Tehotenstvo po týždňoch – 39. týždeň tehotenstva

Čaká vás 39. týždeň tehotenstva? To znamená, že deň D sa nezadržateľne blíži. Termín pôrodu je asi týždeň vzdialený, no zároveň platí, že presne v deň, ktorý bol lekárom vopred vypočítaný ako dátum pôrodu na základe poslednej menštruácie a ďalších faktorov, prichádza na svet len málo bábätiek.

K pôrodu a privedeniu dieťatka na svet obvykle dochádza už pred termínom pôrodu alebo krátko po ňom. Mnohé ženy sa do 40. týždňa tehotenstva, ktorý je akýmsi neoficiálnym posledným tehotenským týždňom, v podstate ani nedostanú. Ako sa ešte vyvíja 39-týždňový plod? Čo ženu čaká v posledných týždňoch tehotenstva? Zistite viac!

Vývoj plodu v 39. týždni tehotenstva

V priebehu 39. týždňa tehotenstva, čo je asi 37 týždňov po počatí, má ľudský plod celkovú dĺžku od hlavy po pätu v priemere 50 cm, čo je približne aj priemerná dĺžka novorodencov. Bábätko však môže mať pokojne nad 50 cm, prípadne naopak o pár centimetrov menej. Plod je dlhý asi ako veľký oválny vodný melón. Bábätko rastie len veľmi pomaly a kým môže, ešte naberá tukové zásoby. 

39-týždňový plod váži okolo 3200 až 3300 g, čo je približne priemerná pôrodná hmotnosť novorodencov. Samozrejme, hmotnosť môže byť aj podstatne vyššia, rodia sa aj bábätká s váhou cez 4 kg. Napríklad pri dvojičkách a viacpočetných tehotenstvách sa zase rodia bábätka s nižšou hmotnosťou. Pôrodná váha pod 2500 g je označovaná ako nízka pôrodná hmotnosť.

Vnútromaternicový vývoj dieťaťa je v 39. týždni tehotenstva prakticky dokončený. Bábätko je donosené, zrelé a pripravené na príchod na svet. V maternici sa mu znižuje množstvo plodovej vody, placenta začína starnúť a môže sa znižovať miera prenosu živín plodu.

Ďalšie znaky plodu v 39. týždni tehotenstva:

  • od hlavy po zadoček meria asi 36 cm,
  • mozog dieťaťa sa neustále vyvíja a bude sa aj po pôrode (v podstate do dospelosti),
  • v črevách sa stále tvorí smolka – prvá stolica bábätka,
  • má približne 300 kostí – ich počet sa po pôrode znižuje, pretože viaceré kosti zrastajú,
  • na hlavičke má prítomných veľa vlasov,
  • nechty už presahujú prsty,
  • lanugo (ochlpenie) vo väčšine prípadov už úplne vymizlo a vernix (mázok) stále opadáva,
  • zlepšuje sa mu imunita,
  • má výrazný hrudník,
  • slzné kanáliky ešte nie sú otvorené.

Odporúčame: ​Ako tlmiť bolesť pri pôrode? Nie sú to len lieky, čo dokáže pomôcť!

príprava na pôrod

Zdroj: Depositphotos

Tehotenské zmeny a tehotenské príznaky tridsiateho deviateho týždňa

Pre mnohé ženy 39. týždeň tehotenstva znamená, že majú pred sebou posledný týždeň, prípadne maximálne tri týždne v prípade pôrodu v 42. týždni tehotenstva. Čo vás čaká v závere gravidity? Mnohé ženy po dňoch odpočívajú posledné chvíle do pôrodu – či už je dôvodom náročnosť tejto fázy tehotenstva alebo veľká túžba držať bábätko konečne v náručí.

Dôležitá je dostatočná fyzická aj psychická príprava na pôrod. I telo samo sa pripravuje na to, čo ho v krátkom čase čaká. Plod v maternici klesá stále nižšie do panvy. To sa zvonka prejaví poklesom bruška. Maternica pritom dosiahla maximum svojho rozsahu. Objavovať sa môžu hnačky, čo je jedna z foriem prípravy tela na pôrod. Telo sa tak prečisťuje.

Žena si na sebe môže všimnúť aj tieto zmeny a sprievodné príznaky:

  • začervenanie v tvári – kvôli výraznému zaťaženiu krvného obehu,

  • mravčenie v nohách kvôli útlaku nervov v malej panve (tlačí na ne maternica),
  • výkyvy nálad – úzkosti a strach môžu striedať návaly energie a povznesenej nálady,
  • príznaky prechladnutia – kvôli oslabenému imunitnému systému (telo venuje všetku energiu na blížiaci sa pôrod),
  • pocity navretých a napnutých pŕs, môže z nich unikať mledzivo,
  • problémy so spánkom,
  • návaly tepla,
  • časté močenie,
  • tvrdnutie bruška.

Znaky pôrodu v 39. týždni tehotenstva – sú to falošné kontrakcie?

V 39. týždni tehotenstva je vypočítaný termín pôrodu naozaj veľmi blízko, avšak, ako sme spomenuli, dieťatko môže na svet prísť prakticky kedykoľvek. Ako však zistiť, že pôrod je naozaj už, takpovediac, na spadnutie? Na blížiaci sa pôrod obvykle upozorňujú viaceré signály, ktoré sa ale sčasti môžu u žien líšiť, resp. nemusia byť prítomné u každej ženy. Treba si všímať najmä tieto znaky:

  • veľmi časté močenie a únik moču – je to spôsobené poklesom maternice s plodom do panvy, ktorá spôsobuje útlak okolitých štruktúr, krátko pred pôrodom nie je ničím výnimočným samovoľný únik moču, ktorý si ale netreba zamieňať s odtekajúcou plodovou vodou (tá nemusí vždy odtiecť naraz, ale niekedy začne vytekať po častiach), moč je sfarbený a má charakteristický zápach, plodová voda je za normálnych okolností bez sfarbenia a bez zápachu, prípadne vonia sladkasto,
  • riedka stolica a hnačky – u mnohých žien sa objavujú predpôrodné hnačky, ktorými sa telo prečisťuje, opakované vodnatejšie stolice však spôsobujú aj dehydratáciu organizmu, preto je potrebné myslieť na dostatočný pitný režim,
  • zmena chôdze – pár týždňov pred pôrodom sa u žien začína objavovať akási kolísavá chôdza, často nazývaná aj kačacia chôdza, je to spôsobené uvoľňovaním kĺbov a väzov v panve vplyvom vylučovaného hormónu relaxínu, vďaka tomu sa rozširuje panva a telo sa pripravuje na bezpečný pôrod,
  • bolesť v krížoch – v závere tehotenstva maternica dosahuje svoju maximálnu veľkosť a zosúva sa čo najnižšie do panvy, čo môže viesť k opakovaným bolestiam v krížovej a driekovej oblasti,
  • odchod hlienovej zátky – ak žena spozoruje odchod hlienovej zátky, je to spravidla jasný signál toho, že pôrod je veľmi blízko, rozbehnúť sa môže pokojne už za 24 hodín, najčastejšie však do jedného týždňa, len zriedkavejšie sa uvoľňuje ešte skôr, hlienová zátka vyzerá ako hustá zrazenina bieleho alebo žltkastého hlienu, v ktorej môžu byť stopy krvi,
  • odtok plodovej vody – po odchode hlienovej zátky neraz za krátko dochádza aj k odtoku plodovej vody, je to už jasný signál začínajúceho sa pôrodu, ako sme spomenuli, môže uniknúť naraz vo veľkom množstve aj po častiach, ak žena zaznamená únik plodovej vody, je pomaly čas vyraziť do pôrodnice,
  • pravidelné kontrakcie – medzi jasné signály, že sa pôrod začína, patria aj pravidelné kontrakcie, ktorých prítomnosť počas pôrodu je nevyhnutná, netreba si ich však pomýliť s nepravými cvičnými kontrakciami (Braxton-Hicksove kontrakcie), pravé kontrakcie sú naozaj silné bolesti a sú hlavne pravidelné, ak sa objavujú každých 10 až 15 minút, je čas vyraziť do pôrodnice. 

Odporúčame: ​Cisársky rez: Prečo sa vykonáva, ako prebieha a aké sú jeho riziká?

termín pôrodu

Zdroj: Depositphotos

Je sex v 39. týždni stále bezpečný?

Pre mnohé ženy je záver tehotenstva skutočne náročný a nemyslia na nič iné, ako na to, aby mali pôrod za sebou. A na také niečo, ako sex s partnerom, ani nepomyslia. U mnohých žien to však môže byť inak. Túžbu po partnerovi a intímnostiach môžu pociťovať pokojne až do pôrodu.

Avšak, otázkou zostáva, či je sex v takto vysokom štádiu tehotenstva stále vhodný a bezpečný. Ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nie je rizikové a lekár neurčí inak, tak pohlavný styk je možný počas celého priebehu tehotenstva. Hovorí sa o mnohých prospešných účinkoch sexu v tehotenstve.

Ak sa žena na to cíti aj posledné týždne tehotenstva, môže jej to priniesť rozptýlenie, zlepšenie nálady, uvoľnenie a, samozrejme, posilnenie vzťahu s partnerom. Treba však myslieť na to, že po sexe v závere tehotenstva neraz dôjde k odchodu hlienovej zátky. Taktiež sa môže objaviť jemné špinenie, pretože krčok maternice je viac prekrvený.

Okrem toho sa verí, že sex môže prispieť k spusteniu pôrodu – a to aj vďaka oxytocínu, ktorý je vyplavovaný pri orgazme, ako aj vďaka prostaglandínom, ktoré sú obsiahnuté v ejakuláte. V prípade odchodu hlienovej zátky, ktorá prispieva k ochrane plodu pred infekciami, je vhodné myslieť na prevenciu, napr. použitie bariérovej antikoncepcie. Vždy je však vhodné sa poradiť s gynekológom.

Aké vyšetrenia môžu ženu čakať v predposlednom týždni?

Aj v 39. týždni spravidla ženu čakajú vyšetrenia v tehotenskej poradni. Poradňu žena obvykle po 36. týždni už navštevuje každý týždeň až do pôrodu. V rámci poradne sa môže skontrolovať tlak, krvný obraz, moč (na obsah bielkovín) aj ozvy plodu.

Lekár podľa potreby vykoná ultrazvukové vyšetrenie, počas ktorého skontroluje polohu plodu, uloženie placenty či zásobovanie plodu živinami. Tiež sa vykonáva CTG na sledovanie srdcovej činnosti bábätka a prítomnosti kontrakcií. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE