Kliešte opäť úradujú: Videonávod na výrobu prírodného repelentu pre deti

Kliešte opäť úradujú: Videonávod na výrobu prírodného repelentu pre deti

S príchodom príjemného počasia, trávime viac času na čerstvom vzduchu. Jar je čas výletov do prírody, turistiky, rodinných piknikov a záhradných grilovačiek.

Sadáme si do trávy, deti lezú na stromy, hrajú sa v kríkoch. Veľa z nás už stihlo zistiť, že kliešte opäť úradujú. Poradíme vám, ako sa čo najúčinnejšie chrániť.

Pokiaľ sa už pozeráte na prisatého kliešťa na svojom tele, nepanikárte. Dôležité je, že ste ho objavili včas a viete zakročiť. Kliešťa treba vybrať. Dôležité je vykývať ho a nie vytočiť!

Pozri aj: Ubolené nohy po náročnom dni? Máme pre vás riešenie

Pri točivom pohybe hrozí, že hlavička zostane zahryznutá. Používajte klasickú pinzetu, s tou sa vám bude najlepšie manipulovať. Buďte trpezlivý a kliešťa nevytrhávajte silou. Uchyťte ho, čo najbližšie ku koži, čím znížite riziko, že by ste nevybrali hlavičku.

Nepoužívajte žiadne krémy či oleje, ktoré môžu spôsobiť, že kliešť sa začne dusiť a vyprázdni obsah čriev. Tým sa zvyšuje riziko nákazy ochoreniami, ktoré prenáša – lymská borelióza alebo kliešťová encefalitída. Infikovaných kliešťov z roka na rok pribúda. Preto najlepšie urobíte, ak stavíte na prevenciu a budete sa pred kliešťami efektívne chrániť.

Ktoré kroky dodržať, aby ste kliešťov držali, čo najďalej od tela?

  1. NEKOLEDUJTE SI sami o neželaného návštevníka na vašom tele. Nevbehnite do vysokej trávy v krátkych nohaviciach. Tráva, hlavne v blízkosti lesov, je teritórium kliešťov. Myslite na to, čo si oblečiete, keď idete na piknik do prírody. Do prírody noste radšej dlhé legíny a ponožky si vytiahnite vyššie cez ne. Tak fyzicky zabránite kliešťom vliezť pod nohavice.
  2. BUĎTE PRIPRAVENÍ a pred odchodom z domu aplikujte repelent. Môžete ich aplikovať na telo alebo si ním nastriekať odev – nohavice, ponožky a obuv. Repelentný prípravok reaplikujte viackrát počas dňa, v závislosti od dĺžky vášho pobytu v prírode.
  3. RÝCHLA KONTROLA by mala nasledovať vždy po návrate domov. Skontrolujte celé telo. Kliešť je rafinovaný a zahryzne sa aj na nečakaných miestach. Treba ho nájsť čím skôr. Môže byť prenášačom nebezpečných chorôb. Pokiaľ je miesto vpichu aj po správnom vytiahnutí ešte niekoľko dní červené a vytvorí sa okolo neho fľak, navštívte svojho lekára.

Repelenty versus babské rady:

Byť vybavený repelentom v podobe spreja je veľmi dôležité predovšetkým, ak máte malé deti, oslabenú imunitu alebo sú dámy tehotné. Na trhu existujú rôzne prípravky. Repelentný sprej je najlepšie opakovane striekať na oblečenie, obuv a ponožky.

Na pokožku môžete použiť repelent v praktickom roll-on aplikátore alebo si skúsiť vyrobiť svoj vlastný repelent za pomoci byliniek, ktorých vôňu kliešte nemajú radi.

Pozri aj: Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Alpa repelent

Zdroj: ALPA

Domáci recept radí prevariť liter vody s lyžicou vínneho octu a v nej nechať vylúhovať balíček sušeného tymiánu. Podľa ďalšieho receptu dajte 40 voňavých klinčekov do fľaštičky francovky Alpa a nechajte minimálne 24 hodín vylúhovať. Do výluhu môžete pridať aj sušenú levanduľu alebo pár kvapiek éterického oleja s vôňou levandule, tymiánu alebo citrónovej trávy.

Návod na výrobu domáceho repelentu si môžete pozrieť tu:

Repelentné prípravky značky ALPA sú určené pre dospelých a deti od 3 rokov. Dajú sa zakúpiť v podobe spreja, gélu alebo roll on. Ich aplikácia je veľmi jednoduchá a rýchla, účinok dlhotrvajúci, minimálne 4 hodiny.

Repelentné prípravky Alpa zakúpite v sieti 101 Drogerie, Teta a Metro.

www.alpa.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní