Let s dieťaťom do 1 roka? Tipy pre vás, ako sa nezblázniť

Lietanie býva náročné aj dospelých ľudí. Nie ešte pre malé dieťatko. Poznáme to všetci. Stačí nepríjemný a hlučný sused v lietadle a celý let je utrpením. V dnešnej dobe lietajú aj tie najmenšie deti a to bez akýchkoľvek problémov. 

Je to rozhodnutie každého rodiča. Niekedy nemá na výber a okolnosti ho k tomu donútia. Inokedy na výber má, ako je napríklad v prípade letnej dovolenky. Pri lietaní s malými deťmi je veľa faktorov, ktoré potrebné zvážiť. 

Od akého veku môžem zobrať dieťa do lietadla?

Ak sa opýtate svojho pediatra, pravdepodobne dostanete odpoveď, že malé deti by lietať nemali. Väčšina pediatrov odporúča lietať s deťmi od dvoch, niektorí dokonca od troch rokov. Dôvod je prostý. Tlak v kabíne môže byť pre dieťa veľmi veľký problém. Malé telíčko dieťatka môže taký veľký tlak niesť veľmi zle. Čiže s menšími deťmi, ako dva roky, lietate na vlastné riziko. 

Na druhej strane je tu zase kopu žien, matiek, ktoré napríklad kvôli práci lietať musia a svoju ratolesť nemajú kde nechať, tak jednoducho lieta s nimi. A to aj od štyroch, prípadne šiestich mesiacov. Keďže tieto maminky nemali na výber, neriešili v prvom rade to, prečo s dieťaťom neletieť, ale ako ten let zvládnuť, čo najlepšie.

Odporúčania sú jasné. Rozhodnutie je však len a len na vás. Vy poznáte seba a svoje dieťatko najlepšie. Ak vaše dieťa veľmi nepospí ani doma a potrebuje vašu neustálu pozornosť a bývava často mrzuté, tak by ste asi lietanie s ním mali odložiť. Nie je to ako cesta autom. Nezastavíte si na pumpe alebo v reštaurácii, či na menšiu prechádzku kočíkom. Ak ste si nie ste istí tým, či vaše malinké let zvládne, je jedno aký dlhý, voľte radšej dovolenku autom.

Let s dieťaťom

Zdroj: Depositphotos

Let s malým dieťaťom

Ak ste sa rozhodli pre leteckú letnú dovolenku, pripravte sa na let jednoznačne vopred. A pripravte sa dobre. Zabezpečíte si tak čo možno najhladší priebeh letu pre svoje dieťa, pre ostatných spolucestujúcich a v konečnom dôsledku aj pre seba. Spolucestujúcich sme spomenuli zámerne. Už presne vidíme tie pohľady, keď budete čakať s vašim bábätkom na nástup na palubu. Je to normálne. Deti v lietadle sú vždy iba deti. 

Sú hlučné, vystrájajú alebo plačú a takýto začiatok dovolenky nie je každému po chuti. Nemajte to však ostatným za zlé. Keď ste boli bezdetní, určite ste sa na trápiacich sa rodičov pozerali rovnako. Uvedomte si však, že každý zvuk, ktoré vaše dieťa vyprodukuje, ostatní počujú tak sto krát hlasnejšie.

Vy ste na svoje dieťa zvyknuté, aj na jeho plač aj na prejavy radosti. Príroda to tak zariadila. Ale tí okolo vás to počujú prvý krát a bude to pre nich drsné. Snažte sa byť preto podľa možnosti ohľaduplní.

Tip redakcie: Ak je vaše dieťa choré alebo nachladené a má soplíky, radšej dovolenku zrušte. Tlak v lietadle a sople alebo upchaté dutiny, to je tá najhoršia kombinácia a veľmi veľká bolesť.

Príprava pred letom

Balenie bábätka, ktoré nemá ani rok, je zase úplne iná káva. Veď keď si len zvážite, čo všetko so sebou vláčite do parku na prechádzku, nie ešte na týždennú dovolenku. Začnite si teda chystať všetko dostatočne v predstihu. Hlavnými vecami pre vás sú plienky, vlhčené utierky, krémiky na zadok, lieky a oblečenie podľa potreby. 

Plienky sú však veľmi dôležité a aj do lietadla. Dbajte na to, aby ste ich mali dostatok a rozdeľte ich do všetkých kufrov a tašiek, aby jeden nevážil príliš veľa. Oblečenie si operiete aj v rukách, prípadne necháte vyčistiť na hoteli. Plienky, na ktoré je ale vaše dieťa zvyknuté sa vám bude zháňať ťažšie. 

 

Vyberte si sedadlá

Pokiaľ to letecká spoločnosť a váš let umožňuje, vyberte si sedadlá vopred. Ak nie, buďte na letisku dostatočne skoro na to, aby ste išli na check-in čo najskôr. Pracovníci letiska sa rodinkám s deťmi vždy snažia pomôcť, keď vás však na palube bude viac, nebude to také jednoduché. Keď budete mať možnosť, poproste si sedadlo do uličky. Bude pre vás oveľa praktickejšie z viacerých dôvodov.

Ak vám to vaše finančné možnosti a letecká spoločnosť umožní, dokúpte pre svoje dieťa stredné sedadlo. Môže na ňom neskôr spať. Najmä pokiaľ letíte na veľmi veľkú vzdialenosť.

Prioritný boarding

Vybavte si aj prioritný boarding. V preklade a na naše slovenské pomery to znamená, že vám umožnia nastúpiť na palubu lietadla ako prvým alebo medzi prvými. Nie však všetky lety a letecké spoločnosti takúto možnosť majú. Môžete sa informovať vopred alebo minimálne pri check – ine. 

Odporúčame: Dovolenka na Slovensku s deťmi do 10 rokov: Ako si vybrať a čo zvážiť?

Let s dieťaťom

Zdroj: Depositphotos

Čo si zbaliť do príručnej batožiny?

Ideálne majte so sebou všetky základné veci, ako napríklad na prechádzku do parku. Vlhčené obrúsky v cestovnej veľkosti, radšej viac balení a plienky vždy do rezervy. Aj keď si myslíte, že vám stačia dve, zoberte pre istotu štyri. 

Musíte myslieť aj na stravu pre dieťa. Dávajte ale pozor na tekutiny, Môžete zobrať iba 100 ml fľaštičky, dokopy 1l tekutín vrátane dezinfekcie, parfumu a podobne. Preto si to na tom dajte extra záležať, najmä aj vaše dieťa pije umelé a mlieko a vy ho musíte na palube urobiť. Ak už dieťatko prikrmujete zbaľte, čo najviac vecí, ktoré už môže alebo má rado. Prejde vám tak čas.

Naplánujte si vopred každú minútu letu. Budete za to neskôr veľmi vďační. Nespoliehajte sa len na to, že veď máte kľudné dieťa a celý vám prespí. Ak to tak bude, ste šťastný človek. Ak však nie, musíte byť pripravený. Zbaľte obľúbené hračky, majte po ruke tablet s rozprávkami, ak už vaše dieťa rozprávky pozerá. Jednoducho sa pripravte na to, aby ste ho boli schopní zabaviť. Nebaľte mu však hlučné hračky. Malé knižky, lepiace farebné papieriky, niečo s čím sa vyhrá, ale nespôsobuje to veľký rámus.

Nezabudnite si zbaliť náhradné oblečenie pre dieťa, ale aj pre seba, keby došlo k nejakej nehode. Myslite aj na to, že v lietadle bude počas celého letu pustená klíma, takže dieťatku určite zbaľte tenšiu čiapku, nákrčník a ponožky. Určite majte k dispozícii aj ľahšiu dečku, v prípade potreby.

Nástup do lietadla

Nástup do lietadla bude v pohode. Hneď ako sa dostanete na svoje miesto, vydezinfikujte všetko, čoho sa vaše dieťa môže potenciálne chytiť. Postačia vám na to aj dezinfekčné vlhčené obrúsky. Ak máte už trošku väčšie dieťa ( napríklad 2 – 3 ročné), zabavíte ho tým, že bude povrchy utierať ono. Zase vám prejde čas a je to pre deti veľká zábava. Dieťatko môžete zaujať aj tým, že bude mávať ostatným nastupujúcim, ktorých môžete sledovať cez okienko.

Tipy na pristávanie a vzlietanie

Prvýkrát to bude asi stresujúce, lebo nebudete vedieť, čo máte očakávať a ako vaše dieťa bude reagovať. Mamičky aj pediatri odporúčajú vyrovnať nastávajúci tlak u dieťatka dojčením, fľašou s umelým mliekom alebo vodou, prípadne cumlíkom. Základ je, aby dieťa niečo cmúľalo a nezaľahlo mu tak v uškách. 

Vy si dajte tiež cukrík alebo žuvačku, ak s tým mávate problém. Pripravte sa na tento moment psychicky už vopred. Buďte úplne v kľude, aby dieťa nevycítilo vašu nervozitu a vlastne ani nevedelo prečo. Sila pozitívneho myslenia funguje stopercentne, ale oplatí sa byť pripravený.

Pozrite aj: Letná dovolenka s deťmi - toto NEZABUDNITE zbaliť so sebou!

Let s dieťaťom

Zdroj: Depositphotos

Na palube lietadla s dieťaťom

Let môže trvať hodinku a pol alebo štyri, s dieťatkom a najmä veľmi malým, sa vám určite bude zdať nekonečný. Majte vždy na mysli, že raz pristanete a snažte sa zachovať chladnú hlavu. Máme pre vás ešte zopár tipov, ktoré vám pomôžu let zvládnuť alebo uľahčiť. Berte však na vedomie, že sú to iba pomôcky. Nikto vám nezaručí to, že vaše dieťa bude cukríčkové a bude mať akurát svoj deň. To je riziko, ktoré musíte podstúpiť, ak chcete letieť. Môžete si však pomôcť napríklad takto:

1. Striedajte sa

Pravdepodobne nebudete letieť s takým malým dieťaťom sami. Takže, či už bude s vami manžel, priateľ alebo starí rodičia, striedajte sa pri dieťati. Bude to mať na neho podobný účinok ako zmena prostredia. Vy sa rozdýchate a naberiete nové sily a vaše dieťa bude mať zmenu.

2. Nechajte ich skúmať okolie

Samozrejme pod vašim dohľadom a bezpečne. Keďže ste všetko poobtierali dezinfekčnými utierkami, nechajte ich nech si pootvárajú tácky na jedlo, pozrú bezpečnostný manuál alebo nech vás zapnú do pásu. Uvidíte ako dlho ich to bude baviť. Veľa krát dieťa zabaví práve to, čo nie je hračka. Prípadne si vypýtajte od letušky plastové poháriky navyše. Vyhráte sa ďalších 15 minút.

3. Prineste dostatok občerstvenia

Pokiaľ máte príkrmy, alebo umelé mlieko, určite toho majte dostatok. Pokiaľ je už vaše dieťa zvyknuté aj na kupované veci a má niečo obľúbené, určite to majte so sebou. Aj keď mu to napríklad nedávate často, teraz je ten správny moment. 

Samozrejme si vopred pozrite gramáže a militráže, aby ste to vôbec na palubu lietadla mohli zobrať. Pri väčších deťoch im určite zoberte všetko, čo majú radi a zakázané. Áno. Aj čipsy. Dokáže ich to zabaviť na veľmi dlhú dobu. A vôbec za to nemusíte mať výčitky svedomia. U malých detičiek do 1 roka sa snažte dodržiavať časy kŕmenia. V tom zmätku a zhone na to môžete zabudnúť a po polhodinovom plači prídete na to, že vaše malé chúďatko je iba hladné.

 

4. Oblečte dieťa, čo najjednoduchšie na prebaľovanie

Pravdepodobne ho budete prebaľovať na WC, kde je už aj tak dosť úzky priestor alebo na sedadle v lietadle. Musí to byť rýchle a efektívne. Čiže namiesto toho, aby bolo vaše dieťa prudko štýlové stavte na pohodlné a čo najpraktickejšie veci, ktoré sa rýchlo obliekajú aj vyzliekajú.

A to platí dvojnásobne pre deti, ktoré prebaľovanie a obliekanie neznášajú. Ak budete mať šťastie, možno sa vám prebaľovanie pri krátkom lete vyhne a v kľude si dieťa prebalíte na letisku po pristátí. Nespoliehajte sa však na to.

5. Prekvapenie v strede letu

Svoj triumf vytiahnite v strede letu alebo vtedy, keď už to naozaj bude na nevydržanie. Pripravte si pre dieťa prekvapenie vo forme novej hračky, ktorú ešte nevidelo a adekvátne k veku, by ho mohla zaujímať. Môže sa kľudne stať, že vďaka tejto maličkosti budete mať do konca letu pokoj. A možno aj nie. Ale za pokus to stojí. Keď máte staršie deti, môže to byť niečo, po čom vaša ratolesť už dlho túži.

6. Spánok v lietadle

Spánok v lietadle je to najlepšie, čo sa vám môže podariť. Realita je však taká, že vaše dieťa nemusí spať vôbec. Keď sa vám podarí dodržiavať režim kŕmenia, tak super. So spánkom však nebuďte takí striktní. Dieťa bude vyhodené z konceptu tak či tak. Je lepšie s ním nebojovať a nechať váš pobyt v lietadle iba tak plynúť. Uložte ho na spánok, keď už bude vykazovať známky únavy.

Ak však bude chcieť skúmať a objavovať okolie, je úplne zbytočné dávať ho spať. Veľa spraví aj to, na čo je vaše dieťa zvyknuté. Ak vám dokáže zaspať napríklad v nosiči, máte vyhraté a nosič zoberte určite so sebou. Pamätajte ešte nato, že ako dieťa uložíte, tak bude spať. Čiže ak sa schyľuje k spánku, určite choďte rýchlo na toaletu. Kľudne sa vám totiž môže stať, že dieťa bude spať na nás dve hodiny a vám praskne močový mechúr.

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu zvládnuť cestu s menšími aj väčšími deťmi a že si vo finále dovolenku užijete. Pokiaľ tam bude časový posun alebo sa vám rozhodí rytmus spánku vášho dieťatka, nevešajte hlavu. Nechajte to plynúť a nervujte sa. Zbytočne sa budete snažiť niečo nastavovať, keď vás ešte čaká cesta naspäť. Keď budete doma, veci sa vrátia do normálu. Zatiaľ však užívajte more, slnko a používajte svoju intuíciu na svoje dieťa. Tým nikdy nič nepokazíte. Želáme krásnu dovolenku!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE