Kam na dovolenku s deťmi? Vyberte sa do susedných Čiech!

Výber letnej dovolenky si niektorí nechávajú na poslednú chvíľu alebo sa na ňu svedomito pripravujú už od januára. Keď ste sa stále nerozhodli, kam na dovolenku s deťmi tento rok, jedni z našich najbližších susedov majú čo ponúknuť. Určite ste boli v Prahe, v Brne, prípadne v Zlíne. Česká republika má však oveľa viac nádherných miest, ktoré si vy aj vaše deti zamilujú.

Či už preferujte kľud a opaľovanie pri vode, výlety alebo aktívny oddych, naozaj nemusíte chodiť ďaleko. Hory, slnko, atrakcie, ale hlavne oddych je to, čo to by ste mali na dovolenke hľadať. Bez ohľadu nato, čo sa páči nám, si vyberte vy to, čo vám bude srdcu najbližšie a kde sa budete najlepšie cítiť.

Kam na dovolenku s deťmi? Južné Čechy a Šumava

Za krásnym letným a príjemným počasím sa môžete vybrať napríklad na juh Českej republiky. Táto oblasť sa nachádza na hraniciach s Nemeckom a láka svojimi nekonečnými možnosťami letnej zábavy. Na svoje si prídete s menšími aj väčšími deťmi. Ak dovolenkujete radi v prírode a hľadáte pasívny, či aktívny oddych, južné Čechy vás určite nesklamú. O ubytovacie zariadenia tu určite nie je núdza.

Môžete sa ubytovať v súkromí a prenajať si chatu alebo si dopriať luxus vo wellness hoteloch. Určite nájdete aj hotel pre rodiny s deťmi s bazénom. Voľba je na vás, možnosti máte neúrekom.

Odporúčame: Bývalá hotelová manažérka upozorňuje na nástrahy počas dovolenky – tieto 2 veci by v hoteli nikdy nepoužila!

 

Kam na dovolenku s detmi - Sumava

Zdroj: Depositphotos

Šumava – časť juhočeská

Pre pešiu turistiku je Šumava ako stvorená. Obrovský národný park, ktorý sa rozprestiera na tomto území je popretkávaný náročnejšími túrami, ale aj príjemný prechádzkami, kde s deťmi objavíte množstvo zaujímavých miest. Čertovo alebo Černé jazero sú ideálnym miestom na vybláznenie sa aj s menšími deťmi, keďže sú to nenáročné prechádzky. 

Ak túžite po kultúre a histórii, môžete svoje deti vziať na rozprávkové zámky ako je napríklad Vimperk alebo Vodní hrad Švihov. Tajuplné sú zrúcaniny hradu Klenová alebo známy hrad Kašperk. Na väčšinu týchto miest sa hravo dostanete autom. Majú totiž bezbariérový prístup. Vopred si to však preverte. 

Pokiaľ sa rozhodnete pre oblasť Šumavy, určite nevynechajte kúzelné mestečko Český Krumlov. Okrem toho, že si tu na svoje prídu dospelí, pre deti sú pripravené návštevy múzeí zábavnou formou a k dispozícii sú aj super ihriská, napríklad aj s lezeckou stenou.

Vodné radovánky pre deti na Lipne

Lipno je najväčšia vodná plocha v Českej republike. Okrem krásneho prostredia okolo priehrady, sú pre vás aj vaše deti pripravené vodné športy, môžete vyskúšať plavenie sa na loďke, ale skvele udržiavané je aj okolie priehrady a je to doslova raj pre kolieskové korčule. Active park Lipno ukrýva aj bobovú dráhu, ihrisko Hopsárium, či Frissbee park.

Nachádza sa tu aj množstvo zaujímavých turistických a náučných chodníkov, prechádzkových aj náročnejších a aj chodník korunami stromov. K dispozícii je aj cyklotrasa Šumavská magistrála, ktorá je dlhá 205 km. Či už si teda zvolíte opaľovanie a oddych pri vode alebo aktívnu dovolenku na korčuliach, či bicykli, určite návštevu Lipna a okolia nebudete ľutovať. 

Pozri aj: Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!

Kam na dovolenku s deťmi - Lipno

Zdroj: Depositphotos

Západné Čechy s deťmi

Mariánske Lázně alebo Karlove Varyto sú iba dve atraktívne miesta, na ktoré sa môžete v západných Čechách vydať. Okrem nádhernej atmosféry pravých kúpeľov a prechádzok, si môžete zabehnúť aj na procedúry. Pre staršie a vnímavejšie deti bude zaujímavá prírodná rezervácia Soos, ktorú prirovnávajú k Yellowstonkému národnému parku. Je to kúsok nádhernej prírody. 

Keď však máte obmedzený čas a chcete svojim deťom ukázať čo najviac, určite sa vydajte do miniaturparku Boheminium, kde sú expozície všetkých dôležitých pamiatok Čiech. Keď zase túžite po turistike a nádherných výhľadoch, odporúčame výhliadku Dianu a Linhart nad Karlovými Varmi.

Kultúrnu a historickú stránku môžete uspokojiť na stredovekom hrade Loket. Skvelé kúpanie aj pre menšie deti, vďaka pozvoľnému klesaniu, zabezpečí Děpoltovický rybník s piesočnatou plážou. 

Pobyty s deťmi v prírode

Česká republika sa rozprestiera na veľkom území a možností na horskú turistiku je tu neúrekom. Krkonoše, Jizerské hory, Jeseníky, Českomoravská vysočina, je ich naozaj mnoho. Každá táto oblasť skrýva svoje krásy, tajomstvá a atrakcie pre malých aj veľkých cestovateľov. Nechajte sa inšpirovať a tento rok vymeňte plavky za turistické topánky a objavujte krásy prírody u našich susedov. 

Oblasť si môžete vybrať podľa náročnosti turistických chodníkov, adekvátne k veku vášho dieťaťa. Naši českí susedia si na atrakciách dávajú naozaj záležať, čiže pre akúkoľvek oblasť sa rozhodnete, určite to nebude iba o nekonečnom chodení, ale spestríte program deťom aj iným spôsobom. Pobyty s deťmi v prírode sú však na nezaplatenie.

Bude vás zaujímať: Zoznam vecí, ktoré treba zbaliť na dovolenku s deťmi

Kam na dovolenku s detmi - Krkonose

Zdroj: Depositphotos

Južná Morava s deťmi

Ak ste si mysleli, že Morava je iba o víne a s deťmi tam nebudete mať čo robiť, tak ste na omyle. Vo veľkom aquaparku Moravia pri Brne sa vyblázni celá rodina. Keď chcete aj trošku intelektuálne prázdniny, Vida science centrum v Brne ponúkne vašim deťom viac ako 180 interaktívnych exponátov. 

K dispozícii je aj špeciálna detská časť určená pre deti od 2 do 6 rokov. Môžete tu zažiť zemetrasenie, odpáliť vodíkovú raketu alebo zmraziť svoj vlastný tieň. Decká to budú zbožňovať. Ak nezaberie voda ani veda, potom môžete deťúrence zobrať vyblázniť do Merlins KinderWelt. Nachádza sa v Chavloviciach, v okrese Znojmo a núka okolo 200 atrakcií pre malých aj veľkých. 

Praha s deťmi

Nemusíte sa obávať, že deti v Prahe nezabavíte a že chodením po starom meste ich unudíte. Keď si dáte jeden deň pamiatok, za odmenu ich môžete vziať do aquaparku Aquapalace Praha alebo do úžasnej obrovskej ZOO, či Dinoparku.

Možno ste ani netušili, že v Prahe môžete ísť aj na bobovú dráhu alebo navštíviť morský svet. S vílou Mimi zase zdoláte rozhľadňu Doubravka. Múzeum trabantov alebo hudby poteší aj oteckov, ktorí by sa po čase mohli začať nudiť. Praha je pre deti ako stvorená a budú mať zážitky na celý život. 

Dostupnosť vlakom je úplne skvelá, pokiaľ by ste sa chceli vyhnúť šoférovaniu a na väčšinu miest sa viete dostať metrom, či električkou, čo bude pre vaše deti ďalšia nová skúsenosť. Praha s deťmi naozaj nemusí byť víkendový pobyt. Môžete si tu naplánovať toľko aktivít, že to nestihnete ani za týždeň.

Výhodou je, že v Prahe je neskutočné množstvo ubytovacích zariadení, preto si budete vedieť vybrať podľa svojho gusta. Baby friendly hotely nie sú výnimkou.

Kam na dovolenku s deťmi Praha

Zdroj: Depositphotos

Atrakcie pre deti

Vybrali sme pre vás iba zopár tipov kam sa v Čechách vydať. Je toho však omnoho viac. Rozhodnutie na vás. Česi sú v turistickom ruchu naozaj premakaní a všade kam sa len pozriete sú atrakcie pre deti.

Vaša dovolenka s deťmi v Čechách nemusí byť iba turistika alebo kúpanie. Je tu kopa fantastických miest, ktoré dýchajú históriou, od hradov, zámkov až po rôzne pevnosti, mlyny a opevnenia. Morský svet, zoologické záhrady, adrenalinové či safari parky, to všetko sa dá v u našich susedov zažiť.

Ak teda neviete kam na dovolenku tento rok alebo vám rozpočet nedovolí leteckú dovolenku, Čechy sú skvelá voľba. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE