Tehotenstvo po týždňoch – 8. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo po týždňoch – 8. týždeň tehotenstva

Tehotenstvo obvykle delíme na tri približne rovnako dlhé časové obdobia, a to prvý, druhý a tretí trimester. Avšak, práve to prvé obdobie by sme pokojne mohli považovať za to najfascinovanejšie. V priebehu prvého trimestra zo splynutých dvoch buniek viditeľných len pod mikroskopom, vajíčka a spermie, vzniká plod s dĺžkou až do 9 cm a váhou do 20 g, ktorý má ľudské črty a, takpovediac, všetky časti telíčka už na svojom mieste. Ďalšie obdobie bude plod predovšetkým rásť, hoci viaceré orgány sa ešte budú dotvárať do dokonalosti. 

Pozrite sa spolu s nami na to, čím je charakteristický 8. týždeň tehotenstva. Čo všetko sa embryu vyvíja, ako sa môže cítiť budúca mamička a aké vyšetrenia ženu čakajú?

Vývoj embrya v 8. týždni tehotenstva

V priebehu 8. týždňa tehotenstva, čo je približne 6 týždňov od počatia, má ľudský zárodok, respektíve embryo veľkosť asi 1,5 až 2 cm. Veľkosťou ho možno prirovnať černici, maline či menšiemu lieskovému oriešku. Váži okolo 1200 mg. Zaujímavosťou je, že takmer 10 % z celkovej hmotnosti zárodku tvorí jeho pečeň, ktorá sa viac a viac vyvíja.

Embryo získava čoraz ľudskejšie črty tváre a celého tela. Významnou zmenou je postupné zanikanie chvostíka, v tomto týždni sa takmer už úplne stráca. Ústa, nos a oči po stranách hlavičky sú zreteľnejšie. Jasnejšie viditeľné sú aj končatiny s vytvarovanými prstami, ktoré sú ale vzájomne spojené pokožkou. Zárodok začína končatinami intenzívnejšie spontánne hýbať, čo ale mamička zvonka ešte necíti.

Má vytvorené základy prakticky pre všetky orgány, hoci ich podoba a umiestnenie ešte zďaleka nie sú definitívne. Vyvíja sa zrakové aj sluchové ústrojenstvo, pľúca a žalúdok, črevá sa predlžujú, no zatiaľ sa vyvíjajú navonok v časti pupočnej šnúry (v telíčku pre ne nie je dosť miesta).

Ďalšie znaky embrya v 8. týždni tehotenstva:

  • každý deň podrastá približne o 1 mm,

  • horná časť tela je väčšia ako dolná,
  • uzatvára sa miechový reflexný oblúk,
  • nad očami sa tvoria jemné kožné záhyby – základ budúcich očných viečok,
  • má vlastnú krvnú skupinu,
  • srdce a obehový systém veľmi dobre fungujú, tlkot srdca je asi 150 až 170 úderov za minútu,
  • pod kožou je viditeľná sieť krvných ciev,
  • v mieste uhniezdenia vajíčka sa vytvoril zárodočný stvol zaisťujúci dodávanie živín embryu,
  • pohlavie je geneticky dané, no nemožno ho ešte rozpoznať,
  • kostra je zatiaľ chrupavkovitá, začínajú sa tvoriť kĺby,
  • tvoria sa základy pre hornú a dolnú čeľusť,
  • koncom týždňa sú rozlíšené základy krčných svalov,
  • vyvíja sa vnútorné ucho aj genitálie.

Môže žena pozorovať váhový prírastok?

Tehotenstvo je charakteristické nárastom telesnej hmotnosti ženy, a to minimálne o hmotnosť bábätka a plodovej vody. V 8. týždni tehotenstva môžu niektoré ženy už badať zmeny na svojom tele, hoci u niektorých zostane navonok tehotenstvo skryté ešte pár týždňov. V tomto období sa však maternica začína už výraznejšie zväčšovať, veľkosť má asi ako grapefruit či väčší pomaranč. Okrem toho sa zvyšuje aj objem krvi v tele, ako aj plodovej vody. To všetko môže vplývať na menší váhový prírastok, obvykle nie väčší ako 1 až 2 kg.

Menšie zväčšenie bruška a rozšírenie pásu neraz žena spozoruje tak, že sú jej tesnejšie nohavice a oblečenie je celkovo viac upnutejšie. Okolie si však tieto zmeny nemusí vôbec všimnúť. Obvykle okrem menšieho zväčšenia bruška dochádza aj k zväčšeniu prsníkov, ktoré môžu byť napäté a citlivejšie. Zvyčajne sú zmeny postavy v takto skorom štádiu tehotenstva viditeľnejšie u druhorodičiek a, samozrejme, u žien s viacplodovým tehotenstvom.

Niektoré tehotné ženy však môžu v tomto období spozorovať naopak, úbytok váhy. K strate hmotnosti dochádza najmä u žien, ktoré trápia výrazné nevoľnosti, zvracajú a pre veľkú nechuť k jedlu majú problém s prijímaním potravy. Ak je úbytok váhy výraznejší a nevoľnosti veľmi silné, je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom.

Aké ďalšie príznaky tehotenstva môže žena pociťovať?

Zväčšovanie bruška a prsníkov nie je jediným signálom prebiehajúceho sa tehotenstva. Prvý trimester je vo všeobecnosti charakteristický výraznejšími sprievodnými ťažkosťami, ktorým sa v gravidite vyhne len máloktorá žena. Niektoré tehotné ženy by začiatok svojho tehotenstva mohli pokojne označiť za takmer bezpríznakový, no u väčšiny sa menší alebo väčší počet typických príznakov predsa len objaví.

Okrem spomínanej nevoľnosti, zvracania a nechutenstva (týmito príznakmi trpí až 75 % tehotných žien) sa objavuje aj pobolievanie v podbrušku, ktoré je spravidla spôsobené zväčšovaním sa maternice. Objaviť sa môže aj drobnejšie špinenie. Ak sa vyskytnú výraznejšie bolesti, časté špinenie alebo dokonca krvácanie, návštevu lekára neodkladajte. Búrlivé hormonálne zmeny sa môžu podpísať na vzniku vyrážok či hnedých škvŕn na pokožke (chloazma), ako aj na výkyvoch nálady. Žene sa môžu v noci snívať veľmi živé alebo zvláštne sny. Môže sa objaviť linea nigra – tmavý pások na brušku (nad lonovou kosťou smerom k pupku).

Ďalej môžu ženu postretnúť tieto sprievodné príznaky tehotenstva:

  • zápcha (z dôvodu hormonálnych zmien spomaľujúcich pohyblivosť čriev, ale aj tlaku zväčšujúcej sa maternice),

  • nadúvanie a plynatosť,
  • časté pocity ospalosti a rýchla unaviteľnosť, závraty.
  • tmavnutie bradaviek,
  • väčšie množstvo mliečneho riedkeho vaginálneho výtoku (nesmie byť hrudkový, zapáchajúci alebo inak sfarbený),
  • krvácanie ďasien a vyššia kazovosť zubov,
  • zvláštne chute, averzia voči niektorým jedlám,
  • pálenie záhy,
  • pobolievanie v krížoch.

Odporúčame: ​Strie v tehotenstve: Prečo vznikajú a ako proti nim účinne bojovať?

Vyšetrenie u gynekológa v 8. týždni tehotenstva

Niektoré ženy podstúpia prvé gynekologické vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva už v 6. alebo 7. týždni, iné práve až okolo 8. týždňa. Potvrdenie tehotenstva sa robí obvykle ultrazvukom (v úvode tehotenstva vaginálnou ultrazvukovou sondou), pričom sa odporúča, aby mamička podstúpila prvé vyšetrenie do 10. týždňa tehotenstva. Po potvrdení tehotenstva má žena zo zákona nárok na jednu preventívnu prehliadku u gynekológa mesačne (pri rizikovom tehotenstve je prehliadok obvykle viac).

Niektorým ženám gynekológ už v tomto období vystaví tehotenský preukaz. Ten žena zvyčajne dostáva pri druhej návšteve lekára v rámci poradne pre tehotné, respektíve na prvej kontrole od predchádzajúceho prvého vyšetrenia. Tehotenský preukaz obsahuje osobné údaje ženy, osobné anamnézy, históriu predchádzajúcich tehotenstiev, prehľad gynekologických ochorení, popis menštruačného cyklu, predpokladaný dátum pôrodu a ďalšie informácie.

Prvé vyšetrenie u gynekológa spravidla zahŕňa okrem ultrazvukového vyšetrenia aj krvné testy a vyšetrenie moču. Medzi 8. až 12. týždňom tehotenstva lekár premeriava aj presnú dĺžku plodu, podľa ktorej sa spresňuje termín pôrodu. Meranie môže poukázať aj na prípadné zmeny vo vývoji, ako napríklad poruchu rastu.

Kedy oznámiť tehotenstvo ostatným?

Vo všeobecnosti sa odporúča oznámenia o tehotenstve ponechať na druhý trimester. Prvých 12. týždňov tehotenstva, ktoré predstavujú prvý trimester, je označovaných za najrizikovejších. Nemalý počet tehotenstiev sa končí spontánnym potratom do 12. týždňa. Po bezproblémovom ukončení 1. trimestra sa významne zvyšujú šance na úspešné zakončenie tehotenstva narodením dieťatka.

Samozrejme, to, kedy sa rozhodnete oznámiť okoliu radostnú novinu, je len na vás. Prehodnotiť je potrebné aj písomné oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi, k čomu je potrebné predložiť lekárske potvrdenie (postačiť by mala aj fotokópia prvej strany tehotenskej knižky). Zákon však neudáva, kedy je potrebné tehotenstvo zamestnávateľovi oznámiť a ani to, že je to nutné. Avšak, potrebné je myslieť na to, že kým nie je v zamestnaní oznámené tehotenstvo, žena nemôže počítať s ochranou, ktorú tehotným poskytuje Zákonník práce.

Tipy pre 8. týždeň tehotenstva

  • Zvýšená tvorba vaginálneho hlienu je v tomto období normálna, hlien chráni pred infekciou. Ak však dôjde k jeho zmenám (vo farbe, zápachu, konzistencii), poraďte sa s lekárom. V období tehotenstva je sliznica pošvy náchylnejšia na kvasinky a mykózu. K prevencii týchto zdravotných problémov pomôžete napríklad aj tak, že budete nosiť bielizeň z prírodných materiálov, vyhnete sa upnutým nohaviciam a budete klásť dôraz na primeranú intímnu hygienu.
  • Zamerajte sa na zdravú a pestrú stravu a dostatočný pitný režim. Bábätko potrebuje množstvo živín. Dôležitá je kyselina listová, železo, vitamín B12 a mnoho ďalších látok. Po dohode s lekárom môžete siahnuť aj po doplnkoch stravy pre tehotné.
  • Ak ste doteraz neskoncovali s cigaretami, urobte tak čo najskôr. Fajčenie najmä v rizikovom prvom trimestri významne ohrozuje zdravie vyvíjajúceho sa embrya.
  • Nepodceňujte bakteriálne či parazitárne ochorenia z požívania rizikových potravín. Napríklad listerióza vyvolaná listériami môže spôsobiť potrat. Vyhýbajte sa surovému a nedostatočne tepelne upravenému mäsu a vajciam, nepasterizovaným mliečnym výrobkom a pri manipulácii s jedlom myslite na čistotu rúk.
  • Ak sa u vás po pohlavnom styku objavilo drobné jednorazové špinenie, nepanikárte. Je to bežné a dôvodom je viac prekrvená sliznica pošvy a citlivejší krčok maternice. Ak lekár neurčí inak v prípade rizikového tehotenstva, sex počas gravidity nie je problém.
  • Nezabúdajte na prechádzky na čerstvom vzduchu, relax a dostatok kvalitného spánku.
  • Ak vás trápia nevoľnosti, skúste zázvorové lízanky, bylinkové čaje či sucháre. Jedzte to, čo vám vaše telo dovolí. Vhodnejšie sú menšie porcie jedla viackrát denne.
  • Skúste Kegelove cviky. Tie sú skvelou metódou na posilnenie panvového dna. Pomôžu rýchlejšiemu zotavovaniu sa po pôrode, ako aj neželanému úniku moču v tehotenstve a po ňom.

Tehotenstvo po týždňoch:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní