Je vyšetrenie na tehotenskú cukrovku (oGTT test) potrebné?

Je vyšetrenie na tehotenskú cukrovku (oGTT test) potrebné?
  • 27.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Ste v druhom trimestri tehotenstva a čaká vás orálny glukózový tolerančný test – oGTT? Tiež som ho niekoľkokrát absolvovala a v mojom prípade patril k menej pozitívnym zážitkom v tehotenstve. Dôvod je jednoduchý. Patrím totiž ku skupine žien, ktoré v tehotenstve pred tým, ako opustia svoju domácnosť, musia mať aspoň poloplný žalúdok. Inak nastáva točenie hlavy a ďalšie nepríjemné príznaky. 

Ak vás teda čaká záťažový test na odhalenie tehotenskej cukrovky, nechoďte na vyšetrenie sama a nechajte sa radšej odviesť manželom či kamarátkou. Nesmiete totiž ráno nič jesť a piť môžete len čistú vodu.

Pozri aj: Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?

novorodenecká žltačka

Zdroj: Shutterstock®

Čo je tehotenská cukrovka?

Tehotenská cukrovka alebo gestačný diabetes je intolerancia glukózy rôzneho stupňa prvýkrát zistená počas tehotenstva. Charakteristická je tým, že vzniká v priebehu tehotenstva, najčastejšie po 20. týždni. Ustupuje zvyčajne po pôrode.

Vyvolávajúcou príčinou tehotenskej cukrovky je samotné tehotenstvo. V niektorých prípadoch však existuje možnosť, že hyperglykémia (zvýšená hladina cukru v krvi) sa u ženy vyskytovala aj pred tehotenstvom, ale nebola rozpoznaná.

Za samotným rozvojom cukrovky stojí zmena hormonálneho profilu. Lekárnička Ľubica Sobčáková vysvetľuje, že rastúca placenta tvorí hormóny, ktoré oslabujú funkciu inzulínu a ten potom nie je schopný udržať hladinu cukru v krvi v normálnych hodnotách. Glukóza kolujúca v krvi prechádza placentou do krvného obehu dieťaťa a ukladá sa do jeho tukových zásob. A to má následne vplyv na jeho vývoj.

Cukrovka sa zvyčajne neohlasuje žiadnymi príznakmi. Spozornieť by ste mali, ak mávate sucho v ústach, ste často unavené, smädné a chodíte na malú potrebu častejšie, ako inokedy. Ďalším z príznakov je aj acetónový dych.

Vyšetrenie tehotenskej cukrovky pomocou oGTT

Noc pred orálno glukózovo-tolerančným testom, ktorý absolvujete v 24. až 28. týždni tehotenstva, nesmiete nič jesť. Piť môžete len čistú vodu. 

Na odberné miesto alebo už aj do ordinácie vášho gynekológa prídete nalačno. Sestrička vám odoberie zo žily krv. Následne vypijete 75 g glukózy rozpustenej v 250 až 300 ml vody. Niektoré ordinácie už ponúkajú ochutené roztoky. Pre istotu si môžete zobrať so sebou citrón a roztok si dochutiť sama. Ďalší odber prebehne o 60 minút a ďalší o 120 minút po vypití glukózovej vody. 

Medzi jednotlivými odbermi by žena mala sedieť v relatívnom pokoji, preto si na vyšetrenie pribaľte dobrú knihu, obľúbený časopis či slúchadlá, aby ste si mohli pozrieť svoj obľúbený film alebo vypočuť podcast.

Kedy sú po odbere hodnoty vysoké a je potrebná návšteva diabetologickej ambulancie?

  • na lačno: vyšší než 5,1 (niektorí uvádzajú hodnotu nad 6,1-6,9 mmol/l),
  • po 60 minútach po oGTT vyšší než 10,0 mmol/l,
  • po 120 minútach po oGTT vyšší než 8,5 mmol/l (uvádza sa tiež hodnota nad 7,8 mmol/l).

Rizikové faktory

Určité skupiny žien môžu byť viac náchylnejšie na vznik cukrovky v tehotenstve. Medzi rizikové faktory patrí:

  • vek nad 35 rokov,
  • cukrovka v pokrvnom príbuzenstve – rodičia či súrodenci,
  • obezita alebo väčší prírastok hmotnosti počas tehotenstva (viac ako 12 kg),
  • vysoký krvný tlak,
  • tehotenská cukrovka v predchádzajúcom tehotenstve – pravdepodobnosť opätovnej cukrovky v tehotenstve je vyčíslená na 30 až 70 %,
  • fajčenie,
  • opakované samovoľné potraty (3 a viac),
  • pôrod mŕtveho dieťaťa, 
  • hydramnion alebo preeklampsia v predchádzajúcom tehotenstve,
  • priveľký objem plodovej vody,
  • pôrod dieťaťa s hmotnosťou nad 4000 g,
  • etnická príslušnosť – vyššie riziko sa preukázalo u žien zo Strednej Ameriky, Afriky, Blízkeho východu či južnej a východnej Ázie.

Pozri aj: Hepatitída E – aké sú možnosti prenosu a aké ťažkosti spôsobuje?

oGTT test

Zdroj: Shutterstock®

Liečba tehotenskej cukrovky

Liečba tehotenskej cukrovky prebieha pomocou diéty a pohybom. U menšieho percenta žien musí byť podávaný inzulín. O konkrétnej forme už rozhodne váš lekár.

Za základ jedálnička sa považuje obmedzenie množstva sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom. Vyhýbať by ste sa teda mali polotovarom, vyprážaným jedlám, sladkostiam či vysoko cukornatým šťavám a džúsom. Pozor si dajte aj na kečup, pretlak, údeniny či zaváranú zeleninu.

Polysacharidy, ako sú napríklad zemiaky, cestoviny či ryža, je nutné rozdeliť do viacerých dávok denne a jesť ich striedmejšie. Naopak, siahnuť by ste mali po kvalitných bielkovinách v podobe rýb, vajec, strukovín či chudého mäsa. Prijímať môžete aj tuky v podobe orechov, avokáda či tučných rýb. Dôležitou súčasťou vášho jedálnička by mala byť aj vláknina. 

Tehotná žena by mala skonzumovať päť až sedem malých jedál denne.

Okrem zdravej stravy vám tehotenskú cukrovku pomôže prekonať aj dostatok pohybu. Vhodná je chôdza, plávanie či iné ďalšie cviky prispôsobené pre tehotné ženy.

V niektorých prípadoch, kedy diéta ani pohyb nepomôžu vyrovnať hladiny cukru, dochádza k liečbe inzulínovými injekciami. Inzulín si tehotná žena musí podľa potreby pichať 1 až 4-krát denne.

Riziká neliečenej cukrovky

Čo ak sa rozhodnete orálno glukózo-tolerančný test nepodstúpiť a máte tehotenskú cukrovku, ktorá sa neodhalí? Hrozí vám vývin preeklampsie charakterizovaný vysokým krvným tlakom, nadbytkom bielkovín v moči, opuchom nôh či chodidiel. Tiež je tu riziko tehotenskej cukrovky počas budúcich tehotenstiev a riziko cukrovky v neskoršom veku. Medzi ďalšie problémy patria pôrodné poranenia pri pôrode veľkého dieťatka, vyššia frekvencia operačného ukončenia tehotenstva – cisársky rez i vyššia frekvencia infekcií.

Neliečená cukrovka nepostihuje len matku, ale aj jej ešte nenarodené dieťa. U detí spôsobuje často vyššiu pôrodnú hmotnosť, nízku hladinu cukru v krvi, vyššie riziko vzniku cukrovky II. typu v priebehu času. Medzi ďalšie závažné riziká patria:

  • veľké srdcové chyby,
  • poškodenie centrálnej nervovej sústavy: anencefalus, spina bifida,
  • malformácie skeletu
  • RDS (respiratory distress syndrom),
  • hyperbilirubinémia (zvýšená hladina bilirubínu),
  • hypokalcémia – znížená koncentrácia vápnika v krvi,
  • polycytémia – ojedinelé ochorenie kostnej drene,
  • zhoršená popôrodná adaptácia plodu,
  • vyššie riziko náhleho úmrtia po narodení.

Čo sa stane po pôrode?

Cukrovka vzniknutá počas tehotenstva sa končí pôrodom. Telo a hormóny sa totiž po odchode placenty vracajú do normálu a tým odznieva aj samotná cukrovka. Zdravé stravovanie a pravidelný pohyb by však mali naďalej zostať súčasťou života, aby sa eliminovalo riziko vzniku cukrovky v nasledujúcom období. 

Pacientky, ktoré prekonali cukrovku v tehotenstve, sa stávajú rizikovou skupinou pre rozvoj diabetu II. typu. Po pôrode by sa mal u nich zopakovať glukózotolerančný test po 6 týždňoch a po 6 mesiacoch. Hladina cukru by mala byť následne kontrolovaná na preventívnych prehliadkach.

Pri ďalšom tehotenstve je potrebné glukózotolerančný test urobiť už počas prvého trimestra i v 24. a 30. gestačnom týždni. Od veku 40 rokov sa odporúča pravidelne absolvovať glukózotolerančný test.

Odporúčame: Trombocyty alebo krvné doštičky – čo sa stane, ak ich máme málo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní