších detičkách už niekedy stačí iba opláchnuť cumlík vodou a ak sa vám podarí kúpiť k cumlíku aj praktický uzatvárateľný obal, na prechádzkach a na ceste budete určite pokojnejší.

Odporúčame: 6 tipov, ako vybrať cumlík pre bábätko: Je lepší latexový alebo silikónový?

ako sterilizovať cumlík

Zdroj: Depositphotos

Ako sterilizovať cumlíky?

Jedným z najjednoduchších a najznámejších spôsobov sterilizovania cumlíka je jeho vloženie do vriacej vody – takzvané vyváranie. Zahrejte hrniec s čistou vodou do úplného varu, to znamená, že voda bublá, a opatrne vložte cumlík do vody na päť minút. Opatrne ho potom vyberte pomocou čistého kuchynského náradia, veľkou lyžicou alebo naberačkou. Buďte obzvlášť opatrní pri práci s vriacou alebo horúcou vodou! Ak v cumlíku zostane prebytočná voda, jemne ho stlačte naplocho, aby prebytočná voda vytiekla. Umiestnite cumlík na čistý stojan na sušenie alebo ho ihneď vysušte čistou utierkou. Uistite sa, že cumlík úplne vychladol, než ho dáte svojmu dieťatku.

Ďalším spôsobom sterilizovania cumlíka je použitie parného sterilizátora. Ide o elektrický prístroj, ktorý zabezpečí potrebnú sterilizáciu prostredníctvom dezinfekcie parou pri teplote 100 ºC. Doba sterilizovania v tomto prípade trvá do 10 minút a všetky kojenecké potreby sterilizované týmto spôsobom budú sterilné v uzavretom priestore ďalšie 3 hodiny. Parný sterilizátor je praktický, avšak vyžaduje si viac miesta.

Veľmi jednoduché je aj použitie sterilizátora do mikrovlnnej rúry – teda plastového boxu, ktorý sa naplní (najčastejšie) 200 ml vody a kojeneckými potrebami určenými na sterilizovanie, ktoré ste predtým, samozrejme, dôkladne umyli saponátom a horúcou vodou. Sterilizovanie týmto spôsobom trvá maximálne 5 minút, a to v závislosti od výkonu vašej mikrovlnnej rúry.

Pri chemickom sterilizovaní sa používajú špeciálne tablety alebo roztok, ktorý sa pripravuje zmiešaním so studenou vodou. Patrí k najmenej rozšíreným, pretože chemikálie môžu zanechávať na cumlíku „pachuť“, preto mnohí rodičia uprednostňujú niektorý z vyššie uvedených možností.

Čo nerobiť pri sterilizovaní cumlíkov?

Cumlík, ktorý povedzme spadol na zem, sa v žiadnom prípade neodporúča čistiť tak, že si ho vložíte do úst, obliznete ho a dáte ho dieťaťu späť do úst. To neodstráni žiadne škodlivé baktérie a namiesto toho môžete ochorieť vy aj vaše dieťa.

Taktiež sa neodporúča zmrazovať cumlíky alebo nechávať cumlíky z prírodného latexu na priamom slnku. To môže spôsobiť rozpad materiálov, z ktorých sú vyrobené. Naučiť sa správne čistiť a dezinfikovať všetky veci, ktoré sa môžu dostať do úst vášho drobčeka – či už sú to cumlíky, doplnky na kŕmenie, hryzátka alebo dokonca ich obľúbená hračka, sa rýchlo stane samozrejmosťou a súčasťou vašej dennej rutiny.

Neprehliadnite: Ako často kojenecké fľaše sterilizovať? 4 tipy, ako by sa mali čistiť

cumlíky pre novorodencov

Zdroj: Depositphotos

Ako často treba cumlík meniť?

Veľkosť cumlíka závisí od veku dieťatka. Štandardne sú dostupné cumlíky pre tieto vekové kategórie:

  • 0 – 6 mesiacov (niekedy aj 0 – 3 a 3 – 6 mesiacov),
  • 6 – 18 mesiacov,
  • od 18 mesiacov.

Pre predčasne narodené bábätká sa odporúča voliť veľkosť 0 – 2 mesiace, pretože sú menšie a ľahšie. Čím sú cumlíky väčšie, majú pevnejší materiál sacej časti, aby cumlík lepšie odolával hryzeniu dieťatka.

Ak už ste v obchode alebo si cumlíky prezeráte v online shope, dbajte na bezpečnosť cumlíka. Každý cumlík totiž musí spĺňať tie najvyššie normy tak, aby bol bezpečný a hygienický. Pri používaní je nevyhnutné cumlík pravidelne kontrolovať, pretože aj pri minimálnom poškodení treba cumlík vymeniť za nový. Za normálnych okolností vymieňajte cumlík každé 2 – 3 mesiace, čo je takisto aj všeobecné odporúčanie.

Odporúčame aj: Kedy začať učiť dieťa na nočník? Toto je pravý čas na odplienkovanie

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE