Tehotenstvo po týždňoch – 17. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 17. týždeň tehotenstva

17. týždeň tehotenstva so sebou nesie i ukončenie 4. mesiaca gravidity. Žena sa pomaličky blíži k polovici tehotenstva, i keď do pôrodu zostáva ešte stále mnoho týždňov.

Plod v maternici má v tomto období už dávno vyvinuté všetky základné orgány, ktoré aktuálne rastú a zdokonaľujú sa vo svojich funkciách. Na väčšine žien je v tomto období už tehotenstvo zvonka vidieť.

Pozrite sa spolu s nami na to, aký veľký je plod v 17. týždni tehotenstva či aké zdravotné ťažkosti sa môžu u ženy objaviť. Čakajú na budúcu mamičku nejaké vyšetrenia?

Vývoj plodu v 17. týždni tehotenstva

V priebehu 17. týždňa tehotenstva, čo je asi 15 týždňov od počatia, má ľudský plod dĺžku od temena hlavy po zadoček okolo 16 cm. Veľkosťou ho možno prirovnať k hruške. Váži približne 140 g.

Plod sa pohybuje po celom priestore maternice, v ktorom má ešte stále dostatok miesta. Jeho svalové partie sa zdokonaľujú a postupne si vytvára tukové zásoby. Podkožný tuk mu pomáha udržiavať telesnú teplotu. 

Koža je pokrytá lanugom (jemné chĺpky) a vernixom (voskovitá látka), ktoré prispievajú k ochrane pred plodovou vodou. Oči sú stále zatvorené, na končekoch prstov sa formujú brušká, na ktorých sa neskôr vytvoria odtlačky.

V črevách sa tvorí takzvané mekónium z odumretých buniek, plodovej vody či tráviacich enzýmov. Po narodení opustí telo dieťaťa v podobe prvej stolice. 

Ďalšie znaky plodu v 17. týždni tehotenstva: 

  • činnosť srdca je už riadená mozgom,

  • srdce tlčie dvojnásobne rýchlejšie ako srdce dospelého jedinca,
  • mozog sa učí ovládať svaly,
  • kosti silnejú, avšak stále sú do určitej miery ohybné (kvôli prechodu pôrodnými cestami),
  • plodu rastú mihalnice a obočie,
  • z tvárovej chrupavky sa formuje noštek,
  • vzniká slepé črevo,
  • črevá sú už umiestnené v tele plodu,
  • ďalšie týždne sa budú vyvíjať Meissnerove hmatové telieska.

Odporúčame: Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Príznaky tehotenstva v 17. týždni

Druhý trimester tehotenstva, do ktorého spadá aj 17. týždeň, je pre ženu obvykle menej náročný ako prvý trimester. Tehotenské nevoľnosti sú preč, energia sa vrátila. Avšak, u mnohých žien v druhom trimestri prichádzajú iné zdravotné ťažkosti.

Typická je napríklad bolesť v oblasti krížovej chrbtice. K tomuto problému prispieva aj uvoľňovanie svalov a kĺbov v panve s cieľom vytvorenia priestoru pre rastúcu maternicu. Dopomáha k tomu vylučovaný hormón relaxín. 

Objaviť sa môžu i tieto ťažkosti:

  • zvýšený vaginálny výtok,

  • zadržiavanie vody v tele a tvorba opuchov,
  • zábudlivosť,
  • kŕčové žily na nohách,
  • hemoroidy,
  • bolesti hlavy,
  • svrbenie kože,
  • pigmentové škvrny,
  • výtok z nosa, 
  • krvácanie z nosa. 

Telesné zmeny sú v 17. týždni tehotenstva viditeľné u veľkého percenta žien. V tomto období je prípadné schovávanie gravidity už náročnejšie. Váhový prírastok môže pokojne predstavovať okolo 3 až 4 kg. Nezaokrúhľuje sa len bruško, ale i prsia sú väčšie, boky širšie. Rast váhy však môže ísť ruka v ruke s tvorbou strií. 

Dostaviť sa môžu aj príjemné sprievodné príznaky tehotenstva, ako krajšia pleť, lepšie vlasy či zvýšená chuť na sex. Mnoho žien dokáže počas tehotenstva pri posteľných aktivitách dokonca ľahšie dosiahnuť orgazmus.

Okrem toho nie je ničím výnimočným zvýšený apetít. Žena by si však mala dávať pozor na prejedanie sa, ktoré má na tehotenstvo nepriaznivý vplyv. Je vhodné sa držať zásady, že počas tehotenstva netreba jesť za dvoch, ale treba sa stravovať dvakrát zdravšie. 

Ucítite už prvé pohyby bábätka?

V 17. týždni tehotenstva už niektoré tehotné ženy môžu pocítiť prvé pohyby plodu. Vo všeobecnosti sa udáva, že žena môže spozorovať prvé pohyby bábätka medzi 17. až 25. týždňom.

U prvorodičiek však k tomu dochádza obvykle až po 20. týždni, naopak u žien, ktoré majú už aspoň jedno tehotenstvo za sebou, je bežné, že pohyby ucítia skôr (obvykle preto, lebo to už poznajú a ľahšie si to všimnú). Prvé pohyby pritom nezávisia len od týždňa tehotenstva, ale napríklad aj množstva plodovej vody či umiestnenia placenty v maternici.

Avšak, nemožno očakávať žiadne intenzívne kopanie. Prvé pohyby sú spravidla veľmi slabé a jemné, ide o akési klepkanie alebo bublinkovanie v brušnej oblasti. Až postupom času sa ich sila a intenzita zvyšuje. 

Odporúčame: ​Materské verzus otcovské: Na čo všetko majú čerství rodičia nárok?

Objavil sa u vás problém s hemoroidmi?

Hemoroidy predstavujú veľmi nepríjemný a chúlostivý zdravotný problém, ktorý sa pomerne často týka aj tehotných žien. Až 25 – 50 % žien v priebehu tehotenstva alebo tesne po pôrode rieši zlatú žilu, respektíve zápal žíl v análnom kanáli.

Dôvodov, prečo sa zvyšuje riziko vzniku hemoroidov v období gravidity, je viacero. Prispieva k tomu napríklad zvýšený objem krvi v tele, čo vedie k zväčšeniu žíl. Rizikovým faktorom je tiež zhoršenie krvného obehu v oblasti konečníka.

Hemoroidy v tehotenstve tiež môžu byť následkom zápchy, ktorá je v gravidite pomerne častá. Úporné tlačenie pri vyprázdňovaní stolice, ako aj dlhé vysedávanie na toalete vyvíjajú väčší tlak na cievy v oblasti konečníka.

Po pôrode sa hemoroidy môžu rozvinúť z dôvodu vyvíjaného vnútrobrušného tlaku na črevá a konečník. 

Na hemoroidy môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • svrbenie, pálenie, bolesť v oblasti konečníka,

  • krv v stolici,
  • opuch v oblasti análneho otvoru,
  • pocit nepohodlia počas sedenia,
  • hlienový výtok z konečníka,
  • viditeľné alebo hmatateľné hrčky v oblasti konečníka.

Ak máte pocit, že sa hemoroidy týkajú aj vás, neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý nariadi liečbu vhodnú v čase tehotenstva. Hemoroidy možno ošetrovať lokálnymi prípravkami, najmä masťami či gélmi, vhodné sú tiež sedacie kúpele s protizápalovými roztokmi či bylinkovými odvarmi (napr. z dubovej kôry). 

Pri probléme s hemoroidmi, ako aj v rámci ich prevencie, sa odporúča pravidelná strava s vysokým podielom vlákniny, dostatočný príjem tekutín a pravidelný pohyb. 

Vyšetrenia u gynekológa v 17. týždni tehotenstva

17. týždeň tehotenstva sa spravidla nespája so žiadnymi špeciálnymi vyšetreniami. Nastávajúca mamička môže mať naplánovanú poradňu, ktorú ženy obvykle podstupujú v intervale každých 4 až 6 týždňov. Pri tehotenskej poradni lekár kontroluje rast a vývoj plodu, ako aj zdravotný stav ženy.

Ak ste počas tehotenstva ešte nepodstúpili prehliadku u zubára, určite si ju naplánujte čo najskôr a v prípade potreby aj preventívnu prehliadku u všeobecného lekára.

Niektoré ženy môže v tomto týždni čakať amniocentéza, čiže odber plodovej vody, a to hlavne s cieľom diagnostiky vývojových vád. Lekár môže toto vyšetrenie odporučiť v prípade pozitívneho prvotrimestriálneho skríningu alebo pozitívneho výsledku triple testu v 16. týždni tehotenstva.

Avšak, je bežnou praxou, že amniocentéza sa odporúča aj rodičkám starším ako 35 rokov alebo v prípade výskytu genetického alebo vrodeného vývojového ochorenia v rodine. 

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní