Tehotenstvo po týždňoch – 2. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 2. týždeň tehotenstva

Dĺžka gravidity sa u rôznych živočíšnych druhov, vrátane človeka, líši. U niektorých živočíchov je to len pár týždňov, u iných dlhé mesiace, dokonca viac ako rok. Kým dĺžka gravidity sa u človeka udáva 40 týždňov, napríklad u psov a mačiek je to niečo cez 60 dní, u vačíc to dokonca nie sú ani celé dva týždne. Zaujíma vás, ktoré živočíšne druhy čakajú na svoje potomstvo najdlhšie? U koňov je to približne jeden rok, u žirafy cez 460 dní a u mrožov či slonov dokonca cez 600 dní. 

Vráťme sa ale k nášmu živočíšnemu druhu. Žena musí v priemere čakať 40 týždňov, kým si bude môcť v rukách podržať vytúžené dieťatko. Tieto týždne sú plné zmien, vnútorných i vonkajších. Ako prebieha tehotenstvo po jednotlivých týždňov? Poďme sa spolu pozrieť na 2. týždeň tehotenstva. 

Odporúčame: Domáci termix z prezretých banánov chutne a rýchlo.

Je v 2. týždni tehotenstva žena skutočne tehotná?

Ako sme spomenuli, tehotenstvo ženy trvá 40 týždňov, pričom prvý týždeň tehotenstva je ten, v ktorom mala žena poslednú menštruáciu. Za prvý deň tehotenstva sa teda počíta prvý deň poslednej menštruácie. Žena v tomto období skutočne tehotná ešte nie je, keďže má menštruáciu (pri ktorej sa okrem iného vylučuje neoplodnené vajíčko), no ak príde pri nasledujúcej ovulácii k oplodneniu, tak sa toto obdobie ráta za začiatok tehotenstva.

Tehotenstvo sa takto počíta preto, aby lekár mohol napríklad ľahšie stanoviť termín pôrodu. Keďže mnoho žien nevie, kedy u nich presne dochádza k ovulácii a najmä nie je možné so stopercentnou istotou určiť, kedy došlo reálne k splynutia vajíčka so spermiou, a teda splodeniu potomka, nie je možné tehotenstvo počítať od bodu, kedy je žena skutočne tehotná. 

Je možné, aby bola žena v druhom týždni tehotenstva už skutočne tehotná? Je vysoko pravdepodobné, že ešte nie. Je to z toho dôvodu, že koncom druhého týždňa by ešte len malo dôjsť k ovulácii, po ktorej následne môže dôjsť k oplodneniu vajíčka. Ovulácia pri pravidelnom 28-dňovom cykle nastáva približne na 14. deň (od prvého dňa menštruácie). Dĺžka cyklu je však u žien rozdielna. Ak je cyklus o niečo kratší (napr. 21-dňový), k ovulácii môže dôjsť v podstate i skôr, napríklad aj od 10. dňa cyklu. 

Čo sa deje v tele ženy?

Počas druhého týždňa tehotenstva sa vlastne telo ženy, respektíve reprodukčný systém, ešte len na nadchádzajúce tehotenstvo pripravuje. Po menštruácii nastáva takzvaná folikulárna fáza, počas ktorej dochádza k zvýšenému vyplavovaniu folikulostimulačného hormónu, vplyvom ktorého v ľavom alebo pravom vaječníku začne dozrievať jedno vajíčko schopné oplodnenia, a to v takzvanom folikule.

Rast ostatných folikulov sa spravidla zastavuje, no niekedy u ženy dochádza aj k dozretiu a uvoľneniu viacerých vajíčok, ktoré môžu byť naraz oplodnené (splodenie dvojčiat, trojčiat). V tejto fáze cyklu sa v tele ženy vyplavuje aj viac estrogénu a luteinizačného hormónu, čo zase vplýva na zmeny maternicovej sliznice. Tá začne hrubnúť a pripravovať sa na uhniezdenie oplodneného vajíčka. Táto fáza trvá asi 6 dní.

Potom nastáva ovulačná fáza, respektíve ovulácia. Folikul praskne a uvoľní sa dozreté vajíčko. To následne putuje cez vajíčkovod do maternice, pričom počas tejto cesty môže byť oplodnené spermiou. 

Príznaky ovulácie

Žena v tomto období tehotenstva ešte nepociťuje žiadne tehotenské príznaky, keďže tehotná v skutočnosti ešte ani nie je, no zvonka na sebe môže pozorovať isté signály toho, že prichádza čas splodenia potomka. Aj ovulácia má totiž svoje charakteristické sprievodné príznaky, ktoré však môžu mať u každej ženy inú intenzitu. U mnohých žien sú len málo badateľné, preto tieto ženy nevedia presnejšie určiť, kedy vlastne ovulujú. 

Mnohé ženy však dokážu lepšie sledovať signály svojho tela, pretože sú napríklad príznaky ich ovulácie výraznejšie. V takomto prípade nie je problém odhadnúť nástup ovulácie aj bez špeciálnych testov z drogérie. Pri ovulácii sa obvykle vyskytujú tieto príznaky:

  • ovulačný hlien, ktorý sa objavuje asi 5 dní pred ovuláciou (je priehľadný a lepkavý, podobný vaječnému bielku, podporuje životnosť spermií a umožňuje ich cestu k vajíčku),
  • bolesť na jednej strane panvy v oblasti vaječníka (nastáva z dôvodu uvoľnenia vajíčka, môže trvať pár hodín, prítomná asi u 25 % žien),
  • zvýšené libido, respektíve väčší sexuálny apetít,
  • pocit väčšej príťažlivosti,
  • zvýšená citlivosť tela (napr. aj citlivejšie prsníky),
  • zvýšená citlivosť na pachy,
  • väčšia produktivita a kreativita.

Samozrejme, deň ovulácie možno i vypočítať. Výpočty sú však presnejšie v prípade, ak má žena pravidelný menštruačný cyklus. Ten má ideálne 28 dní, no dĺžka cyklu v rozmedzí od 21 do 35 dní sa spravidla považuje za normálnu. Ovulácia nastáva približne v strede, to znamená, že nastane iný deň u ženy s 24-dňovým cyklom a iný deň u ženy s 34-dňovým cyklom. Ovulácia teda môže nastať zhruba od 9. do približne 16. dňa cyklu, pri dlhších cykloch ešte neskôr. 

Odporúčame: Kŕčové žily v tehotenstve: Prečo a ako trápia budúce mamičky?

Kedy je najvyššia šanca splodiť potomka?

K splynutiu vajíčka so spermiou, teda k splodeniu potomka, môže nastať počas dní, ktoré nazývame ako plodné dni. Za plodné dni sa však nepovažuje len priamo obdobie ovulácie. Ovulácia celkovo trvá asi 24 až 48 hodín, pričom vajíčko je najschopnejšie oplodnenia do 24 hodín od jeho uvoľnenia z vaječníka. Vo všeobecnosti sa však udáva, že plodné dni ženy môžu trvať až približne 6 dní. Ako je to možné? Je to z toho dôvodu, že spermie majú dlhšiu životnosť ako vajíčka, a to 5 až 6 dní, zriedkavo týždeň.

To znamená, že pre splodenie potomka nie je nevyhnutné mať pohlavný styk presne v čase ovulácie, respektíve počas 24 hodín, v priebehu ktorých je vajíčko schopné oplodnenia. Splodiť potomka spravidla možno v prípade pohlavného styku asi 5 dní pred ovuláciu a ešte 24 hodín po ovulácii. To sú plodné dni ženy. U niektorých žien môžu dokonca zasahovať plodné dni aj do menštruácie. Ak má žena krátky cyklus a ovulácia príde skôr, úspešný z hľadiska plodenia potomka môže byť aj pohlavný styk v závere menštruácie. 

Pre úspešné splodenie potomka je teda dôležité vedieť obdobie ovulácie a plodných dní. Ako sme spomenuli vyššie, deň ovulácie a plodné dni možno vypočítať (dnes sú na to napr. aj mobilné aplikácie), no počítanie sa najviac osvedčí v prípade pravidelného menštruačného cyklu. Medzi ďalšie metódy, ako odhaliť ovuláciu, okrem sledovania ovulačných príznakov, radíme napríklad ovulačné testy, ktoré zoženiete v lekárni i drogérii, ako aj meranie bazálnej teploty

Tipy, ako podporiť plodnosť:

  • podporte svoju hormonálnu rovnováhu – zdravou a vyváženou stravou, odstránením toxínov a škodlivín z okolia, pravidelným pohybom, kvalitným spánkom,
  • skoncujte s fajčením a alkoholom – prispievajú k problémom s plodnosťou,
  • prijímajte dostatok zinku – je dôležitý pre funkciu pohlavných orgánov, tvorbu hormónov a celkovú plodnosť mužov,
  • prijímajte dostatok vitamínu D – má vplyv na hladiny pohlavných hormónov,
  • upravte svoju telesnú hmotnosť – nadváha aj podváha dokážu brániť tehotenstvu,
  • eliminujte v živote nadmerný stres – aj psychické vyčerpanie môže súvisieť s neplodnosťou,
  • vyskúšajte bylinné preparáty na podporu plodnosti z lekárne – ich použitie je vhodné konzultovať s lekárom,
  • posilnite si panvové dno cvičením,
  • myslite na prevenciu pohlavne prenosných chorôb – môžu negatívne ovplyvniť plodnosť.

Odporúčame: ​Ako znížiť horúčku u detí aj bez potrebných liekov, ktorých je aktuálne nedostatok?

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní