Ako viesť dieťa k samostatnosti? S týmto všetkým by mali deti pomáhať!

Sme zvyknutí deti odviezť, doviezť, všetko im nachystať – projekty, úlohy, oblečenie... všetko. Otázkou je, do akej miery je to starostlivosť a kedy sa to stáva medveďou službou? Samozrejme zohráva úlohu aj vek. 

Určite je vám známy koncept Marie Montessori, ktorý vedie deti k samostatnosti od útleho veku. Poukazuje na to, že deti sa najviac naučia napodobňovaním a vhodným príkladom, preto dovoľme deťom pracovať spolu s nami, veďme ich. Podľa tejto metódy by dieťa v cca 2 - 3 rokoch mohlo zvládnuť prestrieť stôl – samozrejme všetky činnosti dieťaťu najskôr predvedieme.

V 4 – 5 rokoch si vie dieťa samé postlať posteľ, prvák by mal zvládnuť poodkladať čistý riad z umývačky riadu, šúpať zemiaky, poskladať uteráky. V 10 – 11 rokoch zvládne dieťa napríklad povysávať a od 12 rokov už takmer všetky domáce práce ako žehlenie, postráženie súrodencov, varenie ľahkého obedu a pod.

Prečo je dôležité deti zapájať do činností bežného života?

Keď má dieťa vyslovene všetko, akoby na podnose, a len sa presúva z jedného miesta na druhé, pričom kompletne všetko zabezpečuje rodič, stáva sa tak len pasívnym prijímateľom a do budúcna možno aj lenivým adolescentom bez vlastných plánov a vízií.

U dieťaťa sa oslabujú vôľovo – motivačné schopnosti, ktoré sú pre jeho budúci život nesmierne dôležité. Môže sa to skĺznuť do toho, že dieťa sa stáva len pasívnym vykonávateľom akejsi činnosti,  bez toho, aby malo chuť niečo dosiahnuť a získať. Vtedy vlastne nie je potrebné, aby vynaložilo úsilie, premýšľalo strategicky, čo kedy a kam si pripraviť, ako sa presunúť z miesta na miesto.

Deti sú tak ochudobnené o plánovanie a prípravu. Postupne tak môžu prichádzať o schopnosti zvládať bežnú záťaž všedných dní a ich frustračná tolerancia sa znižuje. To môže viesť k tomu, že dieťa stráca odolnosť a pri najbližších, čo i len menších problémoch, situáciu vzdáva.

Ak k tomu pridružíme spotrebný životný štýl, dieťa sa v dospelosti môže vysporiadavať s problémami spôsobom, že buď to vzdá, alebo vymení a odíde. Či už z práce, zo vzťahu...

Pozri aj: Nápady na rýchly obed pre deti: Dôležitý je výber potravín i servírovanie

deti a domáce práce

Zdroj: Depositphotos

Sú školské známky naozaj hodnotením výsledkov práce detí?

Každý dobrý podnikateľ vám povie, že úspech dosiahol vďaka kúsku talentu, no najdôležitejšie je odhodlanie, vytrvalosť, usilovnosť, disciplína, trpezlivosť a silná vôľa. Bez vnútorného nastavenia a motivácie to jednoducho nejde. Život je o prekonávaní prekážok bežných dní. Nevieme pred tým uchrániť seba, ani naše deti. Dovoľme našim deťom pripraviť sa na život v zvládnuteľnej miere už v škole.

Školské nároky sú cvičiskom, miestom, kde sa deti môžu natrénovať. Výsledkom a hodnotením je zatiaľ len známka. Dovoľme preto, aby tie známky boli ozajstným výsledkom ich práce a snaženia sa. Neberme známky našich detí ako vlastné hodnotenie, resp. hodnotenie nášho rodičovstva. Dovoľme deťom robiť chyby, poučiť sa z nich, viesť ich k zodpovednosti, vlastnej motivácii a vôli, prípadne náprave. Nerobme veci za nich.

Ako u dieťaťa posilniť silnú a zdravú osobnosť?

Každý z nás sem prišiel žiť ten svoj život. Po svojom a podľa seba. Buďme deťom príkladom, motivátormi, inšpiráciou, buďme im oporou a istotou, no dovoľme im ich vlastný priestor na sebarealizáciu.

Samozrejme, s ohľadom na vek a kompetencie, no čím skôr začneme, tým to bude pre dieťa prirodzenejšie. Deti zvládnu viac, než si myslíme. Ak im vytvoríme priestor, odmenia nás vlastným sebavedomím, samostatnosťou, silnou a zdravou osobnosťou.

Zaujme ťa aj: Spôsoby, ako pomôcť mamičke s novorodeniatkom v období šestonedelia

deti a učenie

Zdroj: Depositphotos

Sú výsledky v škole naozaj to najdôležitejšie?

Dovolím si tvrdiť, že tieto hodnoty sú dôležitejšie, ako školské známky. Ak to aj v jednom roku nebudú tie najexcelentnejšie výsledky, vždy je tu priestor na nápravu v ďalších rokoch, resp. pri maturitách alebo štátniciach. Prajem krásne leto a nezabudnite všetko robiť spoločne s vašimi deťmi – nie len, že sa tým od vás učia, no budujete si aj spoločné vzťahy a trávite spolu čas.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE