Detská autosedačka - investovať do novej či používanej? Aké upevnenie je najlepšie? Poradíme, ako si vybrať!

Veľa rodičov pri kúpe autosedačky rieši práve to, ako vybrať autosedačku najlepšiu pre ich dieťa. Parametre autosedačiek pre novorodencov alebo pre staršie deti môžu byť dosť rozdielne, a preto vám dnes poradíme, ako vybrať autosedačku. Prečítajte si, aké typy autosedačiek sú na trhu, akú autosedačku vybrať pre novorodencov, akú autosedačku kúpiť po vajíčku alebo kedy je možné použiť už len podsedák.

Pre každého rodiča je najväčším šťastím zdravie a bezpečnosť svojho dieťatka. Rovnako ako sa staráte o svoje dieťa v iných oblastiach života, aj pri cestovaní autom vy ste mali dbať o fyzické zdravie a bezpečnosť vášho malého pokladu. Pomôže vám v tom detská autosedačka. Nikdy neviete, kedy nastane problém. Preto je dôležité, aby bolo dieťa v aute vždy v bezpečí.

Detská autosedačka

Majitelia automobilov, ktorí sú zároveň rodičmi detí vo veku do 12 rokov, by mali automaticky pri narodení svojho dieťaťa investovať do detskej autosedačky. S rastom dieťaťa by ju mali meniť za príslušnú kategóriu podľa výšky a váhy dieťaťa - a to by malo byť pre všetkých rodičov úplnou samozrejmosťou. Hoci svojich potomkov chránime pred úrazom doma či na ihrisku, v aute máme pocit, akoby boli voči zraneniam imúnni.

  • V prvom rade si treba uvedomiť, že u dieťaťa nemôžu vzhľadom na jeho výšku poskytnúť dostatočnú ochranu klasické bezpečnostné pásy.
  • Preto by malo byť pripútané v autosedačke - nepripútané dieťa sa totiž pri náraze vozidla mení na projektil.
  • Malé dieťa pripútané iba klasickým bezpečnostným pásom sa na projektil mení tiež, silou nárazu je zatlačené do sedadla a spod pásu ľahko vykĺzne. Môže utrpieť vážne zranenia, prípadne vyletieť cez predné či bočné okno von z auta.

V prípade, že sú rodičia či iné osoby ťažko zranené alebo v bezvedomí, záchranári sa o dieťati nemusia dozvedieť. V takom prípade môže zomrieť, hoci pri včasnom zásahu existovala nádej na jeho záchranu.

Ako si vybrať detskú autosedačku?

Výber správnej detskej autosedačky je prinajmenšom rovnako zložitá úloha, ako nájsť najlepší detský kočík. Čaká na váš množstvo modelov a značiek autosedačiek. Poďte sa preto spolu s nami oboznámiť s dôležitými aspektmi, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere detskej autosedačky.

Tipy, ako vybrať autosedačku

  • Zistite si, či autosedačka spĺňa bezpečnostné normy, či bola testovaná a ako na tom je.
  • Uistite sa, či je vybraný model autosedačky alebo sedadla kompatibilný s vaším automobilom.
  • Pre správny výber je nutné poznať váhu aj výšku dieťaťa.
  • Je užitočné, keď je autosedačka výškovo variabilná.
  • Vyberte autosedačku s kvalitným vystužením pre väčší komfort dieťaťa.

Kľúčové parametre pri výbere autosedačky

  • Váha a výška dieťaťa
  • Bezpečnosť
  • Zabezpečenie dieťaťa v autosedačke
  • ISOFIX
  • Pohodlie dieťaťa
  • Výbava a príslušenstvo autosedačky

Rady pri výbere autosedačky

V autosedačke je dieťa pripútané spôsobom, ktorý pri nehode zabráni jeho vymršteniu z miesta, či poškodeniu vnútorných orgánov z nesprávneho umiestneného autopásu. Argumenty na jazdu bez autosedačky typu: “Veď ideme len na krátku trasu, alebo ja malého udržím na rukách“ by preto mohli skončiť nečakanou tragédiou.

Aké otázky by sme si mali zodpovedať pred kúpou autosedačky?

Hmotnosť dieťaťa - autosedačky sa rozdeľujú na základe hmotnostných kategórií. Ak chcete svoje dieťatko bezpečne ochrániť, mali by ste spotrebovať 2 alebo 3 autosedačky, kým vaše dieťa vyrastie. Autosedačky sa používajú od narodenia približne do 12 rokov alebo 150 cm výšky, aby bolo dieťa optimálne chránené pred čelným aj bočným nárazom.

  • Skupina 0,1 (0+) sú autosedačky od narodenia do 13 alebo 18 kg, pripútané v protismere jazdy.
  • Skupina 1 autosedačky od 9 do 18 kg hmotnosti dieťaťa (od 1 do 4 rokov).
  • Skupina 1,2,3 autosedačky od 9 do 36 kg, ktoré sa vyvíjajú s dieťaťom (od 1 do 12 rokov).
  • Skupina 2,3 autosedačky od 15 kg do36 kg (od 4 do 12 rokov).

Spôsob uchytenia autosedačky - autosedačka môže byť v aute pripútaná autopásom alebo systémom ISOfix, prípadne doplnkovými bezpečnostnými pomôckami ako pás Top Theater.

  • Uchytenie autopásom - veľká časť autosedačiek sa v aute upevňuje trojbodovým pásom auta cez vodiace spony pásov. Autosedačky od 15 kg potom zároveň držia pri nehode ako dieťa, tak autosedačku. Autosedačku je nutné pri tomto type mať pripútanú pásom i keď dieťa v sedačke nesedí.
  • ISOfix uchytenie - populárnym spôsobom uchytenia je i systém ISOfix. Pri tomto spôsobe upevnenia sú v spodnej časti sedačky dve čeľuste systému ISOfix, ktoré sa automaticky upevnia na kotvy ISOfix v aute medzi sedadlom a operadlom zadnej sedačky auta. Takto upevnená detská autosedačka je pevne spojená s karosériou auta a drží autosedačku pevne na mieste. Autosedačky s ISOfix nemusíte pripútavať, keď v nich nesedí dieťatko.  Komfortnejšie autosedačky naviac ponúkajú na úchytoch ISOfix farebné kontrolky správneho uchytenia, ktoré predchádzajú nesprávnemu uchyteniu autosedačky, ktoré je najčastejšou príčinou zranení detí. Viaceré typy autosedačiek sú okrem toho doplnené o podpornú nohu, ktorá je zapretá o podlahu automobilu a zabraňuje rotácii autosedačky. Systém ISOfix majú zabudovaný zväčša autá od roku výroby 2009, napriek tomu je ale lepšie skontrolovať manuál vášho auta prípadne si nechať poradiť v kvalitnej predajni autosedačiek a detských potrieb.
  • Zaisťovací pás Top Theater - niektoré renomované značky ponúkajú u svojich autosedačiek i vrchný zaisťovací pás (Top Theater), ktorý zabraňuje preklápaniu autosedačky smerom dopredu pri náraze. Tento pás sa upevňuje o zadné sedadlo auta, alebo o kovovú sponu  na to určenú v kufri auta. Ak si teda plánujete zakúpiť autosedačku s týmto bezpečnostným doplnkom, je vhodné skontrolovať či je vaše auto vybavené zariadením na toto určeným.

Neprehliadnite: Dotácia na stravovanie dieťaťa - vieme, aká je jej výška aj to, kto má nárok na „obedy zadarmo"

Detská autosedačka

Zdroj: Depositphotos

Ako vybrať správnu autosedačku?

Rozhodujúcim údajom pre správny výber autosedačky je hmotnosť dieťaťa a prispôsobenie autosedačky jeho veľkosti. Rozhodne nekupujte príliš veľkú sedačku, aby vám vydržala čo najdlhšie dlhšie a ušetrili ste. Toto rozhodnutie nemusí dopadnúť šťastne.

Autosedačky od 0 do 13kg (kategória 0,0+)

  • Sú ľahké, bezpečné a vďaka sklápaciemu madlu sa veľmi ľahko prenášajú aj s bábätkom.
  • Do auta sa upevňuje vždy v protismere jazdy.

Upozornenie - pri montáži na predné sedadlo je NUTNÉ mať vypnutý airbag spolujazdca. Aktívny airbag je pre dieťa smrteľne nebezpečný! 

Odporúča sa dieťa ponechať v autosedačke (vo vajíčku) do 10-13kg, pretože poloha v protismere jazdy je bezpečnejšia a lepšie chráni hlavu, krk a chrbticu dieťaťa. S týmito autosedačkami si väčšinou vystačíte do približne 10 až 12 mesiacov veku, kedy dieťa zvyčajne zo sedačky vyrastie, aj keď jeho váha niekedy ešte ani zďaleka nedosahuje 13 kg. Pozor! Horná hrana autosedačky musí končiť vždy nad hornými okrajmi uší dieťaťa, 

Autosedačky od 9 do 18kg (kategória 1)

Vekovo približne do 4 rokov.Tieto autosedačky sa umiestňujú v aute už väčšinou v smere jazdy na zadné sedadlá, musia byť vybavené bezpečnostným pásom v oblasti rozkroku s možnosťou jeho nastaviteľnosti podľa rastu dieťatka.

Vhodné je zvoliť autosedačku s polohovaním chrbta, pretože menšie dieťatká ešte radi spia a funkcia polohovania dieťatka za jazdy vám v tomto prípade príde vhod. Vyberajte autosedačku zo zvýšenými a zosilnenými bočnicami pri hlavičke.

Sedacia plocha sedačky býva umiestnená vyššie a dieťatko má lepší výhľad. 

Autosedačky od 9 do 36kg (kategória 2,3)

Vhodné pre deti od 9-36 kg, „rastúce s deťmi“. Ide zväčša o široké a vysoké autosedačky s rozsiahlymi variáciami a možnosťami nastavenia a polohovateľnosti podľa veľkosti dieťatka. Väčšinou je súčasťou týchto autosedačiek zmenšujúca vložka a niektoré majú bezpečnostný pult, ktorý u menších detí zaisťuje lepšiu bezpečnosť dieťatka.

Autosedačky bývajú vybavené vlastnými bezpečnostnými pásmi,

Autosedačky od 15 do 36kg (kategória 2,3)

Približne pre deti do 12 rokov. V ponuke sú stále autosedačky s nastaviteľnou chrbtovou opierku, opierkou hlavy, opierkou rúk, ktoré sa dajú nastavovať podľa veľkosti dieťatka. Autosedačky sa pripútavajú autopásmi. Zadná časť sedačiek býva odstrániteľná a zostanú len podsedáky, ktoré sa v aute umiestňujú na zadné sedadlá v smere jazdy.

Bezpečnostné autopásy musia byť v dobrej výške, aby dieťatko nevykĺzlo - horná časť musí byť vedená cez stred ramena a zároveň priliehať k hornej časti tela a spodná časť pásu musí ísť cez bedrá a tiež pevne priliehať. Pásy nesmú prechádzať cez krk a brucho.

Odporúčame aj: Dieťa bez kamarátov - čo robiť, keď je dieťa samotár?

autosedačka pre bábätká

Zdroj: Depositphotos

Poradíme pri výbere autosedačky pre deti

V každom aute by mali rodičia používať pre svoje dieťa príslušnú detskú sedačku, dokonca to ukladá samotný zákon. Detská sedačka je optimalizovaná na veľkosť dieťaťa a tým pádom ho dokáže lepšie ochrániť v prípade nárazu. Je však dôležité dbať na to, aby bolo dieťa v tejto sedačke dobre upevnené a tiež aj aby bola sedačka dobre upevnená.

Teoretické rozdelenie je jasné, dokonca sú na to aj kategórie. Pokrývajú hmotnosť detí od 0 do 36 kilogramov, čo je teoreticky od narodenia do 12 rokov. Potom už môžu sedieť bez nutnosti akéhokoľvek dodatočného prispôsobenia na bežnom sedadle.

Dokonca od 12 rokov a výšky 150 centimetrov povoľuje slovenský zákon sedieť aj na prednom sedadle spolujazdca. Skupiny detských sedačiek sú teda:

  • od 0 do 13 kilogramov
  • od 9 do 18 kilogramov
  • od 15 do 36 kilogramov
  • podsedáky

Jednotlivé skupiny sa prekrývajú, aby nebolo nutné v určitom momente presne riešiť novú sedačku. Toto je však norma ECE-R 44. Existuje však ešte norma ECE-R 129, ktorá má skôr svetovú platnosť a tá hovorí o výške dieťaťa, nie o jeho hmotnosti. Tu je a skupín viac:

  • Q0: do 60 cm
  • Q1: od 60 do 75 cm
  • Q1.5: od 75 do 87 cm
  • Q3: od 87 do 105 cm
  • Q6: od 105 do 125 cm
  • Q10: nad 125 cm

Normy sú hlavne orientačné, lebo dieťa, ktoré sedí, podľa jednej normy do sedačky, nemusí sadnúť podľa druhej, preto treba dbať aj na komfort a dostatočné upevnenie. Aj otočenie do smeru jazdy je individuálna záležitosť. Niektoré deti držia proti smeru jazdy dlho, ale niektoré chcú vidieť dopredu a práve príspevok k bezpečnosti cestnej premávky je skoršie otočenie, aby bolo dieťa kľudné a vodič nemal krik a plač, ktorý by ho znervózňoval.

Kritériá pri výbere autosedačky pre deti - upevnenie autosedačky pre deti

Sedačku je možné upevniť viacerými spôsobmi. Najbežnejšie sú však upevenenia bezpečnostným pásom, alebo ISOFIXom. Niektoré sedačky sú dokonca vybavené oboma týmito systémami, čo je vhodné najmä v prípade, že sedačku treba prehadzovať medzi rôznymi vozidlami, ktoré nie sú zhodne vybavené upevnením ISOFIX.

Upevnenie bezpečnostnými pásmi

Najjednoduchšie upevnenie detskej sedačky je bezpečnostnými pásmi. Tu treba tiež dbať na to aké samotné upevnenie je. Väčšina sedačiek by mala disponovať blokovaním pásu, ktoré udrží sedačku pevne na mieste. To platí až do momentu, kedy nie je sedačka len prostriedkom na zvýšenie sedenia detí. Vtedy sú už títo menší jedinci pripútaní klasickým bezpečnostným pásom.

ISOFIX

Od roku 2004 je každé nové auto vybavené, minimálne na zadných sedadlách týmto uchytením. Pozostáva z dvoch hákov a väčšinou z pásu s ukotvením nad sedadlom, alebo na zadnej strane sedadla. Prídavná upevňovacia noha nie je na každej sedačke a nie je kompatibilná s autami, ktoré majú schránku pod podlahou.

Vstavané detské sedačky

Niektoré automobilky ponúkajú vstavané detské sedačky, ktoré sa jednoducho vysunú zo zadného podsedáku. Nie sú pre všetky hmotnostné kategórie, ale skôr pre väčšie deti.

Tip pre vás: Potraviny so zlým vplyvom na náladu dieťaťa - TÝMTO je lepšie sa vyvarovať

detská autosedačka parametre

Zdroj: Depositphotos

Mám kúpiť použitú autosedačku alebo novú detskú autosedačku?

Detské autosedačky bohužiaľ nie sú lacné, a obzvlášť nie kvalitné detské autosedačky . Každý však chce mať svoje dieťa v bezpečí. Čo sa dá urobiť v tomto prípade, ako sa dá táto situácia vyriešiť? Prioritou je však vždy vybrať vhodnú autosedačku pre deti, ktorá bude bezpečná.

Bezpečnosť autosedačiek by mala byť totiž pre rodičov ten rozhodujúci ukazovateľ. S nákupom použitej detskej autosedačky by sa preto malo zaobchádzať opatrne. Nákup použitej detskej autosedačky je chúlostivá záležitosťou. Aj keď sú použité detské autosedačky nepochybne dostupné za dobrú cenu, sú tu aj určité nebezpečenstvá.

  • Najväčší problém pri kúpe použitej detskej autosedačky je, že nepoznáte históriu detskej autosedačky.
  • Neviete, či už mala nehodu alebo zranenie.
  • Počas kolízie tiež nemusia byť zjavné známky vonkajšieho poškodenia, napriek tomu došlo k zraneniam vnútornej konštrukcie, ktoré už neposkytujú ochranu dieťaťu.

POZOR - aj v prípade kolízie pri rýchlosti 10 km/h sa profesionálne odporúča výmena detskej autosedačky! Táto rýchlosť je dostatočná na to, aby počas nárazu spôsobila deformáciu detskej zadržiavacej konštrukcie, ktorá nemusí byť nevyhnutne viditeľná zvonka.

Kedy by sa mala detská autosedačka vymeniť?

Ako správne vyberať autosedačku? Hoci v zásade hmotnosť dieťaťa určuje, koľko detských autosedačiek potrebuje, postava dieťaťa sa stále môže líšiť, a preto vybrať vhodnú detskú autosedačku je veľmi dôležité. Detské sedačky sú rôzne a medzi dvoma deťmi rovnakej hmotnosti môžu byť veľké výškové rozdiely.

Nie je náhoda, že najnovšia norma R129 už rozlišuje detské sedačky na základe výšky dieťaťa. Preto musíte venovať pozornosť okrem váhy aj iným parametrom.

Sú tiež tri výstražné znaky, ktoré všetky naznačujú, že nadišiel čas na výmenu detskej autosedačky, a to:

  • Keď už hlavička dieťaťa trčí z detskej autosedačky, tak je detská autosedačka malá a dieťa potrebuje novú detskú sedačku. V takom prípade detská autosedačka už neposkytuje dostatočnú ochranu hlavičky dieťaťa.
  • Ak sa vnútorný pás - najvyššia poloha vlastného bezpečnostného pásu detskej autosedačky začína pod ramenom dieťaťa. Pri detskej autosedačke správneho rozmeru je detský bezpečnostný pás niekoľko centimetrov (asi 2-4 cm) nad ramenom dieťaťa.
  • Keď zistíte, že v zime, keď je dieťa naobliekané je pri upevňovaní autosedačka už veľmi tesná.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE