Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 15. MESIAC života dieťaťa

Milí rodičia, váš malý poklad už poriadne vyrástol a teraz už vyjadruje potešenie, hravosť i protesty! Teraz z bábätka, ktoré kedysi trávilo hodiny vo vašom náručí, vyrástlo batoľa, ktoré pravdepodobne nedokáže pokojne sedieť dlhšie ako pár sekúnd.

Nielenže už chodí, ale pravdepodobne sa dokáže zohnúť a zdvihnúť nejaký predmet na podlahe, napiť sa nezávisle z pohára alebo dokonca vyliezť po rukách a kolenách po niekoľkých schodoch. A na čo všetko sa ešte môžete pripraviť, keď má vaše dieťatko 15 mesiacov?

15. mesiac života bábätka

Batoľatá potrebujú približne 11 až 14 hodín spánku denne, a to vrátane denného i nočného spánku. V tomto veku si väčšina zdriemne dvakrát denne, pričom každý interval by mal vo všeobecnosti trvať približne jednu až dve hodinky.

Čo sa týka jedla, batoľatá by mali zjesť tri porcie (každá z nich je asi 1 až 2 polievkové lyžice) zeleniny denne, ale nemusí to byť pravidlom za každú cenu. Ideálnou možnosťou býva mrkva, tekvica, karfiol či obľúbené sladké zemiaky.

Približne v tomto veku sa niektoré batoľatá začínajú zapájať do predstieraných hier, ako je napríklad miešanie hrnca na „varenie“ jedla alebo „hovorenie“ s členmi rodiny cez telefón na hranie.

Ako môžeme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Do veku približne 18 mesiacov sa väčšina batoliat javí ako obojručné – obe ruky používajú približne v rovnakom pomere. Je však pravdepodobné, že vaše dieťa bude neskôr uprednostňovať pravú ruku – len asi 10 % ľudí sú ľaváci. Genetika hrá veľkú úlohu aj pri určovaní preferencie rúk – veľa ľudí, ktorí sú ľaváci, malo aspoň jedného rodiča, ktorý bol tiež ľavák.

Čokoľvek robíte, nesnažte sa ho nútiť, aby použil „správnu“ ruku. Tlačiť na dieťa, aby bolo pravák alebo ľavák, keď uprednostňuje opak, môže viesť k zbytočnému stresu dieťaťa. Len nechajte prírodu, aby sa vydala svojou cestou!

Batoľatá majú povesť náročných detí, ale niektoré deti sú skôr pasívne ako dotieravé, dokonca umožňujú iným deťom vziať im hračky priamo z rúk. Pre rodiča to môže byť ťažké sledovať, ale nie je to nevyhnutne dôvod na obavy. Pokiaľ je vaše dieťa šťastné, a možno si nájde inú, lepšiu hračku na hranie, nie je dôvod zasahovať.

Ak je však vaše batoľa unavené zo všetkého chytania hračiek, je v poriadku zakročiť. Jednoducho požiadajte jeho asertívneho rovesníka (pekne, ale rozhodne), aby mu hračku vrátil. Pamätajte, že vaše batoľa sleduje každý váš pohyb a neskôr bude napodobňovať vaše správanie.

Každé dieťa časom pochopí, že má práva a vyvinie si sebadôveru, ktorú potrebuje, aby sa postavil sám za seba.

Neprehliadnite: Leto a najčastejšie úrazy detí - na čo všetko si treba dať pozor?

motorický vývoj dieťaťa

Zdroj: Depositphotos

15. mesiac života bábätka - kognitívny vývoj

Teraz je ideálny čas povzbudiť vaše dieťa, aby objavovalo svet svojimi zmyslami pomocou hier na pozeranie, počúvanie a dotýkanie sa. Doprajte mu preto kreatívny priestor nielen vo svojej izbičke, ale aj v spoločných priestoroch vášho domu či bytu, kde spolu trávite počas dňa najviac času.

15. mesiac života bábätka - motorický vývoj

Vaše batoľa v tomto veku už môže chodiť – naozaj celkom dobre! Buďte mu ale oporou a strážte všetky jeho kroky.

Teraz sa môžu objaviť ďalšie malé momenty, ako napríklad recidíva plazenia (nie je to veľký problém, ale nezľaknite sa, ak sa vaše dieťa niekedy rozhodne plaziť, keď sa už naučilo chodiť) a tendencia chrčať namiesto hovorenia, aby dieťatko dostalo to, čo chce.

15. mesiac života bábätka - sociálny vývoj

Nebuďte prekvapení, ak sa váš malý poklad bude prejavovať veľmi antisociálne – teda stále bude považovať kamarátov za predmety a nie ľudí. Môže byť pre neho ťažšie cítiť empatiu, keď chytí hračku, ktorú chce iné dieťa. Nájdenie kamaráta na hranie môže pomôcť podporiť spoločenskú etiketu a slušné správanie.

15. mesiac života bábätka - emocionálny vývoj

Počas jedla pomôžte svojmu dieťaťu naladiť sa na vône a chute tým, že sa porozprávate o tom, čo má na tanieri – ako to vyzerá, ako to vonia a ako to chutí.

15. mesiac života bábätka - vývoj jazyka

Pomôžte jazykovým schopnostiam svojho batoľaťa tým, že mu slovne odpoviete na jeho neverbálne požiadavky. Dieťatku sa začne rozväzovať jazyk viac a viac.

Odporúčame aj: Dieťa v posteli: Je spoločný spánok detí s rodičmi naozaj vhodný?

vývoj dieťaťa po mesiacoch

Zdroj: Depositphotos

Prečo dieťatko všetko rozhadzuje?

Konečne ste dokončili ukladanie hračiek vášho batoľaťa späť do krabice s hračkami a zrazu je znovu všetko vonku. Verte tomu alebo nie, schopnosť vášho dieťaťa vyprázdňovať krabice, košíky a tašky je znakom jeho rozvíjania jemnej motoriky a kognitívnych schopností.

Namiesto toho, aby ste ho odrádzali od tohto správania, dajte svojmu dieťaťu nejaké bezpečné hračky, ktoré vysype na zem, ako sú plyšové zvieratká, skladačky či kocky. Počas kúpeľa využite hračky do vody – dieťatká v tomto veku to jednoducho milujú!

Mali by ste však zabezpečiť detské zámky a západky na všetkých škatuliach, skrinkách alebo zásuvkách, ktoré by deti nemali otvárať – ako čokoľvek, čo obsahuje lieky, sklo, čistiace prostriedky a iné škodlivé predmety.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Zdroj úvodnej fotky - redakcia KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE